“Öfke bir duygudur, davranış değildir. Kullanılması gereken büyük bir enerjidir ve ilişkileri güçlendiren bir dinamiktir” diyen Aydın, öfke ile saldırganlığın, şiddetin ve düşmanlığın karıştırılmaması gerektiğini, öfkenin iyi yönetildiğinde iyi sonuçlar yaratabileceğini söyledi.
Engelleme, utanma, anlaşılmamak, kıskançlık, değersizlik, kaygı, hayal kırıklığı, haksızlık ve kişisel kuralların çiğnenmesinin öfkeye yol açabileceğine dikkat çeken Aydın, şöyle devam etti:
“Öfkenin altında yatan nedenleri iyi kavramak, baş etme yollarını kolaylaştıracaktır. Her gün öfkelendiğimiz şeylerin listesini yapıp tipik davranışları belirlemeliyiz. Aynı şeylere sinirlenen insan fark edip önlem alırsa, kendine daha az zarar verir. Kontrol edilemeyen ve her gün öfkelen durumlara karşı alternatif bakış açısı geliştirilmelidir.”
ANNE BABANIN KAYGISI ÇOCUĞA YANSIYOR
Seminerin ikinci kısmında konuşan Özel Sanko Ortaokulu yedinci ve sekizinci sınıflar psikolojik danışman ve rehber öğretmeni Bahar Turgay da, sınav çocuklarındaki kaygının giderilmesinde neyle karşı karşıya olduğunun bilinmesi ve onu tanımanın, baş etmeyi kolaylaştırdığını vurguladı.
Anne babanın kaygısının çocuğa yansıdığı uyarısını yapan Turgay, beden ve ses tonu ile de verilen mesajlara dikkat edilmesinin önemli olduğunu kaydetti.