Geçenlerde, içinde siyasetin, ticaretin ve toplumsal hadiseler yanında bazı isimlerin de olduğu ‘Oynaş bugün gerek, yarın herif gelii’ başlıklı yazım üzerine çok eleştiri aldım. Çok şükür ki hepsi de olumlu eleştirilerdi. Zaten sizden gelen haklı veya haksız eleştiriler olmazsa, ben yokum demektir.

Beni var eden, yazma şevkimi ve cesaretim kadar enerjimi artıran sizlersiniz! Müteşekkirim!

Eleştiri tabi ki olacak. Varsa hatam, özür dilerim, yoksa yoluma devam eder, bildiğim doğruları yazarım. Ki bundan da beni feriştahı alıkoyamaz!

Bu kadar net!

Yazıdaki başlığın ne anlama geldiğini, ne denilmek istediğini biliyorsunuz zaten. Fazla izaha muhtaç değil.

*

Şimdi önümüzde bir mahalli seçim var. İktidarı ve gücü elinde tutan AK Parti’de aday adayı bolluğu yaşanırken, millet ittifakını oluşturan kırık sırık partiler metropol dahil ilçeler için harıl harıl aday arayışı içindeler.

Bir çuval pirincin içinde bir tane taş kırığı arar gibi.

Yoklukta, yolda yürürken reşat altını aramak gibi.

Toplu iğne ile kuyu kazmak gibi.

Yalnız altını kalın çizgilerle çizmem lazım, CHP ve Yeniden Refah Partisi hariç.

CHP’nin yereldeki gücü belli ve aday sıkıntısı yok. Siyasetin parlayan yıldızı Yeniden Refah’ta ise aday (ünlü bir ismin bsüyükşehirle anılması son günlerde yerel siyasetin gündeminde, bilesiniz!) adayı olmak için sıraya girenler bile varken, bazı ilçelerde adaylar belirlenmiş durumda. Sıkıntı yok.

*

Kentimizde şahsiyeti, kariyeri ile öne çıkan bazı isimler var. Bu isimler bütün siyasi partilerce rağbet görür, her seçim döneminde aday adaylığı veya adaylık meselesinde gündeme gelir, aday olması teklifi götürülür. Vitrinde olan, vizyonu olan donanımlı insanların kapısını aşındıran çok olunca, aynı kulvarda olmaları sakıncalı ve mümkün bile değilken, kan uyuşmazlığı dahi yaşanırken, şeriatçı bir partiden laik ve demokrat yapısı ile bilinen, tanınan, Atatürk’çü birine teklif dahi götürülürken, düşünün, memlekette aday gösterilecek adam yok demektir bunun Türkçesi.

*

Siyaset sağlam zemin üzerinde olmalı. Kaypak, bugün orada, yarın başka yerde macera arayanlarla değil, samimi, davaya sıkı sıkıya bağlı, üstelik de vizyonu olanlar, yaşam biçimleri ve inançları ile partilerinde adaya adayı veya aday gösterilmesi gerekirken, ‘Amaaan canım olsun da nasıl olursa olsun!’ mantığı boş çuvalın dik durmayacağı anlamını taşır ki, bu da yerel siyasette pek geçerli bir davranış olmasa gerek.

*

Sen… Evet sen düne kadar iddialı biçimde sahaya çıktın, üstelik de aynı ittifak çatısı altındaki partiden 15 milletvekilini emanet, ödünç aldın kadrona, Meclise girdin, gurup kurdun, 6’lı masanın ayağını oluşturdun, sonra da her  ne düşündüysen masayı tekmeleyip gittin, sonra da ne düşündüysen ‘Süllümden endim, sözümden döndüm!’ diyerek geri dönüp güven bunalımı ve sorunu haline geldiysen, çark edip U dönüşü yaptıysan, aklına estiği veya hangi pazarlıklar içinde kaldıysan, yolda zik-zak çiziyorsunuz, makas atıyorsunuz, sonra da kaza yaptığınızda suçu ve topu başkasına atıyorsunuz.

Taban siyasetçisi olmak başka şey. Paraşütle, piyangodan çıkar gibi çıkıp gelenler, kahve köşelerinde aday adayı veya aday arar gibi ‘olsun da…’ içi boş mantığı ile yola çıkarsanız, yarı yolda kalırsınız.

Siyasetçi, lider, aday veya aday adayı, hangi tabana oynayacağını iyi bilmeli, önceden iyi tahlil etmelidir.

*

Oynaşa güvenip evsiz kalmak demekten kastım buydu işte!

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol