banner1483

Aslında bu soruyu satranç ustalarına sormak gerekir de, şimdi nereden bulacaksın ayak oyunlarını, pardon satranç oynayanları…

Şahı bilirim,  piyonu bilirim, veziri, atı, kaleyi bilirim de, gözü kör olsun, dama desen çat pat, kâğıt oyunları dâhil, (biraz okey) benden uzak, küsler!

Hadi bir itirafta bulunayım, daha önce benzer bir yazı yazdığımı hatırlıyorum! Hatırlıyorum da, kendini şah ve padişah (özellikle muhalif kanadı kast ediyorum) yerine koyanları bir kere daha uyarırım, belki faydası dokunur diye bir kıyak çekeyim istedim.

Kış uykusundan uyanırlarsa tabi. Malum havalar soğuk, karakış bütün şiddetiyle varlığını hissettiriyor! Kar ve yağmur eksik değil.

*

Siyaset ve basın birbirinden ayrılamaz. Et ve tırnak neyse, bir elmanın iki yarısı gibiler. Ayrılmaz ikilidir bu iki unsur. Buna yerel yönetimleri de katabilirsiniz. Zira yerel yönetimlerle basın ilişkileri satranç gibidir. Bir hamle sonrasını değil, 15-20 hamle sonrasını oynayabilecek zekâ ve deneyim gerekir.

Peki, hadi gelin bir soru sorayım size? Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere, tüm ilçe belediye başkanlarını değerlendirmeye alın, kamuoyunun beklentilerine cevap ve karşılık verecek oranda, doğrultuda yönetiliyor mu?

Çıkın çarşıya, pazara, alacağınız cevabın ne olduğunu, olabileceğini siz de biliyor, tahmin ediyorsunuzdur kuşkusuz! Ama sormaya korkuyorsunuz. Ya da insanlar size karşılık verirken, ‘ne olur ne olmaz’ korkusu ve kaygısı içinde yüzünüze gülüyor kerhen de olsa, siz gülümsemeseniz de…

*

Bu şehirde satranç ustası kim? Hangi başkan, hangi müdür, hangi milletvekili, hangi bürokrat, hangi işadamı, hangi gazeteci?

Örneklemem gerekirse ve bana sorarsanız, (hoş sorduğunuz yok ya, neyse…) bu şehirde satrancın ustası Türkoğlu Belediye Başkanı Osman Okumuş. Taşlar yerinden oynamadan, taşları yerine koyabilen nadir yerel yöneticilerden biridir sevgili sayın Okumuş.

Çünkü nerede, nereye ve ne zaman hamle yapacağının farkında. Tecrübe ile sabit!

Çünkü oyuna başlamadan dersine çalışan bir adam Okumuş! Hani bir futbolcu yedekte beklerken, oyundan çıkan arkadaşının yerine hemen girmez, giremez. Girerse bir yerlerine kramp girer, sakatlanır. Önce ısınacak, birkaç hareket yapacak ki, hazır çıksın sahaya.

Satranç bilmeyenler, oyuna hazırlıksız ve ısınmadan girenler, bir yerlerine kramp girince oyundan düştüler, sonra da sakatlanıp takımı 10 kişi bıraktılar. 10 kişi kalan takım muhtemelen yenilmeye hazırdır, müstehaktır!

*

Futbolu bildiğini biliyorum da, acaba satrancı ne kadar bilir, başarır, zamana bırakmak gerek. Yerel yönetimler ve basın ilişkilerini düzeltmek, koordine etmek, kaybolan güveni tesis etmek adına tanıdığımız isim Fırat Görgel AK Parti il Başkanı.

Düzgün insan. Bu şehirde siyasetin hafızası. Cumhurbaşkanımızın temsilcisi. Krediyi sadece bankalar vermez, vatandaş da bürokratlara, siyasilere, belediye başkanlarına, parti teşkilatlarına, sivil toplum kuruluşlarına kredi verir ve kredi notlarını da ayarlar. Krediyi sömürmez, yerinde kullanmaz, israf ederseniz ikinci bir şansınız olmayabilir!

Krediniz bitince, kamuoyunda itibarınız da kalmıyordu. Hele bu kredinin üzerine yüksek faiz de bindiyse, bunun ceremesini vatandaş çekiyordu, çekti de…

Gün gelecek, kredisi bitenler de gidecek bu şehirden. Bakın, birçok daire başkanı, genel müdür, il müdürü geldi ve bazıları addaaa gitti, isimlerini bile unuttuk.

Unutulanlar listesine yenileri eklenecek, az kaldı.

*

Not, biz her zaman şah’ların gücüne inandık, iman getirdik, piyonların değil. Çünkü günümüzde oyunlar bitmeden vezir’lerin ve şah’ların düştüklerine tanık oluyoruz. Yani?

Piyonlar gitse bile… Bir süre sonra atlar ve filler kendi kalelerini korumak için kendi şah ve vezirlerini yiyorlar.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol