banner1451
banner1461
Öne Çıkanlar KAHRAMANMARAŞ ÇANAKKALE ŞEHİTLERİNİANIYOR SİZE İHTİYACIMIZ VAR DULKADİROĞLU BELEDİYESİ ASFALTTA TAM GAZ GEBEL DE MİLLETVEKİLİ ADAYI BORAHAN

Bu haber kez okundu.

UZM. DR.NAGİHAN SARI VEREM HASTALIĞI HAKKINDA SORULARIMIZA CEVAP VERDİ
 Verem Hastalığı Nedir?

Verem, mycobacterium tuberculosis(Koch basili) adındaki bir bakterinin neden olduğu solunum yoluyla bulaşan bir hastalıktır. Dünyanın bütün uluslarından insanlarda, zengin-yoksul, genç-yaşlı herkeste hastalık yapabilir.

Verem, en çok akciğerlerde olmak üzere bütün organlarda hastalık yapabilir. Organlara zarar verir. Tedavisiz bırakılırsa ya da kötü tedavi edilirse öldürücü olabilir. Erken ve uygun tedavi başlanır, yeterli süre tedavi edilirse hastalar yüzde yüz iyileştirilir. İyileşme kalıcıdır, şifa sağlar.

 

Verem mikrobu vücuda girdikten sonra aylarca-yıllarca hastalık yapmadan kalabilir. Bu dönemde vücudun oluşturduğu savunma, mikropları hapseder, sessiz şekilde tutar. Buna tüberküloz enfeksiyonu ya da kişinin enfekte olması diyoruz. Kişi, kendisinin enfekte olduğunu genellikle bilmez.

Bu dönemde mikroplar bir anlamda hapsedilmişlerdir.

 

Vücuttaki tüberküloz mikropları vücut direncinin düştüğü dönemlerde aktif hale gelirse hastalık yaparlar. Hastalık ciddidir. Tedavi edilmediği sürece, tuttuğu organda ya da organlarda hasar yapar, bu hasar giderek artar ve öldürücü olabilir. Tüberküloz hastalığı, en çok akciğerleri tutar. Hastalığın tuttuğu diğer organlar, akciğer zarları, lenf bezleri, kemikler, böbrekler, beyin zarlarıdır. Vücudun hemen bütün organlarında hastalık yapabilir. Hastalanan organlarda ağır bir iltihap olur, erimeler görülebilir. Organların çalışması bozulur

Verem hastalığının Halsizlik, İştahsızlık, Kilo kaybı, Gece terlemesi, Öksürük ( 2-3 haftadan fazla süren öksürük ), Balgam, Öksürükle kan tükürme, Göğüs-sırt-yan ağrısı, Nefes darlığı gibi genel belirtileri görülür.

İki-üç haftadan uzun süren öksürükte verem hastalığından şüphelenmek gerekir. Üç haftadan uzun süren öksürüğü olan vatandaşlarımız erken tanı için en yakın sağlık kurumuna başvurmalıdır. İlimizde, Verem Savaş Dispanserlerinde verem hastalığı belirtileri olan şüpheli vatandaşlarımızın ücretsiz muayenesi yapılmakta ve balgam örnekleri alınarak gerekli tetkikler yapılmaktadır.

Verem Haftasının önemi Nedir?

Geleneksel olarak her yıl ocak ayının ilk haftası pazartesinden itibaren kutlanan verem haftası  Bu yılda 01-07 ocak 2017 tarihleri arasında kutlanmaktadır.  Bu hafta içerisinde sağlık personeli  ve halkın verem hastalığı ve korunma  yolları hakkında farkındalığını artırılması amaçlanmaktadır.

Veremden nasıl korunabiliriz ve ne gibi önlemler alabiliriz?

 

Verem hastalığının sağlam kişilere bulaşmasının önlenmesinde en önemli faktör, hastalara hızlı tanı konularak en kısa sürede ilaç tedavisi başlanmasıdır. İlaç tedavisi başlanmayan hastalar yaşadıkları evde, çalıştıkları ortamda vs. hastalığı bulaştırmaya devam etmektedirler.

 

Tüberküloz hastalarının bulunduğu ortamları havalandırmak, bu ortamlara temiz hava sağlamak, havadaki bulaştırıcı partikülleri azaltarak, bulaşma olasılığını azaltır. Odanın güneş görmesi ortamdaki basilleri öldürür.

 

Tüberküloz hastalarının kullandığı mutfak malzemeleri (bardak, tabak, kaşık, çatal vs.), nevresim, havlu gibi ev gereçleri için normal temizlik yapılması yeterlidir. Eger çevresinde verem hastası olan biri varsa kişi hemen gerekli tedbirleri almalıdır. İlk olarak bir hastaneye gidip gerekli tüm tetkikler yaptırılmalı ve gerekiyorsa hastalığın bulaşmaması için bir süre ilaç kullanılmalıdır. Bunların yanında diğer tüm hastalıklarda olduğu gibi veremden korunmak için de beslenme ve yaşam kalitesine özen gösterilmelidir. Yeterli ve doğru beslenilmeli, sigara, alkol ve uyuşturucu gibi madde bağımlılığından uzak durulmalıdır.

 

Verem Hastalığında nasıl bir tedavi yöntemi izlenir?

 

Tüberküloz çok ciddi seyreden ancak tedavisi mümkün olan bir hastalıktır. Hastalığın teşhisi konulduktan sonra tedaviye başlanmazsa hastanın hayatını kaybetmesine kadar giden tehlikeli sonuçlar doğabilmektedir. Ancak doktorunuzun uygulayacağı, yaklaşık 6-9 ay süren ilaç tedavisi sayesinde hastalıktan tamamen kurtulmak mümkündür.

Tedavi sırasında Rifampisin, Pirazinamid, Etambutol ve İzoniazid gibi antibiyotikler kullanılmaktadır. Bunun yanında bağışıklık sistemini güçlendirici vitaminler de tedaviye dahil edilmektedir. Yaşanılan yerin hijyenik ve her daim temiz oluşu, sağlıklı beslenme gibi alışkanlıklar da hastalığın tekrar ortaya çıkmasına engel olacaktır.

 

Son Olarak Veremden Korunmak İçin vatandaşlara ne Gibi tavsiye ve uyarılar verirsiniz?

 

Verem hastalığının tedavisi olduğu gibi, BCG ( verem ) aşısı özellikle çocuklarda yaygın ve öldürücü verem hastalığını önlemede çok etkilidir. Tüberkülozla mücadelenin temelini oluşturan BCG aşısı Aile Sağlığı Merkezlerinde, bebeklere 2. ayın sonunda ücretsiz olarak yapılmaktadır.

Kahramanmaraş Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak önemli bir halk sağlığı problemi olan verem hastalığını düşündüren belirtileri mevcut olan vatandaşlarımızın en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalarını ve bebek sahibi anne babaların zamanında aşı yaptırmalarını, Verem Tedavisinde Kullanılan tüm ilaçların ücretsiz olduğunu bir kez daha hatırlatır, sağlıklı günler dileriz.

 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol