Artık kırsalda davarları güdecek, otlatacak çoban da kalmadı. Herkes şehre taşındı, bir fabrikaya kapağı attı, koyunlar, keçiler ve inekler de doğru kesime gidince, çobana da ihtiyaç kalmadı aslında.

Buna rağmen, epey oldu, gazetelerde bir ilan çarptı gözüme, ‘Üniversite mezunu çoban aranıyor!’ diye. Oysa gözü kulağı mı vardı çobanlığın, bir ıslık çalıyorsun, sürüye kattığın çoban köpeğini de alıyorsun yanına, sen de güvendesin, sürü de.

Çobanalar da kıymete bindi, meslek miydi, angarya mıydı tartışılır da, gazete ilanlarına düştüğüne göre çoban bulmak da zor günümüzde.

Gerçi şimdiki çobanların ne yanına yanaşılıyor, ne selam veriliyor! Bulunmaz Hind kumaşı gibi, bir afra tafra, bir çalım çehre, bir ego…

Yeri geliyor, sürü sahibine bile posta koyulduğuna dair duyumlarımız var!

*

Zor da, çoban deyip de geçmeyin ha! Koyun ve keçiden oluşan bir sürüyü güdüyor, akşam olunca da fire vermeden, sürüyü kurda kuşa yem etmeden aldığı sayıyla eve teslim ediyorsa, ne mutlu o çobana!

Maaşına zam yapmak lazım. Asgari ücret de kurtarmaz.

Yok eğer her gittiğinde, dağda bayırda sürüyü otlatırken, (gerçi sürü otlatacak mera da kalmadı, her taraf imara açıldı, her taraf beton yığını haline dönüştü. Rant amaçlı birilerine peşkeş çekildi) keçinin birini yaban domuzu, birini çakal, bir diğerini kurt telef ettiyse, o çobanın ikinci gün işe devam etme şansı yok!

*

Çoban da çobanlığını bilecek, sürüye kurt getirmeyecek!

Korkak çoban ise, pimpirikili, her şeyden, herkesten kuşku duyan bir kişiyse, korkağın önde gideni ise sürüye kurt getirmesi normal.

Kurtlar, çakallar da zaten korkak çobanların otlattığı sürüye dadanır. Çoban dediğin cesur olacak, sürüyü kurda kuşa yem etmeyecek, emanete sahip çıkacak ve ihaneti aklından geçirmeyecek, mesleğin zorluğu yanında kutsallığını da bilecek, kendisine güvenenleri mahcup etmeyecek, mal sahibi bilmez, farkına varamaz düşüncesinden hareketle satmayacak, kesip akşama kavurmasını yemeyecek!

Mal sahibinin her akşam sürü eve geldiğinde tek tek sayacağını hesap edecek! Ona göre de yevmiye veya her neyse aylığını alacak!

Hak edecek maaşını.

*

Peki, şimdi zurnanın zırt dediği yere geliyorum, Maraş’a çoban lazım mı?

Bilene emekli maaşımdan ölmüş tavuk dürümü var, vallahi de billahi de söz!

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol