Öncü Kitap yayınları, muhataplarına bu fırsatı tanımak için; hayatı, sanatı ve şiirleri isimli Arif Eren eserini okurlarına sunmuş. Kitabın sunuş yazısında Arif Eren şöyle sesleniyor kıymetli okurlarına: “Kitaplarımı, şiirlerimi inceleyen yazar ve şairlerimizin yazılarını bir kitapta toplamak istedim. Bu ürünlerin okunduktan sonra dergi, gazete ve küpür olarak dosyada tutuklu kalmasına gönlüm razı olmadı. Bu nedenle hayatta iken birbirlerini tanıyanlar, bazıları dostlarım olan bu seçkin insanları bir arada görmek mutluluğunu tatmak istedim”
Bu samimi sözleri okuduğumda; ‘bu kitap bir şairin vefasını yansıtacak en zarif örneklerden biri’ diye düşündüm. Yüz altmış beş sahifeden oluşan bu kitabın sayfalarını titizlikle araladığımda ilkin; Arif Eren bey’in bugüne dek yayınlanmış olan beş eserine dair eserin hakkını teslim edecek denli emek verilerek kaleme alınmış birçok güzide kalemin değerlendirmeleriyle buluştum.
Kitabın başlangıcında Arif Eren ve şiirlerinin ruh köküne dek inildiği Mustafa Ceylan’a ait değerlendirmeler bulunuyor. Sonrasında yer alan ilk bölümde, şairin 1965 Kasım’ında yayınlamış olduğu “Bu Kent Sende Kalsın” adlı ilk eserinin önemli bir tahlili yer alıyor.
İlhan Geçer’in aynı tarihlerde Ilgaz dergisinde yayımladığı değerlendirme yazısında, o dönemlerde daha çiçeği burnunda şair olan Arif Eren’den bahseden şu cümle oldukça manidar geldi bana:”Yenilik diye gariplikleri, anlamsızlıkları sürmüyor önümüze. Bir takım yavan mısralar sıralayıp sosyal davaların savunucusu, akımların öncüsü pozisyonunda değil, ideoloji çığırtkanlığı laf ebeliği yerine gerçek şiirin kapılarını zorlamayı yeğ tutmuş.” Sanat yılı üzerinden güçlü bir çınar yaşı geçmiş olan şair Arif Eren için söylenen bu ince sözler, kulaklarda ebedî olarak kalmayı hak edercesine hatırlı.
Kitabın ikinci bölümünde Milli Eğitim Bakanlığı tarafından tebliğler dergisinde ilgililere tavsiye edilen ve Mayıs 1975 yılında birinci basımı, Ekim 1977’de ise ikinci basımı yapılmış olan “Yurt Tespihi” isimli eser hakkında yazılmış kıymetli yazılar bulunuyor. Üçüncü bölümse yayınlanmış üçüncü eserin değerlendirmelerini içeriyor. Prof. Dr Mehmet Kaplan’ın şiirler hakkında “berrak, sâkin, akıcı, ince, sevgi dolu hepsi de” şeklinde yaptığı değerlendirmelerin yer aldığı eser “Hayatı Huzura Ayarlamak…” adını taşıyor.
“Görkemli Denge” Arif Eren’in 1996 yılı Mart’ında yayınladığı dördüncü eseri olarak kitabın da dördüncü bölümünü oluşturuyor. Bu bölümde, “Dört mevsimden hatıralar”, “Yaralar sevgiyle sarılmalı”, “ Zaman yerinde durmaz” gibi birçok şiirin ince üslupla yapılmış olan tahlillerini okumak mümkün…
“Zaman yerinde durmaz” isimli eser hakkında yazılanlarsa, kitabın değerlendirmelere dair olan kısmında en son bölümü oluşturuyor. Bu esere adını veren şiirde şöyle sesleniyor Arif Eren: “Harfler dilimde sıraya girdiler arkası arkasına/ Sana bir hoş geldin demek için… Gözlerimin gözbebekleri heyecan içinde/benden daha sabırsızlar seni görmek için… Bilirsin mutluluk için bir güvedir tereddüt/artık gel, bir sebebin yok gelmemek için”
Şair şiir yazar da, şaire şiirler yazılmaz mı? O şiirlerde şaire verilen unvanlar da bir o kadar manidar; gâh kalp ustası, gâh bilgeliğine vurgu yaparcasına “Arif”, yahut “ses ipine söz asan adam” olarak anılmış Arif Eren.
Hülasa, “Gözler, bu sanat şaheserini görsün diye/ Edirne’nin en görkemli yerine yapılmış Selimiye” diyordu Arif Eren Selimiye isimli şiirinde… Öyleydi hem de “Hayatı, sanatı ve şiirleri; Arif Eren” ismini taşıyan bu kitap, edebiyat dünyasında büyük bir eksiği gidermesi, layık gözlerin ve yüreklerin şiirlerle örülü o sanat eserlerini görmesi bakımından da yayın dünyasının en görkemli yerine konuvermişti.
Demem o ki; “Arif Eren/ hayatı, sanatı ve şiirleri” isimli bu eserle, şiirin Selimiye’sinde olan şair Arif Eren’in şiir minberindeki ince nakışının yakın tanığı olmak kalıyor okura…
“İnsanı güzelleştiren eller”, “güzel bereket” Arif Eren’in şiirlerinde saklı…
”Göz bahçesinde seyran etmek” ve “hayatı huzura ayarlamak” isteyen her gönül Arif Eren’in şiirleriyle olmalı vesselam…
Sanat yılından bu yana şiirin özüne emek veren, bir dostunun tabiriyle ” kıskanılacak şiirler yazan” Arif Eren hocamıza bu eseriyle birlikte artık bir teşekkür borcumuz daha var.
Buyurmaz mısınız?
Not: Eser temini için; Öncü Kitap iletişim bilgileri; 0 312 384 31 20 olarak verilmiş.