Öne Çıkanlar DUALARIMIZ ŞEREF EROĞLU İÇİN dizi HALİL İBRAHİM SOFRASINA BUYURUN! KAHRAMANMARAŞ BBS 0-1 OFSPOR BATIPARK ER MEYDANI

Bu haber kez okundu.

KONUKOĞLU; “KORKUNUN ECELE FAYDASI YOK!”
 Onun için 2013’te çok korkacak bir şey yok. 2012 ile aşağı yukarı paralel gider diye düşünüyorum’’ dedi.

CNBC-e’de Melda Yücel’in sunduğu ve canlı yayımlanan ‘’Finans Cafe - İş Dünyasından’’ programına katılan Konukoğlu, yerli otomobil üretiminin yanı sıra, ekonomide 2012 yılını değerlendirdi ve 2013 yılına ilişkin beklentilerini açıkladı.

Yerli otomobil üretimine talip olup olmadıkları yönündeki bir soru üzerine Konukoğlu, SANKO Holding olarak iş makinaları üretimi yaptıklarını, Başak Traktör Fabrikası’nı satın alıp yerli traktör üretimine başladıklarına dikkati çekti.

 ‘’Yerli oto üretmiyorsak da yerli traktör ve yerli iş makinesi üretiyoruz. İlerde de otomotivde de herhangi bir şans olursa, bakarız dedik” diyen Konukoğlu, şöyle devam etti:


“Her zaman da aynı şeyi söylüyoruz. Her zaman kapımız açık yani…Mühim olan Türkiye’nin bu konuda adım atması. Bizim de bu konuda çorbada tuzumuz olabilir. Otomotiv sanayi, makina sanayi ve traktör sanayi hep birbirinin ’amcası oğlu’ gibi. Bunları öğrenmekle, ileride herhangi böyle bir teşebbüse de daha cesaretli, daha kararlı gireriz diye düşünüyorum.’’

Abdulkadir Konukoğlu, Sakarya’daki Başak Traktör fabrikasında traktörün motor, şanzıman ve hidrolik donanımını ürettiklerine vurgu yaptı.


-FITCH’IN NOT ARTIRIMI-

Konukoğlu, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in Türkiye’nin kredi notunu yükseltmesine ilişkin görüşlerini açıklarken, şunları kaydetti:

‘’Aslında A+’lara veya A durağanlara geçmemiz lazımdı. Ama maalesef olmadı. Bence politik olarak bizi hala daha baskı altında tutuyorlar not yönünden.  Bizim daha iyi noktalarda olmamamız lazım. Bakıyorsunuz AB’deki ülkelere, bizden kötü durumda olmasına rağmen notları bizden daha yüksek,  daha yüksek not veriyorlar. Biraz kayırmacılık oluyor gibi geliyor bize, biz Türk sanayicileri öyle görüyoruz.’’

Yabancı yatırımcıların Türkiye’ye bakış açısının son 2-3 yıldır daha sıcak olduğunu ifade eden Konukoğlu,  not artışıyla birlikte bunun artacağını  söyledi.

-‘’BİZ CESARETLE YATIRIMLARA DEVAM EDİYORUZ’’-

SANKO Holding’in açısından 2012 yılının nasıl geçtiği sorusunu ‘’fena bir yıl değildi’’ sözleriyle yanıtlayan Konukoğlu,  cirolarında geçen yıla göre yüzde 15 civarında artış olduğunu bildirdi.

Önümüzdeki yıl yatırımlarının biraz daha hızlı olacağını belirten Konukoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

‘’2013’de mesela tekstilde en az 150-200 milyon dolar civarında yeni bir yatırıma gidiyoruz. Modernizasyon ve yenileme yatırımları yapıyoruz. Enerjide yatırımlarımız devam ediyor. O bakımdan biz notlardan değil de Türkiye’nin genel bakışından dolayı cesaretle yatırımlara devam ediyoruz.”

Konukoğlu, holding toplam cirosu içerisinde,  amiral gemisi konumundaki “tekstilin bir numara” olduğunu belirtti.

-‘’FAİZLER DÜŞECEK’’-

Önümüzdeki dönemde faizlerin düşeceği kanaatinde olduğunu açıklayan Abdulkadir Konukoğlu, faizler düştükçe yatırımların arttığını vurguladı.

Konukoğlu, ‘’Şu anda Türkiye’nin ihracatı fena değil. Yatırımların da iyi gittiğine inanıyorum. Faizlerin de biraz gerilemesi lazım diye düşünüyorum’’ dedi.

 

Türkiye için ihracat pazarlarının artık sadece ABD ve Avrupa olmadığına işaret eden Konukoğlu, Türk işadamlarının bütün ülkelere ihracat yaptığını, yeni ülkelere ve özellikle Afrika ülkelerine açılarak ihracatını artırdığını söyledi.

İhracatın artmasında KOBİ’lerin rolüne dikkati çeken Konukoğlu, ‘’KOBİ’lerin elinde çanta, dil bilmeden oraları dolaşmaları hakikaten takdire değer. Dil bilmiyor, hiçbir şey bilmiyor, ‘ben tarzanca işi götürürüm’’ diyor. Türkiye’deki KOBİ’ler bu konuda çok cesaretli ve bunların buraya dağılması büyükleri buraya çekmeye neden oldu’’ değerlendirmesinde bulundu.

-2013 YILI BEKLENTİSİ-

Konukoğlu, ekonomide ‘’gaz-fren’’ tartışmasına ilişkin bir soru üzerine,  sektörlere göre bu durumun değiştiğini, bazı sektörlerin gaza daha çok bastığını bazı sektörlerin ise frene bastığını söyledi.

Konukoğlu, ‘’Burada ortalamaya bakarsak, geçen seneye nazaran çok da böyle frene basma olmadı. Çok sektör yoluna devam etti’’ diye konuştu.

Abdulkadir Konukoğlu, SANKO Holding olarak beklentilerinin biraz üzerine çıkarak yüzde 15 dolaylarında büyüdüklerini bildirdi.

Melda Yücel’in, ‘’2013 nasıl geliyor, bir gazeteci olsanız nasıl bir manşet atarsınız’’ sözleri üzerine Konukoğlu, şunları kaydetti:

‘’Şöyle diyelim; korkunun ecele faydası yok…Yatırımlarda geri kalmamak lazım. Ama ayağınızı da yorganıza göre uzatacaksanız. Herhangi bir durumda borcunuzu veya yatıracağınız yatırımın bedelini ödeyebilecek şekilde yatırım yapmak lazım. Aksi takdirde herhangi bir krizde açıkta kalırsınız. Onun için 2013’te çok korkacak bir şey yok.  2012 ile aşağı yukarı paralel gider diye düşünüyorum ben.’’

Türkiye’nin bölgesindeki olayları değerlendirirken Konukoğlu, ‘’Bölgede bir operasyon bekliyor musunuz?’’ sorusuna, ‘’Bizim böyle hiç beklentimiz yok. Çünkü Onlar bizim kardeşimiz komşumuz. Komşularla savaşma olmaz’’ şeklinde yanıt verdi.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol