6 Şubat’ta yaşanan Kahramanmaraş merkezli yüzyılın depremi üzerinden iki aydan fazla bir zaman geçti. Geçerken yıktı, can aldı, hatıraları, hayalleri enkaz altında bıraktı. Acılarımız taze, aç kalan yok, ama açıkta kalan çok iken, depremin yaraları kolay kolay sarılacağa benzemiyor.

Depremle birlikte sanayiciler yanında esnaf da ağır yaralar aldı. Memurlar için hava hoş, maaş çalışıyor nasıl olsa da, çalıştıracak işçi bulamayan işletmeler sıkıntıda iken, hayat pahalılığı ve artan konut fiyatları ve kiralar insanlara cehennem azabı çektiriyor.

Dur diyen, müdahale eden, ‘Sen ne yapıyorsun be koçum, Allah korkusu yok mu sende?’ diyen çıkmadığı için, herkes kendi kuralını devreye koyuyor, kendi kanunlarını kullanıyor.

*

Depremde çok can kaybettik. Yıkılan, ağır hasarlı konutlar bize yaşam alanı bırakmazken, bir deprem de dün yaşandı. Siyasi depremdi ve bunun da şiddeti 6 Şubat’ta yaşanan depremden daha fazla çıktı.

Siyasi partilerin milletvekili adayları belli olunca, vatandaş adayları tanımaya çalıştı. Kimdir, necidir, nerelidir sorgulamasına geçti.

AK PARTİ’den başlarsak… Allah yalanı sevmez, kimsenin içine sinmedi. ‘Dağ fare doğurdu!’ diyen de var, ‘Ahmet Özdemir bu listede olmalıydı’ diyen (Kimbilir, belki de Adalet Bakan Yardımcısı olur, ya da mahalli seçimlerde büyükşehir belediye başkanı. Kısmetinde ne varsa artık) olduğu kadar, Fatih Erkoç’u mutlaka listede görmek isteyenler de olunca, beklentilere boşa çıktı. Aylar önce, Ankara kulis bilgileri fısıltı halinde şunu iletiyordu bize; ’14 Mayıs’taki genel seçimde mevcutların hiçbiri listede olmayacak!’ Fısıltı, dedikodu gerçek çıktı.

Denildiği gibi oldu, siyasetin hafızası diyebileceğimiz isimler devre dışı kaldı.

*

Kaldı da… Tarım ve Orman Bakanı sayın Vahit Kirişçi hemşehrimiz. Bakan olunca biraz daha sık geldi-gitti Maraş’a. Şehri tanımaya çalıştı. Ne kadar  tanıdı, tanıyor, o da bilinmez iken, 2. sıradaki Ömer Oruç Bilal Debgici için söylenenleri buraya yazsam, maraza çıkar. Hadi birini yazayım içimde kalmasın, ‘Maraş’ın imarını katleden adamın oğlu…’ Babası merhum Hakkı Debgici’den söz ediliyor. Tanınan, şehri bilen biri mi evet. Sürpriz mi oldu listeye girmesi, evet. Niye, nasıl girdi, söyleyeyim; AK Partinin etkin ismi Erkan Kandemir ile okul@sınıf arkadaşı. Daha yazayım mı?

3. sıra adayı Av. Mevlüt Kurt’u tanıyorum. AK Parti’nin Elbistan kurucu ilçe başkanlığını yaptı. Şahsiyetli, beyefendi, dava adamı. İsabetli bir seçimdi.

Ancaaaaaakkkk… 4. sıradaki Tuba Köksal hanımefendi. 1978 Ankara doğumlu. Özgeçmişine baktım, ne babası, ne anası tarafından bir ‘Maraş’ kelimesi görmedim. Sorsan Maraş’ı haritada ‘doğuda’ der. ‘İkinci Sevde Beyazıt Kaçar faciası’ şeklinde yorumlayanlar çıktı. Sosyal medyada. İyi derecede İngilizce ve Arapça biliyormuş. Bana ne, kime ne, bize ne?

Prof. Dr. Mehmet Şahin’i ekrandaki tartışma programlarından tanıyoruz, o kadar. O da bizi, şehri tanıyor mu, kuşkuluyum! 5. sırada yer almış. Bizim Maraş insanına itici gelen bir yanı var. Şansı var mı, 14 Mayıs’ta sandıktan çıkan oylar gösterecek!

*

Gelelim CHP kanadına. İki kişiden söz edeceğim. Ali Öztunç zaten ve her zaman banko. Atom karıncayı tutabilmek zor. Aslan gibi adam. Kentin sorunlarına vakıf, memleketi baştan sona taramış, gezmiş-görmüş, şehrimizin Ankara’da Meclis’te yükselen değeri ve sesi olmuş. Olası iktidarlarında çevre ve şehircilik bakanı olur mu, olmaz diye bir şey yok. İhtimaldir padişahım!

Uzm. Dr. İrfan Karatutlu CHP listesinden 2. sıraya konuldu. Herkes onay verdi, sevindi. İsabetli olmuş. Çok çalışmalı, çok uğraşmalı. Zoru kolaya çevirebilir, başarabilir.

*

İYİ PARTİ’ye geldi sıra. Çok şaşırtıcı, çok tartışılacak, çok konuşulacak bir liste çıktı karşımıza. Herkes potansiyel 1. sıra milletvekili adaylığını beklerken, hayal kırıklığı yaşayanların sayısı oldukça fazla.

Beklentilere boşa çıktı. Bu listede bir Murat Aras olmalıydı, bir Fatih Ölmez yer almalıydı. 1. sırayı bekleyen, hayal eden ve kendinden çok emin olan Dr. Faruk Atlı ve Av. Furkan Kamalak hüsran yaşadılar.

Av. Ahmet Çabukel’in hakkı mıydı, evet veya hayır! Evet ama yetmez! Aslına bakılırsa partinin en etkin ismi. Çok çalıştı, yağmur çamur dinlemedi, ne rüzgara boyun eğdi, ne yakıcı güneşe. Gece demedi, gündüze kulak asmadı. Hakkıydı diyebilirim.

Av. Neslihan Koca Nergiz 2. sıraya getirildi. O da iyi oldu. Partiye çok emek verdi. Deneyimli bir siyasetçi. Şehri tanıyan isim. İsabetli bir tercihti. Ama çantada keklik görmesin, çalışması lazım. Hem de çooookkkk!

Herkes ona Ziya Hoca der. Akademisyen Prof. Dr. Ziya Dumlupınar, aslında siyasetin de profesörü. Yakışan bir isim. Listeye de yakışmış. Çalışırsa, koşturursa, kendini ve partisini ifade ederse, (ki bundan kuşkum yok) Meclis’e gider. Dumlupınar, partisi için, şehrimiz için, kendi alanı için bir kıymet.

NOT: Başta MHP’nin 1. sırasında milletvekili adayı gösterilen ve beklenen isim Doç. Dr. Zühal Karakoç Dora olmak üzere, siyasi partilerin diğer adayları Çarşamba gününe…

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol