banner1483

Zengin bir mutfağımız var. Şimdi adına gastronomi dedikleri yemek kültürümüz ile ne kadar övünsek, gurur duysak az. Her ilin kendine özgü yöresel lezzetleri olsa da, zenginlik ve damak zevki açısından bizim yemeklerimiz başka.

Kahramanmaraş insanı midesine düşkündür. Kahvaltısını ihmal etmez, öğle yemeğini kaçırmaz, akşam yemeğine bayılır.

*

Köfte dedik.

Genellikle hafta sonları sofralarımızda olur. Yeni nesil belki pek bilmez ama eskiden simit köftesi yapardı analarımız. Şimdiki kadınlar bilmez simit köftesini. Tarifini, tadını unutsak da, Antep köftesi derdik, kısır köftesi derdik, hepsinin lezzeti mazide kalsa da, mercimek köftesi vazgeçilmezimiz oldu. Bereket versin ayakta kalan, sofralarımızdan eksik olmayan, yaşayan tek o oldu.

En azından benim! Ama bakliyatlardaki anormal fiyat artışları, herhalde bu unutulmaz damak zevkimizi de alıp götürecek bizden. Unutturuyorlar ama en azından ben unutmayacağım!

*

Güneydoğu dâhil, bizim de damak zevkimizin vazgeçilmezlerinden biridir çiğ köfte. Gerçi şimdi etin pahalı olmasından ötürü içine patates koyuyorlar ya, olsun.

Zaten şehrimiz dâhil, ülkenin her yerinde sektör haline geldi, Urfalılar ve Adıyamanlılar çiğ köfteye sahip çıkarlarken, bizim geleneğimizde içine et konulur. Çiğ et yani. Bunun da sakıncaları anlatılır, yazılır ama aldıran kim!

Ammaaaaa!

İçli köfte deyince orada duracaksın işte! Akan sular durur içli köfte karşısında.

Her köfteyi severim, özellikle mercimek köftesine bayılırım ve nerede varsa, iki ayak da ödünç alırım, çiğ köfteyi bulursam veya biri ikram ederse yerim de, içli köftenin hali başka dostum!

*

Şimdi bu yazıyı okuyanlar, bin bir mana çıkartacaklar içinden. Zaten okurlarım, “Abi bilmece gibi yazıyorsun, seni çözebilmek için şifre memuru olmalı” diyorlar ya, ne yapalım, huyum kurusun!

Ben böyleyim!  

İlle de canım çiğ köfte türküsü olsa da, deseler de, yine diyorum, içli köftenin tadını, lezzetini hiçbir köfte vermedi, veremez!

Özetle, benim tercihim içli köfte. Bol malzemeli, hele içinde ceviz de olursa, tereyağında kavrulanının damaktaki lezzeti fark edilse de, baharatı ve usta ellerden çıkanı ile Allaaaaaaah, siz ellerinizi bağlayın, beni rahat bırakın!

Boşuna mı tercih ediliyor, boşuna mı rağbet görüyor, boşuna mı vazgeçilmez!

Gelsin içli köfteler!

*

Not: Bu arada, seçim takvimi belirlendi. 8 Mayıs Pazar günü. Yer Hünkar Düğün Salonu. Haydi aslanlarım rast gele!

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol