banner1482
Öne Çıkanlar SANKO ÜNİVERSİTESİ FLAMASI ZİRVEDE K.MARAŞSPOR 0-2 MERSİN İDMAN YURDU BASKETBOLDA FİNAL MÜSABAKALARI DEVAM EDİYOR BAŞKAN AYDIN BAŞKAN GÜVENDEN BASIN BAYRAMI KUTLAMA MESAJI

Bu haber kez okundu.

ALS HASTALIĞI ERKEKLERİ DAHA ÇOK SEVİYOR!
 Hastalığın ortaya çıkış sebebinin henüz tam olarak bilinmediğini ve kesin tedavisinin olmadığını söyleyen Medline Adana Hastanesi Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Sibel Karaca, ALS’nin 40 ila 50 yaş arasındaki erkekleri nispeten daha çok etkilediğini anlatarak önemli bilgiler verdi.

SİNİR SİSTEMİNİ ETKİLİYOR

Kasların ihtiyaca göre kasılabilmesi için ‘motor sinirler’ denen bir grup sinirin görev yaptığını ifade eden Doç. Dr. Karaca, “Eğer motor sinirlerde tahribat olursa istemli kas kasılması bozulur. Hasta da gücünü kısmen veya tamamen kaybeder. Ancak ALS, vücudun bütün kaslarını etkilemez. Hasta, bağırsaklarını ve idrarını kontrol edebilir. Kalp kası zarar görmez, cinsel fonksiyonları etkilenmez. Göz kasları ise çoğu kez en son etkilenen kas olur, kimi zaman da hiç etkilenmez” diyor.

BAŞKA HASTALIKLARLA KARIŞTIRILABİLİYOR


Hastalığın teşhisinin klinik belirti ve bulgulara dayanarak konduğunu söyleyen Doç. Dr. Karaca, “Yine de ALS pek çok kas ve sinir hastalığı ile karıştırılabildiği için bazı tetkiklerin yapılması gerekir. En önemli tanısal test EMG’dir” diyerek, manyetik rezonans görüntüleme (MR), bazı kan, idrar ve beyin omurilik suyu tetkiklerinin de duruma göre gerekebileceğini belirtiyor.

DAHA ÇOK 40-50 YAŞ ARASINI ETKİLİYOR

ALS hastalarının yüzde 90'ının rastlantısal, yüzde 10'unun ise ailesel ALS hastası olduklarını kaydeden Doç. Dr. Karaca, “Bu nedenle hastalığın büyük oranda kalıtımla ilgisiz olduğu söylenebilir. Dünya geneline baktığımızda her 100 bin kişilik toplumun 8 ila 10 bireyinde ALS hastalığı olduğunu görüyoruz. Hemen her yaş grubunda rastlansa da daha çok 40 ila 50 yaş civarında görülür ve erkekler kadınlara göre daha sık yakalanırlar. ALS’ye çocuklar arasında rastlanma oranı ise oldukça düşüktür ve bulaşıcı değildir” diyor.

HASTA HAREKET KABİLİYETİNİ YİTİRİYOR

“ALS, zaman içinde başladığı bölümden diğer uzuvlara (kol, bacak, dil ve yutak kaslarına) yayılıyor. Bütün kaslarda erime, güçsüzlük ve seğirmeler nedeniyle hastanın günlük yaşam aktivitesi kısıtlanabiliyor, tek başına iş göremiyor. İlerlemenin arttığı durumlarda hasta yemek yiyemez, giyinemez, yıkanamaz hatta yataktan dahi kalkamaz hale geliyor. Hastalığın kritik dönemi ise solunum kaslarının da güçsüzleştiği süreç oluyor” diyen Doç. Dr. Karaca, solunum ve beslenme yetersizliği ortaya çıktığında hastanın hızlı ve yakın tıbbi desteğe ihtiyacı olacağını, bu durumdaki hastalara taşınabilir solunum makinesi ve beslenme amacıyla mideden hortum takılması gerekebileceğini anlatıyor.

TEDAVİSİ HENÜZ YOK

Hastalığın sigara içenlerle iş yerinde kurşun gibi metal ve çeşitli kimyasallara maruz kalan kişilerde ortaya çıkma riskinin daha yüksek olduğunun düşünüldüğünü söyleyen Doç. Dr. Karaca, “ALS'nin henüz kesin tedavisi bulunmadığından hastanın bu süreçte mümkün olduğunca rahat ettirilmesi ve normal yaşamını sürdürmesini sağlayacak tedbirlerin alınması önemli. Günümüzde bu hastaların rehabilitasyonuna yönelik pek çok imkân var; belirtileri kontrol altına almak ve yavaşlatmak için çeşitli ilaç tedavileri, fizik tedavi yöntemleri mevcut” diyerek bunların her hastanın ihtiyacına göre belirlenmesi gerektiğini de sözlerine ekliyor.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol