Öne Çıkanlar ŞEHİTLER YÜREĞİMİZE KOR ATEŞE DÜŞÜRDÜ YÖRESEL ORGANİK GIDA FUARINA BUYRUN DENİZKENT VE BAĞ EVİNDE İFTAR VAKTİ Kahramanmaraş İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri ONARAN

Bu haber kez okundu.

TAKSİ DOLMUŞLAR HAKSIZ KAZANÇ ELDE  EDİYOR!
 Son iki yıldır moda haline gelen ve genellikle 7 kişilik taşıma kapasitesi ile yolcu taşımacılığı yapan Kahramanmaraş’taki taksi dolmuşlar, aynı güzergâhta çalışan minibüs dolmuşlarının tepkisini çekiyor. Minibüsçüler, indir bindir işlemi yaparak sefer gerçekleştirdiğini iddia ettikleri taksi dolmuşçularının haksız kazanç iddia ettiklerini söyledi.

Kahramanmaraş Şehirlerarası Otobüs Terminali yanında bulunan İlçe Garajından Afşin, Andırın, Elbistan ve Göksun ilçelerine yolcu taşımacılığı yapan minibüs dolmuşçuları, adeta dert küpü haline geldi. İki yıldır il merkezinde yazıhaneleri olmamalarına rağmen, Balık Hali ve 12 Şubat Stadyumu civarında barınarak şehir içinde yolcuları tek tek toplayıp Afşin, Andırın, Elbistan ve Göksun ilçelerine yolcu taşıyan taksicilere tepki gösteren ve taşımacılık kooperatifi yetkilileri, yetkililerin bu haksız kazanca dur demelerini istiyor. Başta Vali Şükrü Kocatepe olmak üzere, il trafik komisyonu üyelerinin bu konuda hassasiyetlerini beklediklerini ifade eden kooperatif yetkilileri, bu konunun çözülmediği takdirde eyleme geçeceklerini ifade ettiler.

Afşin’deki Öz Afşin Eshab-ı Kehf Özlem Kooperatifi Başkan Yardımcısı Kenan Şahin, Andırın Minibüsçüler Kooperatifi Başkanı Adil Demir, Elbistan HAS Işık Kooperatifi Başkanı Cebrail Sertaş ve Göksun Kooperatif Başkanı Ali Rıza Sarıkaya, sıkıntılarını anlattılar.

TAŞIMACILIK YETKİ BELGESİ TÜRLERİ

Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nin 5. Maddesi karayolunda taşımacılık yapanlara “yetki belgesi alma zorunluluğu” getiriyor. Madde “ Bu Yönetmelik kapsamına giren taşımacılık, acentelik, taşıma işleri komisyonculuğu, taşıma işleri organizatörlüğü, nakliyat ambarı işletmeciliği, kargo işletmeciliği, lojistik işletmeciliği, dağıtım işletmeciliği, terminal işletmeciliği ve benzeri faaliyetlerde bulunacak gerçek ve tüzel kişilerin yapacakları faaliyetlere uygun olan yetki belgesini/belgelerini Bakanlıktan almaları zorunludur” hükmünü içeriyor.

“Yetki belgesi türleri”ni düzenleyen 6. Maddesi’nin birinci fıkrası “A türü yetki belgesi”nin kimlere verileceğini “Ticari amaçla otomobille yurtiçi veya uluslararası yolcu taşımacılığı yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilir” şeklinde açıklarken, taşımanın şekline göre de A1 Yetki Belgesi’nin “Yurtiçi tarifesiz yolcu taşımacılığı yapacaklara” ve A2 Yetki Belgesi’nin “Uluslararası tarifesiz yolcu taşımacılığı yapacaklara” verileceğini hükme bağlıyor.

6. Maddenin dördüncü fıkrası da D türü yetki belgesinin “Otobüsle yurtiçi yolcu taşımacılığı yapacak gerçek ve tüzel kişilere verileceğini” hükme bağlarken taşımanın şekline göre de D4 yetki belgesinin “tarifeli olarak şehirlerarası ticari yolcu taşımacılığı yapacaklara”, D2 yetki belgesinin “tarifesiz olarak yurtiçi ticari yolcu taşımacılığı yapacaklara”, D3 yetki belgesinin “sadece kendi esas iştigal konusu ile ilgili personelini yurtiçinde taşımak üzere yolcu taşımacılığı yapacak ve ticari maksatla taşımacılık yapmayacaklara” verileceğine hükmediyor.

Yönetmeliğin 6. Maddesinin dördüncü fıkrası ayrıca D4 yetki belgesinin de “taşıma mesafesine bakılmaksızın iliçi ve 100 kilometreye kadar olan şehirlerarası tarifeli ve tarifesiz olarak ticari yolcu taşımacılığı yapacaklara” verileceğini belirtirken “Sadece tarifesiz taşımacılık yapmak üzere D4 yetki belgesi düzenlenmez” diyor.

TAKSİLER A1 ALIYOR, D4 İŞİNİ YAPIYOR

Kahramanmaraş İlçe Garajı’ndan Afşin, Andırın, Elbistan ve Göksun ilçe merkezlerine yolcu taşıyan ve hem il hem de ilçe merkezlerinde yazıhaneleri bulunan minibüscüler, belli bir ücret tarifesi ile belli zamanlarda Kahramanmaraş’tan ilçelere ya da ilçelerden Kahramanmaraş’a yolcu taşıyor. Ancak taksi dolmuşları ise tarifesiz olarak merkezlerinden (yani ilçelerden) taşıdıkları grubu gideceği yere götürecekler. Minibüsçülerin isyanı ise zaten burada başlıyor.

Afşin kooperatifinden Kenan Şahin, Andırın kooperatifinden Adil Demir, Elbistan kooperatifinden Cebrail Sertaş ve Göksun kooperatifinden Ali Rıza Sarıkaya, sıkıntılarını anlatırken; taksi dolmuşçularının yolcuyu tek tek evlerden aldıklarını, gittikleri ilçe ya da ilde ise tek tek evlere bıraktıklarını anlatıyorlar. Bunun ise taşıma belgesine aykırı olduğunu, indir-bindir yapamayacaklarını öne süren kooperatif yöneticileri, Kahramanmaraş’ta yetkililerin bu işe duyarsız kaldığından yakınıyorlar. Emniyetin üzerine düşeni yaptığını, tutanakları tuttuğunu, bakanlığa şikayette bulunduklarını söyleyen yetkililer, ancak yapılan şikayetlerden bir sonuç çıkmadığını dile getiriyorlar.

Dört kooperatifin yöneticileri özetle şunları söylüyor: “Bu taksiler tarifesiz yolcu taşıyacaklar. Yani bir nevi grubu gidecekleri yere pazarlık usulü götürecekler. 4-5 kişi, 6-7 kişi bir araya gelecekler, bunlara gidecekler ve biz filan yere gideceğiz diyecekler. Taksiciler de bunları alacaklar ve gidecekleri yere götürecekler. Ancak Kahramanmaraş’ta bunu yapmıyorlar. Elbistan’dan, Afşin’den, Göksun’dan, Andırın’dan yolcuları evlerinden alıyorlar ve Kahramanmaraş’ta gidecekleri yere götürüyorlar. Elbistan’dan binen bir yolcu Afşin’de, Afşin’den binen bir yolcu Göksun’da, Göksun’da binen bir yolcu Tekir’de inebiliyor. Andırın’dan binen bir yolcu, Başkonuş’ta inebilir.

Bu yanlıştır. Bu haksız bir kazanç elde etmektir. Tek tek aldıkları yolcuları gittikleri il, ilçe merkezinde gidecekleri yere ulaştırıyorlar. Bizler yolcularımızı Üngüt Kavşağında indiriyoruz. Şehir içerisine girme şansımız yok. Bu yüzden haksız bir kazanç elde ediyorlar. Gerekli yerlere şikâyet ediyoruz. Haksız yolcu aldıklarını, indir bindir yaptıklarını kamera görüntüleri ile tespit ediyoruz. Kahramanmaraş’ta yazıhaneleri bile yok. Belediye önce bunlara yazıhane vermiş, ancak daha sonra bunları iptal etmiş. İl merkezinden yazıhane için başvurdukları her yerden ret cevabı alıyorlar. Halen Balık Hali ve 12 Şubat Stadyumu civarından yolcu alıyorlar. Yazıhaneleri yok. Ama telefonla yolcu alıyorlar. Bizim ekmeğimize mani oluyorlar. Bunlara bir dur denilmesi gerekiyor. Denetimlerin daha da sıklaştırılması gerekiyor.”

EYLEME GEÇECEKLERİNİ BELİRTİYORLAR

Başta Kahramanmaraş Valisi Şükrü Kocatepe olmak üzere, Kahramanmaraş’taki yetkililerin bu konuyu çözüme kavuşturması gerektiğini söyleyen kooperatif başkanları, “Haksızlık ortadan kalkacak. İlçe garajını boşaltacağız. Araçlarımızı valiliğin önüne götürüp kontak kapatacağız. Çünkü artık taksitleri ödeyemiyoruz, borçlarımızı ödeyemiyoruz. Ekmeğimizi kazanamaz olduk. Şoför arkadaşlarımızın bir çoğunun psikolojisi bozulmaya başladı” dediler.

Afşin’deki Yeşil Afşin, Andırın’daki Karamanoğlu, Elbistan’daki Ceylan ve Göksun’daki Karslıoğlu-Kardelen firmaları, taksilerle ilçe merkezlerinden Kahramanmaraş il merkezine yolcu taşımacılığı yapıyorlar. (KAHRAMANMARAŞ’TA BUGÜN)

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner1566