Öne Çıkanlar TEYFİK YAĞCI İSTİFA ETTİ!!! dizi KAHVE İÇİRECEK 13 YIL ŞEYTAN TAŞLADIK GÖRÜMCEDEN YENGEYE BÖBREK NAKLİ

Bu haber kez okundu.

MAHİR ÜNAL’IN SİYASET DERSİ
 Erkoç’un açılış konuşması ardından platforma gelen AK Parti Grup Başkan vekili ve Kahramanmaraş Milletvekili Mahir Ünal, "Bugün yaşadığımız sorunların büyük bir kısmı, dün ertelediğimiz ve çözemediğimiz sorunlardır. O yüzden geleceği inşa ederken, dünü çok iyi anlamamız gerekiyor" dedi.

Ünal, siyasete girmeye hazırlanan gençlere ders verdi., siyasetin tarihine indi, geçmişten örnekler vererek, bugün siyasette gelinen noktaya işaret etti, anayasa değişikliğinden başkanlık sistemine, siyaset tarihinden ülkenin geldiği nokta kadar değerlendirmelerde bulunan Ünal, tecrübelerini kursiyerlerle paylaştı.

DÜN ERTELENEN SORUNLAR, BUGÜN KARŞIMIZA ÇIKIYOR!

Türkiye'de siyaset kurumunun son 10 yılda yaşanan gelişmelerle bir üst disiplin haline geldiğini ve sorunları çözebildiğini işaret eden Ünal, siyasete hazırlanan herkesin yaşanan gelişmeleri iyi analiz etmesi ve geçmişi bilmesi gerektiğini belirtti. Kursiyerlerin pür dikkat dinlediği, çıt’ın bile çıkmadığı salonda, Ünal, şunları söyledi; "Bugün yaşadığımız sorunların büyük bir kısmı dün ertelediğimiz ve çözemediğimiz sorunlardır. O yüzden dünü çok iyi anlamamız gerekiyor. Bugünü inşa ederken dünü çok iyi anlamak gerekiyor. Bugünü ve yarını inşa edecekler kimler? İşte bu salonda oturan ve siyaset yapmak isteyen siyaset kurumuna inanan sizlersiniz. O yüzden zihnimizde dünü ve dünün sorunlarını çok iyi anlamamız gerekiyor. Çünkü bugün hala dünle yüzleşmemiş ve dünle hesaplaşmamış bir Türkiye var önümüzde. Hala bugün 28 Şubatla hesaplaşmaya çalışan, 12 Eylül darbesiyle hesaplaşmaya çalışan, 27 Mayıs darbesiyle, vesayetle hesaplaşmaya çalışan bunun muhasebesini yapmaya çalışan bir Türkiye var."

TÜRKİYE’DE VESAYETİN BAŞLAMA SÜRECİ

Yeni anayasa çalışmalarına da değinen Ünal, artık Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının sivil bir anayasaya kavuşacağının altını çizdi, 1921, 1924, 61 ve 1980 anayasalarını anlattı;  "1921 Teşkilat-ı Esasi'nin ardından 1924'te ikinci kez anayasa hazırlanır. 24 anayasası ne zamana kadar varlığını devam ettirdi 1960'a kadar. O zaman bir tespiti doğru yapalım. 1921 ve 1924 anayasalarına Atatürk anayasası diyebilir miyiz? Diyebiliriz. Niye bunu söylüyorum? Şimdi anayasayı değiştirmek istediğimiz zaman kıyameti koparıyorlar ya. 'Atam anayasana dokundurtmayız' diyorlar ya. Halbuki Atatürk'ün anayasasını kim değiştirdi arkadaşlar? Darbeciler değiştirdi. Peki darbecilerin 1960'da değiştirdiği anayasayla Atatürk'ün 1924'te o dönemde hazırladığı anayasa arasında nasıl bir fark vardı? Çok temel bir fark vardı. 1924 anayasası bir 'Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir' der, bunu hiç tartışmaz. Egemenliği bizzat millete verir. Peki 1961 anayasası ne yapar? Egemenliği alır kime verir? Anayasal kurumlara verir. Der ki, 'egemenlik millet adına şu şu anayasal kurumlar tarafından kullanılır.' Türkiye'de vesayetin başlamasıdır bu. Çok net bir şekilde askeri ve yargı vesayetinin başlamasına kapı açar 61 anayasası. 24 anayasasının bir özelliği daha vardır fazla bilinmeyen. 24 anayasası çok Ademi merkeziyetçi bir anayasadır. Daha çok illeri ve bölgeleri öne çıkaran ve yerinden yönetimi destekleyen bir anayasadır. Oysa 60 ve onun güncellenmesi niteliğindeki 82 anayasası daha çok merkezi tahkim eder ve vatandaşı suç işleyebilecek, hakları ve özgürlükleri kısıtlanması gereken, kontrol edilmesi gereken bir nesne olarak görür."


CHP LİDERİ KILIÇDAROĞLU SİSTEM CAHİLİ

Başkanlık sistemine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Ünal, CHP liderinin bu sistemi bilemeyecek kadar cahil olduğunu öne sürdü, CHP'nin AK Parti'nin önerileri karşısında dayatma yaptığını ifade ederek;  "Biz anayasa değişikliğinde siyasal sistem olarak başkanlık sistemini önerdik. Buna kıyamet kopardılar. 'Bu bir dayatmadır' dediler. Asıl dayatma benim ne önereceğimi belirlemeye çalışmaktır. Türkiye'de hatırlarsanız 80'den beri başkanlık sistemi tartışılıyor. Çünkü bizim siyasi tarihimize baktığınızda güçlü liderlerin olduğu dönemde ülke hep gelişmiş ve büyümüştür. Ama zayıf ve koalisyon dönemlerinde hep krizlerle boğuşmuştur. Çünkü bu parlamenter sistem vesayetçi bir anlayışla düzenlendiği için güçlü bir siyaset kurumunu taşıyamıyor. O nedenle başkanlık sistemini öneriyoruz" diye konuştu.


Ünal’ın çarpıcı açıklamaları, basın mensuplarına gösterdiği ilgi gözden kaçmazken, onu dinleyenler aslında bir sosyolog olan Ünal’a on üzerinden on puan verdi.

Siyaset Akademisine Türk Parlamenterler Birliği Başkanı ve AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Nevzat Pakdil, Belediye Başkanı Mustafa Poyraz, İl Başkanı Fatih Erkoç, Merkez İlçe Başkanı Necati Okay, Kadın Kolları Başkanı Nursel Reyhanlıoğlu, Gençlik Kolları Başkanı Av.Fırat Görgel, Elbistan Belediye Başkanı Durmuş Küçük, Afşin belediye Başkanı Fazlı Aydoğan,  il genel meclis üyeleri, belde belediye ve teşkilat başkanları ile çok sayıda teşkilat yöneticisi katıldı.


 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol