Dünya tersine dönüyor. Bize hep öğretmenlere not verirdi, şimdi bu görev öğrenci ve velilere yüklendi.

Henüz tasarı, meclisten geçmiş değil. Tabi bu tutum öğrencilerin, belki de velilerin işine gelebilir. Ancak eğitimde ciddi bir sıkıntıya sebebiyet verir. Çünkü hazırlanan öğretmene performans sistemini kamuoyu ve eğitim camiası sürekli tartışıyor. Müdürü, meslektaşı, öğrencisi, velisi öğretmene not verecekmiş. Kuşkusuz eğitim ne çektiyse duygusal kararlardan çekti. Öğrencileri daha iyi okula gitsin diye notları şişiren öğretmene, öğrenci de “Aman ona bir şey olmasın” diye torpil yapamaz mı?

Yüksek not için “kendim aldım” düşük not için “öğretmen verdi” diyen bir nesil, bu puanlamada kuşkusuz pek de objektif olmayacak. Ya çocuğuna iyi davransın, yüksek not versin diye öğretmenine pahalı hediye alan veli, sizce kaç puan verir?

*

Bu arada, alt sınıflarda öğretmenlerine ‘kalbi mektuplar’ bırakıp,  büyüdükçe sevgileri azalan öğrencilerin notlarını da hadi düşünelim bir. Notla korkutulan öğrenci, fırsat kendisine geçince, ‘basarım sıfırı’ demeyecek mi? Ya köy okullarında durum ne olacak? Onu düşündünüz mü? Kaç okul müdürü öğrenmenin dersine girip, onu yakından takip ediyor, kim ne kadar dürüst olacak, düşünen var mı?

İşte bu soruların cevabı iyi verilmeden yasalaştığında sıkıntı artacak, öğretmene lakap takmakta usta öğrenciler, biraz da gıcıklığı varsa, acaba yüz üzerinden kaç puan verir sizce.

*

Tamam, öğretmenleri değerlendirelim, ama bunu somut verilerle ve ulusal ölçekte yapalım. Onun kendini geliştirmesi ve değerlendirmesine fırsat verelim, imkân tanıyalım. İyi olanı, maaşını artırarak motive edelim, geriye gideni de meslekten uzaklaştıralım.

Dediler ki bugüne kadar ‘devlet okullarında eğitim-öğretim kalitesi yok’

Bu dedikodu, bu iddia belki doğru, belki yanlış, özel okulların, daha düne kadar mantar gibi çoğalan dershanelerin önünü açmadı mı?

Öğretmen eğitim camiasının en önemli unsuru kuşkusuz. Onlar iyi yetişmiyor ve mesleğini yapamıyorsa, sistem de işte şimdi olduğu gibi tıkanır kalır ve sık sık da branşı olmayan kimseler gelip milli eğitim bakanı olur.

*

Bu sistemle, yasalaşırsa tabi, öğretmen iyi not alabilmek için herkese şirin görünmeye çalışacak, pembe tablolar çizecek, gülücükler dağıtacak ve eğitim sisteminden ve kendisinden tavizler verecek. Bu halde iken o öğrenci okuldan ve öğretmenden ne alacak, ne öğrenecek.

Sonra, çocuklarının durumu öğrenmek için okula bile uğramayan veliler, hangi akla ve gerekçeyle öğretmene not verecek? Koltuğunu korumak için siyasetçileri dolaşan müdür, okuldan çıkmak için zil sesini bekleyen öğrenciyi kim nasıl değerlendirecek.

Biz öğretmene puan vermek yerine değer vermeyi denek daha mantıklı ve ahlaki olacak.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol