Kanal 7’de yayınlanan bu diziyi kaç kez izledim, hatırlamıyorum. Geçen Ramazanın son gününde dizi nihayet bitti. Birkaç ay sonra Ramazan ayında yine ekranlara çıkar. Ancak bende bıraktığı izlenimi mutlaka yazmam gerek diye düşündüm ve aşağıdaki satırları karaladım.

Kenan diyarında iken, kardeşleri tarafından köle tüccarlarına satılan, (oysa babaları Yakup Peygamber’e kuyuya düşüp öldüğünü söylerler), Mısır’da zindanlarda yatan, saray sultanı Züleyha’nın aşkına karşılık vermeyince zindanlara gönderilen, zindanda iken Firavun’un gördüğü rüyayı mısır kâhinlerinin yorumlayamamasına karşılık, Mısır’da 7 yıl bolluk-bereket, arkasından 7 yıl da kıtlık ve yokluk yaşanacağına dair yorumu ile sarayın gözdesi aline gelen Hz. Yusuf, ne yazık ki saray kâhinlerinin darbe teşebbüslerine (o dönemin kendilerini imtiyazlı sayan ve kabul ettiren FETÖ’cüler) ihanetleri ile karşı karşıya kalır.

*

Tapınak kahinleri Amon Krallığına başkaldırırlarken, akla hayale gelmedik kumpaslar, oyunlar, entrikalar içinde olurlar, Yuzarsis’i (Hz. Yusuf) Firavunun gözünden düşürmek isterler. Mısırlı olmayan, üstelik de dışarıdan gelen birinin Mısır’da söz sahibi olmasını hazmedemezler. Sürekli ihanet ve darbe teşebbüsü içinde olurlar.

Ayrıca Hz. Yusuf’un tek tanrıya inanılması gerektiğini, putlara tapmanın mısır halkına yararı olmayacağını, her şeyin Allah’tan geldiğini, Allah’ın her şeyi bilip gördüğünü söylemesi zamanla halk arasında kabul görür ve Yusuf kendini çok sevdirir.

Düşünceleri insanları etkilerken, Züleyha ise Yusuf’a olan aşkını açığa vurur, deli divaneye döner, ilerleyen zamanlarda gözleri de görmez olur, kendini kaybeder.

*

Yusuf’un yorumladığı rüyadaki hadise, yani 7 yıl bolluk bereket, takiben 7 yıl da kıtlık ve yokluk yaşanacağına dair aldığı tedbirler tapınak kâhinlerini büsbütün çıldırtır, çileden çıkartır, asileştirir ve Yusuf’a karşı darbe teşebbüslerinin önü arkası kesilmez iken, kuyuya attıkları kardeşlerinin öldüğünü zanneden, babaları Yakup Peygamberi de inandıran kötü niyetli kardeşleri, sonunda Yusuf’un Mısır’da hatırı sayılı başdanışman olduğunu duyunca hem sevinirler, hem de kötü niyetlerini açığa vurmaktan geri kalmazlar.

Ancak hiçbir zaman güler yüzünü, iyi niyetini ve insanların yaşam standardı için projelerini sergilemekten geri kalmayan Yusuf’a inanılmaz bir sevgi seli doğurur. Mısır halkı putları devirirler, putları kırarlar, Yusuf’un dinine, tek Tanrı Allah’a yönelirler.

*

Bu ibret dolu dini hikâye, günümüz insanlarına örnek olmalı. Mutlaka ders alacaklar çıkacaktır diye düşünüyorum.

Ve günümüzde…

Neron’lar, Firavun’lar çoğaldı.

Kendilerini mahallenin namus bekçisi, haysiyet ve onur abidesi yerine koyan itibarsız, üslup fakiri, haysiyetten yoksun kimseler, saldırıp atağa geçtiler.

Allah herkese Hz. Yusuf sabrı, imanı ve ahlakı versin!

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol