Nasrettin Hoca hikayeleri, insanların tutarsız davranışlarını mizahi bir dille anlatır. Tutarsızlık kavramının içine gayri iktisadilik, yalancılık, akılsızlık ve çifte standart girer.

Bunların hepsi fıtridir.

İnsanın hayatını idame ettirmek ya da daha iyi bir ömür sürmek için kullandığı ‘savaş silahları’dır. Nasrettin Hoca'nın Sivrihisarlı mı yoksa Akşehirli mi olduğu veya Timur zamanında (1336-1405) mı yoksa ondan sonra mı yaşadığı önemli değildir. Köşe yazıları ustalarımızdan Çetin Altan, Nasrettin Hoca hikayelerinin, çok sayıda halk edibi tarafından asırlar boyunca üretildiği fikrindeydi.

Yenileri de yazılabilir derdi. Hatta onun bu sözünden cesaret alarak, ben de birkaç ‘çağdaş’ Nasrettin Hoca hikâyesi uydurmuştum. Hoca hikayelerinin benzerleri başka kültürlerde de vardır şüphesiz. Dolayısıyla Hoca fıkralarındaki ‘kıssanın hissesi’ evrensel olmakla birlikte, kaynağı Anadolu halkıdır.

Bu bakımdan daha çok, bizi bize anlatır.

*

Aha size güncellenmiş bir Nasrettin Hoca hikayesi…

Hoca, sokak kapısının önündeki kaldırımda emekleyerek bir yukarı bir aşağı gidiyor, bir şey arıyormuş. Ama bir türlü bulamıyormuş. Komşuları onun bu haline çok üzülmüşler. ‘Hocam ne arıyorsun, söyle biz de bakalım! demişler. Hoca ‘Yüzüğümü düşürdüm onu arıyorum’ diye cevap vermiş.

Komşular ‘Peki Hocam nerede düşürdüğünü hatırlıyor musun?’ diye sorunca, Hoca da; ‘Tabii, bodrumda düşürmüştüm; ama orası karanlık arayamıyorum, onun için aydınlık kaldırımda arıyorum!’ demiş.

*

Tabi hocamızda çare tükenmez. Her soruya bir cevap, her meseleye bir yorum hazır. Zaten hazır cevap kendisi.

Biz de Nasrettin Hoca gibi, bu kadim şehrin sorunlarını, çözümlerini aydınlıkta arayacağımıza bodrum ve zemin katlara inerek arıyoruz. Ara sıra Arşimed gibi, ‘Buldum, buldum, buldum!’ şeklinde çıkışlar duyulsa da şahsım memleketinde, tabi bulduğumuza kimse inanmıyor!

Çünkü bizim siyasetimiz de hocanın arayış içinde olduğu bodrum ve zemin katlara benziyor!

Aydınlığa çıkan yok! Çünkü çıkış kapıları kapalı.

Eee, ellerinde fener de yok, ara ara dur! Bulursan bize de haber et!

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol