Vallahi derseniz yandı gülüm keten helva. Başınız dertten kurtulmaz, dediğinize de bin pişman olursunuz, belki iş işten de geçmiş olur.

Birine, ‘elinde iyi mal var mı?’ derseniz, bu sorunun ucu açık! Cevabı da…  Herkes farklı tarafa çeker meşrebine, yaşam biçimine göre.

Birine bir iyilik yaparsanız, ne zaman ki menfaatine dokunursunuz, sizden fenası yoktur artık. ‘Sen de mi Bürütüs!’ diyebileceğiniz kimseler çıkacak karşınıza.

Birlikte yol yürüdüğünüz, bir ekmeği paylaştığınız, sırrınızı, acınızı ve paranızı dahi paylaştığınız kimse, ne zaman ki yolda bıraktı sizi, ya da siz onu kapının önüne koydunuz, ne senin mal’lığın, ne de onun mal’dan olmayan farkı kalır. 

*

Memleketimde çok mal var Allah’a şükür. Azı var çoğu yok. Döneklik, iki yüzlülük ve yalakalık ruhlarında var olunca, hızlarına yetişemiyorsunuz. Ya da beraberinde gezdikleri dolduruşa getirince, ne mal olduğu daha net ortaya çıkıyor zaten.

Böyle tiplerin kısa dönem gerçek yüzlerini saklama becerileri oldukça yüksek olsa da, karaktersizliğini hafifliği her zaman ele verecektir kendini.

Bu coğrafyanın, bu kadim şehrimin ve siyaset pazarında her zaman ve her keseye uygun mal bulunur. Çok da aramanıza gerek yok, sipariş vermenize de… Çevrenize baksanız, onlarcasını, yüzlercesi ile karşılaşırsınız.

*

Şunu anlamam, birine ‘mal’ derseniz hakaret sayılıyor, onu incittiğiniz, onu itibarsızlaştırdığınız, onu ötelediğiniz zannediliyor.

Ama ilçelerde ‘mal müdürlükleri’ niye var, onu anlamış değilim işte. Sonra niye Mal Müdürlüğü, ona kafa yorsam, kafayı yiyeceğim galiba.

Oysa bizim geleneğinizde, alışverişi yapılan, kurbanlık alanlarında satılan keçilere, ineklere, davarlara mal derler.

Ticarette alınıp satılan her türlü ürüne mal derlerken, uyuşturucu tacirleri de sattıklarına mal gözüyle bakıyorlar. Kadına da aynı gözle bakıldığını biliyorsunuz da, konumuz bu değil.

Aptala, dangalaklara, manyaklara da mal denildiğini bildiğinizi biliyorum da, adı üzerinde mal işte. Yani insan değil.

Yani silik.

*

Şimdiki tik-tok gençliği, hani o dilimizden düşürmediğimiz ‘Z kuşağı’ var ya, kızlı erkekli fark etmiyor, birbirlerine isim yerine mal diye hitap ediyorlar, kızdıklarında, laf olsun diye, sinirlendiklerinde…

Başka yerlerde, başkaları için de ‘mal’ kelimesi kullanılır ama yeri burası  değil. Bazıları daha ileri gidip, bir şehir adını da kullanarak, ‘Mal mısın, … mısın!’ diyorlar ya, işte o çok çirkin!

Çirkin ve ayıp!

Şimdi birine sorsam, ‘elinde iyi mal var mı?’ ne cevap vereceğinizi dahi kestiremeyeceğim. Bazılarınız da sinsi sinsi, hınzırca gülümseniz dahi, bu şehirde mal çok.

Alıcısı kadar!...

Bakalım meclisten geçen son sansür yasasından sonra bunların ne kadarını yazabileceğiz!

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol