Kentimizde paça ve çorba başta olmak üzere yemek fiyatlarına yapılan yüzde yüzlük zamların yeni fiyat tarifesi üzerinden uygulanmayacağı öğrenilirken, haber gazete ve sosyal medya mecralarında çıktığı gün tepkiler de çığ gibi yükselmişti.

Şimdi ortalık ve sular duruldu. Herkes gerçeğin, yazıldığı gibi, tepkiye neden olacak kadar olmadığını öğrendi.

Fakat; ‘Vay efendim Maraş sofrası ve fiyatları İstanbul ile yarış içinde mi?’ diyenler, ‘Nasıl olur da bu kadar zammı insanlara reva görürsünüz!’ diyenler, ‘Sizin insanların geçim sıkıntısından ve alım gücünden haberiniz yok mu?’ diyenler, ‘Bunun adı düpedüz fırsatçılıktır!’ eleştirisini getirenler o kadar çoğaldı ki, gazeteler ve sosyal medya mecraları da bu zam haberlerini abartarak verince, geçim konusunda zaten canı burnunda olan vatandaş, tepkisinde haklıydı.

*

Piyasanın kanunudur, etki tepkiyi yaratır. Fakat işin bir başka gerçeği vardı ki şuydu, konut ve işyeri kiralarına yapılan, reva görülen acımasız, fahiş zamlar (kira artışları) bile bir paçanın, bir kebabın fiyatı kadar tepki toplamadı.

Akat madalyonun öbür yüzüne bakmak gerekirse, hem Esnaf Birliği hem de Lokantacılar Odası, bu fiyatları kendi kafasından, yani keyfinden yapmadılar. Ülkenin ekonomi politikası, yıllık enflasyon oranı da göz önünde bulundurularak bir fiyat belirleme-ayarlama komitesi kuruluyor, günün piyasa şartları ve ekonomik nedenlerden dolayı böyle bir karar alınıyor ve bu yeni fiyat düzenlemesi imza altına alınıp kamuoyuna servis ediliyor.

İşte kıyamet o zaman kopuyor. Fakat dayatma yok, zorlama yok, kaldı ki Maraş’ta 1. sınıf lokanta da yok.

*

Türkiye genelinde özellikle 2024 yılı asgari ücretin belirlenmesi sonrası birçok üründe fiyat artışı gerçekleşti. Bu fiyat artışlarından biri de Kahramanmaraş’taki lokanta işletmelerinde oldu.

Lokantacılar ve Pastaneciler Odası Başkanlığı tarafından 2024 yılına ilişkin yeni fiyat tarifesi yayınlandı. Bu rakamlar 2024 yılı sonuna kadar geçerli iken, 1. sınıf lokanta ve kebapçılara mahsus yeni yat tarifesine göre, yöresel lezzetlerden biri olan Maraş Paçanın porsiyonu yüzde 100 oranında zamlanarak 180 TL’ye, çorba çeşitleri 100 TL’ye, tavuk döner 120 TL’ye, ızgara çeşitleri 300 ile 400 TL’ye, lahmacunun adet fiyatı ise 50 TL’ye yükselmesi vatandaşı çileden çıkarttı.

Fakat gerçek olan şu, Kahramanmaraş’ta birinci sınıf lokanta yok.

Ve hiçbir lokanta, kebapçılar, paçacılar, belirlenen ve imza altına alınan fiyatlara uymak zorunda değiller ve zaten uymuyorlar.

Vatandaş haklı mı tepkisinde, haklı. Bu artışları gören vatandaşlar sosyal medya üzerinden duruma tepki gösterse de Lokantacılar ve Pastaneciler Odası yetkilileri fiyatların günün şartlarına göre belirlendiğini söylerken, yüz yüze görüştüğüm bir kafe-pastane sahibi, aslında fiyatların makul olduğunu, ancak vatandaşın alım gücünü düşünerek bu zamları vatandaşa yansıtmayacaklarını söylemişti.

Bu konuda hem Esnaf Birliği, hem de Lokantacılar ve Pastaneciler Odası, bu fiyat artışlarını bir dayatma olarak görülmemesine dikkat çektiler.

Pastaneciler Odası’ndan alınan bilgiye göre, yeni uygulanan fiyat tarifesinin şu an için hiçbir lokantada uygulanmadığı, bu fiyat tarifesinin sadece resmiyet kazandırılması anlamında belirlendiği öğrenildi. Öte yandan yine yaptığımız araştırmaya göre, şehrimizde 1. sınıf lokanta bulunmadığı, fiyat tarifesinin de 1. sınıf lokantalara istinaden hazırlandığı belirtildi.

*

Yanlış anlaşılmasın, fiyat uygulaması, güncellenmesi tamamen cafe-lokantaların tercihine kalmış. Zaten bu şartlarda, alım gücünün her gün düştüğü şehrimizde hiçbir işletme, lokanta-paçacı esnafı yeni tarifeyi devreye koymuyor.

İlgililerin söylediği şu, yeni-güncellenmiş fiyatların uygulanmasında bir dayatma yok, bir mecburiyet yok!

Kaldı ki bu fiyat tarifesi, bir komisyon tarafından alındı.

Vatandaşlarımız müsterih olsunlar, ceplerine, ekonomilerine halel gelmeyecek!

Kimse fırsatçılık peşinde değil, biline!

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol