5 yıl önce, bu şehre hizmetleri unutulmayan Büyükşehir Kurucu Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, Ahır Dağı eteğinden geçen Kuzey Çevre Yolunu devreye soktuğunda, ulaşımda tıkanan damarları açtığında, bu bölgeyi imara açtığında her kafadan bir ses çıkmıştı, hatırlayın!

Acil miydi, öncelikli miydi diye…

6 Şubat’taki deprem bir gerçeği ortaya koydu ki, geçmişte marul bahçeleri, patlıcan tarlaları üzerine kurulan bu kadim şehir, yerle bir olurken, hatıralar, hayaller ve binlerce canlar enkaz altında kaldı.

Yazının yüzü dediğimiz, sulu tarım arazileri, alüvyonlu zemin üzerine kurulan şehirler, insanlara yaşam fırsatı vermiyor. Özellikle son yaşanan yüzyılın depremiyle birlikte, insanlar artık mal kadar canın da ne kadar kıymetli olduğunu anladı ve kendini güvenli limanlara atmaya başladı.

Bu bağlamda, sağlam zemine dayalı evler tercih sebebi haline geldi.

*

Hatırlayın, 5 sene önce sayın Fatih Mehmet Erkoç, Kuzey Çevre Yolunu imara ve hizmete açtığında her kafadan bir ses çıkmış, neredeyse kıyamet kopmuştu. ‘Ne gereği vardı?’ diyenler oldu, ‘Belediyenin parasını toprağa  gömdü’ diyenler çıktı, ‘Birilerine rant kapısı aralandı’ şeklinde yorumlar gırla giderken, Başkan Erkoç, sanki bu günleri o günden görmüş, hissetmiş gibi, aldırmadı, kentin batısı ile doğusunu bir araya getiren, birleştiren bu yolu hizmete açıverdi.

Demediğini bırakmadı insanoğlu. ‘Öncelikli miydi, bu şehir için lüks bir yatırımdı’ diyenler, şimdi Erkoç’a dua ediyorlar. ‘İleriyi görmüş, iyi ki bu yolu ulaşıma açmış!’ diyerek. 

*

Bu şehirde alternatif yollar açma şansı yaratma konusunda hep sıkıntı yaşadık. Coğrafya olarak şehir de buna müsait değil zaten.

Depremin acıları taze. Bıraktığı iz büyük. Giden canların hesabını kimler sorumlu ise tabi ki verecek. Ancak bu şehrin kısa sürede ayağa kalkması lazım. Önce toplumun dinamiklerinden olan, ekonominin lokomotifi diyebileceğimiz sanayiciler, sonra esnaf… Bu şehir normale dönmeli artık.

*

Gelelim yeniden Kuzey Çevre yoluna… Deprem bir kere daha gösterdi ki, yeni konut alanları için güvenilir zeminler gerek. Bunun için de kuzey çevre yolu civarı ve üstü alanlar, şiddetle imara açılmalı, konutlar için gerekli kolaylıklar gösterilmeli, müteahhitler için bürokratik engeller zinciri barikat olarak önlerine konulmamalı, kentin yeni yerleşim alanı buralar olmalı.

Trabzon Caddesi bitti, yeni cazibe merkezi kuzey çevre yolu olunca, haliyle bu bölgedeki konutların da fiyatı ikiye, üçe-beşe katlandı. Konut fiyatları ve kiralar da.

*

Artık Orman Bölge Müdürlüğü ile mahkemesi ve ihtilafı olanlar bir tarafa bırakılmalı, bu davalar şiddetle ve en erken bitirilmeli. Bırakın insanlar kendilerini dağlara, ormanlık alanlara atsınlar. Patlıcan tarlasına marul bahçesine konut yapıp, ecele davetiye çıkartmaktansa, güveneli bölgelerde yaşamalarını sürdürsünler. İnsanları alüvyonlu alanlara, dere yataklarına  mahkum ve mecbur etmeyin!

Yeniden yapılaşma ve imar konusunda ehliyetli ve liyakatli şehir plancılarına, harita mühendislerine ve inşaat mühendislerine ihtiyaç var.

Harita mühendisi dediysem, sabıkası olanlar hariç…

Yazı uzadı, kısa kesiyorum; Fatih Erkoç’a teşekkür eder veya etmezsiniz, o sizin sorununuz.

Ama hakkını da teslim edin derim!

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol