Büyükler, ‘Sel gider, kum kalır!’ derlerdi. Ne kadar doğruymuş, son yağan yağmurlar sele dönüşüp de, depremden sonra Şanlıurfa’yı da vurunca, selden ölenlerin sayısı Adıyaman’ın Tut ilçesi ile birlikte 20’ye ulaşınca, sel gitti belki ama geriye Tarım ve Orman Bakanı hemşehrimiz sayın Prof. DR. Vahit Kirişçi’nin söylediği sözler kaldı. Gaf mı yaptı, bilerek mi yorumladı, boş mu bulundu bilinmez ama söyledikleri selden de beterdi, kumdan da…

Haberleri izleyen çok kimse bunu ‘pot’ olarak yorumladı.

Büyük çoğunluk talihsiz bir açıklama olarak değerlendirdi.

Mahkemede, karakolda bile söylenecek laf değildi belki, lakin Tarım ve Orman bakanı sayın Kirişçi, bir damla suyun bir candan daha önemli olduğunu söylemek istemedi belki de, ancak laf ağzından çıkınca herkesin, söylemeden kendinin olunca, söylediği ülkenin gündemine oturdu ve acıları katmerledi.

*

Ne demişti canlı yayında, ulusal bir televizyon kanalında, ‘Belki 15 canımız gitti ama toprak da suya kavuştu, toprak suyla buluştu…’

Dedim ya, mahkemede, karakolda bile söylenecek cümle değildi. Ne yeriydi, ne zamanı. Gerek de yoktu!

Tabi ki su önemliydi yaşam için. Kuraklıktan söz ediliyordu, yağmurlar yağmasa yaz mevsiminde tüm ülkenin ciddi kuraklık tehlikesi ile baş başa kalacağı yorumlanıyordu.

Fakat o talihsiz cümle, suyu da unutturdu, giden canları da.

Gereksizdi.

*

Bu açıklaması ciddi tepkilere neden oldu. Öyle ki, Cumhurbaşkanı sayın Erdoğan’ın görevden alabileceği dahi konuşuldu şahsım şehrinde. Beklenmedik bir cümleydi söylediği.

Tarımda markadır sayın Kirişçi. Ziraat yüksek mühendisidir, akademisyen, yani profesördür.

Ne olursanız olun, ağzınızdan çıkan cümlelere dikkat edeceksiniz!

Sel gitti, kum kaldı lakin sayın Kirişçi’nin söylediği o talihsiz cümle uzun süre akıllarda kalacak gibi. Unutulacak gibi değildi Türkçesi.

*

Kişisel kanaatimi belirtmeden geçemem, sayın Bakan, kıymetli hemşehrimiz iyi niyetli bir akademisyen, bakan. Lafın nereye uzayacağını kestiremeden, söylediği o talihsiz cümle, belki başına iş açar ama niyetinin halis olduğuna inanan birisi olarak, kamuoyunda linç edilmesini de doğru bulmam.

Keşke söylemeseydi, keşke…

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol