banner1483

Günümüzde kullanılan pek çok atasözü ve deyimin geçmişini merak ederiz. İşte onlardan bir tanesi...

Şimşir sözcüğü, kılıç anlamına gelir. Deyimde kullanılan şimşir sözünün aslı çok sert ve dayanıklı olduğundan, tarak, cetvel v.b. yapımında kullanılan 'şimşir' ağacından gelmektedir.

Eskiden zengin bir aile, kızlarını gelin ediyorlarmış. Oğlan evine, adet olduğu üzere, bohça bohça hediyeler gitmiş. Kayınvalide, iki görümce ve eltilere, yaş ve aile içindeki durumlarına göre; altın, gümüş kaplamalı, fildişi ve şimşir taraklar, diğer armağanlarla birlikte verilmiş.

*

Küçük elti ağır ve ateşli bir hastalık geçirdiğinden saçları dökülmüş. Aile içindekilerden başka kimsenin, kadıncağızın kelliğinden haberi yokmuş.

Kendisine verile verile şimşir tarak verilmesi, küçük eltinin çok canını sıkmış. Kelliğini unutup, armağanları getiren kadına sızlanmış:

"Herkese altın,  gümüş tarak, bana da şimşir öyle mi? Yeni gelin, daha bu eve adımını atmadan benimle uğraşmaya başladı...”

Oğlan anası gelininin bu hareketinden utanmış ve üzüntü duymuş. O kızgınlıkla çıkışmış: "Seninki gibi kel başa, şimşir tarak çok bile" deyivermiş.

Bu atasözü, yoksul, ya da durumu kötü bir kişinin, vaziyetine uymayan, pahalı, gereksiz şeyler almaya kalkması gibi durumlarda kullanılır.

*

Bunu şunun için yazdım, bir erken veya zamanında yapılacak seçim için aday adayları şehri turlamaya başladı. Şimdiye kadar oturanlar kadar sahada olanlar da vardı. Ama partilerin mutfağından gelmiş, sokakların, kırsalın çamurunu tozunu yutmuş insanlar dururken, dışarıdan gelenlerin kendini potansiyel aday olarak göstermesi, ortaya çıkması insanları rahatsız ediyor.

Dikkat edin, A veya B, ya da C partisi demiyorum, ayırt etmiyorum. İnsanlar bu şehrin rengini, kokusunu ve dokusunu özümsememiş insanları istemiyor.

Bilinsin istedim. O bakımdan diyorum, dışarıdan gelenlere, gönderileceklere ‘kel başa şimşir tarak’ demem ondan.

Yani yakıştırıyorsanız, ‘bize müstehak!’ diyorsanız…

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol