banner1483

Biz kölelik devrinin tarihe karıştığını biliyorduk, öye düşünüyor, öyle zannediyorduk. Yanılmışız... Kölelere dair diziler, filmler de izledik ama demek gelenek sürüyormuş.

Zenginlerin işçilerini köle gibi çalıştırdığını duyardık!

Nemrutların, firavunların, ağaların marabalarına köle muamelesi çektiğini okur, duyar, dinlerdik ve televizyon dizilerinde seyrederdik!

Öğrenmenin yaşı yokmuş, şimdi de özel okul öğretmenlerinin köle gibi çalıştırıldıklarına dair haberler geliyor kulağımıza, izliyoruz da ekranlarda.

Ağalıkla birlikte köleliğin de sona erdiğini zannediyorduk.

Yanılmışız!

*

Peki sorun bakalım, ‘Bu kanıya, bu hükme nereden, neden vardın!’

Tamam, bu soruyu bana sorduğunuz için teşekkür ederim, ki çok güzel bir soru.

Kasım ayının son günü, televizyonda haberleri, tartışma programlarını izliyorum, gözüme takıldı, HaberTürk’teki tartışmaya takılı kaldım. Siyasetçilerin, akademisyen ve bilim adamlarının katıldığı tartışma programında gündeme geldi bu mesele.

Söyleyenler, iddia edenler, ileri sürenler de etkili ve yetkili siyasetçiler. İnanmayan o günkü programı açıp izlesinler!

*

Çok uzak değil, yakın tarihte büromun karşısında bir özel okul vardı. Sözüm ona dershane. Orada çalışana öğretmen arkadaşlarımız gelir, sıkıntılarını, dertlerini bizimle paylaşır, az bir para ile çalıştıklarından şikâyet ederlerdi.

Mecburlardı.

Emekli olmuşlar, ya da herhangi bir nedenle devlet okulu ile ilişkileri kesilmiş, ancak çalışmak zorunda kalan öğretmenler, özel okullarda neredeyse gazoz parasına çalıştırılıyorlardı. (Maaşları yasal gereği tam ödense de, kuruma ödenecek meblağ da elden muhasebeye teslim ediliyor. Birçok işyerinde olduğu üzere…)

İtiraz edemiyorlar, verilen ücrete rıza gösteriyorlardı, mecburen.

İhtiyaçtan.

*

Milli eğitimin yapacağı, müdahale edebileceği bir şey değil aslında. Nihayetinde özel okul. Yasalsa mesele yok, anlaşmıştır, rıza göstermiştir alacağı ücrete, şartlar da onu rıza göstermeye zorladıysa gazoz parası da olsa köle gibi çalışmayı kendine yakıştırıyorlardı öğretmen arkadaşlar.

Özel okul müdürleri, sahipleri bu acı gerçeği fırsata çeviriyorlar, onların umutlarını, geleceklerini karartmaktan geri kalmıyorlardı.

Ne vicdan vardı, ne merhamet.

Özel okul müdürleri, sahipleri cebini, banka hesabını ve okullarına alacakları çok sayıda öğrenciyi düşünüyorlardı sadece.

*

Birde yalanları çok olurdu. ‘Okulumuzdaki eğitim kalitesi yok şöyle, yok böyle’ ayaklarıyla            , bırakın köle gibi çalıştırdıkları öğretmenleri bir yana, temizlikçilerinin bile maaşını vermeden ertesi günü kapının önüne koyan özel okullar, kurs merkezleri varken, insanların umutlarını karartan zihniyet köle çalıştırmakla eşdeğer değil mi?

Bir de Müslüman olacaksınız, bir de milliyetçi ayaklarına yatacaksınız!

Kul hakkı deseniz, sizden iyisi Şam’da kayısı da, biraz Allah’tan korkun, e mi?

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol