Öne Çıkanlar BAHÇE YANGINI EVLERE SIÇRAMADAN SÖNDÜRÜLDÜ İLGİNÇ İDDİA KAYAK MERKEZİ SENEYE HAZIR ŞEREFSİZ BÖLÜCÜ ÖRGÜT MENSUPLARINI LANETLİYORUM. KOLAT; TAKIMI BERABER ÇIKARALIM

Bu haber kez okundu.

KENT KONSEYLERİNİN 4. BULUŞMASI İLİMİZDE GERÇEKLEŞTİ
 8 Aralık Cumartesi günü saat 9.30’da Kahramanmaraş Belediyesi Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen Kent Konseyleri Buluşması programına Vali Şükrü Kocatepe, Belediye Başkanı Mustafa Poyraz, Emniyet Müdürü Metin Aşık, Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı Hayrettin Güngör, Türkiye Kent Konseyleri Birliği Dönem Başkanı Saim Yavuz, Belediye Başkan Yardımcısı Cevdet Kabakcı, Kahramanmaraş Kent Konseyi Başkanı Zeynep Arıkan ile yaklaşık 40 il ve ilçelerden gelen kent konseyleri başkanı, genel sekreteri ve yürütme kurulu üyelerinden yaklaşık 200 kişi katıldı.



Programın açılış konuşmasını yapmak üzere kürsüye gelen Kahramanmaraş Kent Konseyi Başkanı Zeynep Arıkan, 4. Türkiye Kent Konseyleri Buluşmasına ev sahipliği yapmanın haklı gururunu yaşadıklarını ifade ederek: “Soğuk kış şartlarında davetimize icabet ederek buraya kadar gelen tüm misafirlerimize hoş geldiniz diyorum.

Kahramanmaraş, tarihi bir yerleşim yeri olmasının yanı sıra binlerce yıl öncesinden gelen muazzam bir geçmişe sahiptir. Maraş, dünya tarihinde iz bırakmış büyük devletlerin, eşsiz medeniyetlerin hatıralarını yaşatan ve izlerini yaşayan bir şehirdir.

Maraş, bu toprakları vatan yapan değerleri hatıralarıyla sinesinde barındıran, düne ait güzel değerlerin pek çoğunu bugüne taşımayı başarmış bir şehirdir.


Kısaca ifade etmek gerekirse sırtımızı binlerce yıllık bir tarihi geçmişe, muazzam bir mirasa ve engin bir yaşam tecrübesine dayamış durumdayız. Arkamız da böylesine büyük bir birikim ve önemli bir güç bulunmaktadır. Bu bizim, hepimizin, Maraşlı olan ve kendisini Maraşlı hisseden herkesin omuzlarındaki yükü ve taşıdığı sorumluğu artıran övünülecek ve şeref duyulacak bir mirastır.

Sorumluluğunun bilincinde olan Kahramanmaraş Kent Konseyi de bu mirasa sahip çıkacak projeler üretmeye ve gerçekleştirmeye gayret göstermektedir.


Kahramanmaraş Kent Konseyi olarak biz belediyemizin özverili çalışmalarıyla restore edilen tarihi Uzunoluk Hamamını bir müzeye dönüştürüyoruz. Çalışmalarımız sürmektedir.

Kahraman Maraş, şairin “adamın su gibi akanıdır Maraş” dizelerine muhatap olan bir şehirdir. Maraş, Türk edebiyat ve fikir dünyasına yön vermiş Necip Fazılların, Nuri Pakdillerin, Cahit Zarifoğullarının, Erdem Bayazıtların, Karakoçların, Özdenörenlerin öz vatanıdır. Maraş’ın ruhunda şiir vardır, edebiyat vardır… Ve edebiyatın başkenti olmaya en büyük aday Kahramanmaraş’tır. Kahramanmaraş’ın, Unesconun seçtiği 5. Edebiyat kenti olma çalışmalarına kent konseyi olarak destek veriyoruz. Yine Belediyemizce restore edilerek şairler ve yazarlar evi olarak hizmete açılan mekânda Kültür Edebiyat ve Sanat Çalışma Gurubumuz şairleri ve sanatseverleri buluşturan geceler düzenliyor.


Bir söz vardır: "İnsanlık için ya yeni bir yol aç, ya açılmış bir yoldan yürü ya da yoldan çekil." Birçok insanın köşesine çekildiği bir zamanda yaşadıkları kentin sıkıntılarını kendine dert edinen kent konseyi üyeleri işte kendi şehirleri için yeni yollar açmıştır. Bu şehirlerde şuan bizler yaşıyoruz yarın çocuklarımız, gelecekte torunlarımız yaşayacak.

Kent Konseyleri Türkiye Cumhuriyeti’nin en geniş örgüt yapısına sahip sivil toplum örgütüdür. Yasa; valilik, belediye, üniversite, siyasi parti, kamu kurumları, muhtarlıklar, vakıflar ve dernekleri kent konseyi katılımcısı sayarak kent konseylerine çok önemli görevler vermiştir. Bu sebeple kent konseylerinin iyi değerlendirilmesi gerekiyor.


Ülkemizde yerel demokrasinin güçlenmesi ve yönetişim anlayışının her kademede egemen olması için kent konseyleri önemlidir. Kent Konseyleri arasında ortak aklı harekete geçirmek, kent konseyleri arasında bilgi ve deneyim paylaşımını organize etmek, kentlerin hak ve hukukunun korunması, ülkemizde zaman zaman sekteye uğrayan demokrasinin gelişmesi ve güçlenmesi için Türkiye Kent Konseyleri arasında mutlaka bir birliktelik bir paylaşım olmalıdır.

Birlikten kuvvet doğar mantığıyla bu tür birliktelikler kent konseylerinin sürdürülebilirliğine de katkı sağlayacaktır.


Bu duygu ve düşüncelerle Kahramanmaraş’a gelerek bizi onurlandırdığınız ve güzel şehrimizin güzelliklerini kısa bir süreliğine de olsa bizimle birlikte yaşama fırsatı bulduğunuz için hepinize teşekkür ediyor, programımızın gerçekleşmesinde çok büyük katkıları olan sayın Belediye Başkanımız Mustafa Poyraz’a, sayın Valimiz Şükrü Kocatepe’ye ve işbirliği yaptığımız Türkiye Belediyeler Birliği’ne ve Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Hayrettin Güngör’e şükranlarımı sunuyorum” diye konuştu.

Daha sonra kürsüye gelen Türkiye Kent Konseyleri Birliği Dönem Başkanı ve Çanakkale Kent Konseyi Başkanı Saim Yavuz, demokrasilerde halkın karar alma sürecine katılması gerektiğini ve bunun da kent konseyleri ile mümkün olduğuna işaret etti.

 Yavuz yaptığı konuşmada: “Kent Konseylerinin temel görevi halkın yerel yönetimlerde alınacak kararlara katılımını sağlamaktır. Üniversite, sivil toplum kuruluşları, özel sektör, belediye ve bağlı kurumlarla müzakere ederek, şehir için ortak karar alınmasında önemli rol oynuyor. Kentlerde ‘ben karışmam’ anlayışının yerine ‘kendim için’ ‘Kentim için anlayışının yaygınlaşması gerekiyor.” diye konuştu.

Dönem Başkanı Yavuz’un konuşmasının ardından kürsüye gelen Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Hayrettin Güngör ise belediyeler ile kent konseylerinin uyum içerisinde çalıştığını ifade Kent Konseylerinin, Belediyelerin Stratejik Plan ve Bütçe Süreçlerine Katılımı konularında bilgilendirmede bulundu.

Daha sonra kürsüye gelen Kahramanmaraş Belediye Başkanı Mustafa Poyraz, kent konseyleri buluşmasının Kahramanmaraş’ta yapılıyor olmasından mutluluk duyduğunu ifade ederek: “Biraz önce slaytlarda da izlediniz. Şehrimizin tanıtımına yönelik faaliyetleri. Ben biraz daha konuyu açacağım. Kahramanmaraş şehrimiz birçok medeniyetlere ev sahipliği yapmış ve hala o medeniyetlerin izlerini taşıdığı bir şehirdir.

Ülkelerin değil şehirlerin yarıştığı bir dünyada güçlü yerel yönetimler her zaman bir adım önde oluyor. Gelişen, büyüyen şehirlerin iyi yönetilmesi ancak, toplumun tüm katmanlarının yönetime katkı vermesiyle sağlanır. Bu doğrultuda kent yaşamında kent vizyonunun ve hemşehrilik bilincinin geliştirilmesi, kentin hak ve hukukunun korunması, sürdürülebilir kalkınma, çevreye duyarlılık, sosyal yardımlaşma ve dayanışma, saydamlık, hesap sorma ve hesap verme, katılım, yönetişim gibi ilkeler doğrultusunda çalışan Kent Konseylerine önemli görev düşüyor.  Çünkü kent konseylerinde her kesimden insan kente dair her türlü konuyu rahatlıkla konuşabiliyor. Buda yerel demokrasiyi güçlendiriyor, yerel demokrasinin güçlenmesi tüm şehirler için önemli. Kahramanmaraş Belediyesi olarak kent konseyinin fikirlerine ve projelerine büyük önem veriyoruz” diye konuştu.

Açılış konuşmalarında son olarak kürsüye gelen AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Yıldırım Ramazanoğlu da yaptığı konuşmada Avrupa birçok şehirlerde ilçe kavramının olmadığını ve sadece şehirlerin mahallelerden oluştuğuna dikkat çekti.

Açılış konuşmalarının ardından devir teslim törenine geçildi. Devir teslim töreninde Çanakkale Kent Konseyi Başkanı Saim Yavuz Kent Konseyleri Birliği Dönem Başkanlığı görevini Türkiye Kent Konseyleri Birliği Flamasını takdim ederek Kahramanmaraş Kent Konseyi Başkanı Zeynep Arıkan’a devretti.

Daha sonra Kent Konseylerinin Belediyelerin Stratejik plan ve bütçe süreçlerine katılımı ile ilgili slayt gösterisi eşliğinde Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Bakan bir sunum gerçekleştirdi.

Buluşmada Kent Konseylerinin stratejik planlamalarının yapılması ve yerel strateji ile planlama süreçlerine katılımı konusu görüşüldü. 4. Dönem Kent Konseyleri Birliğinin çalışma programı için öneri ve görüşler ile Kent Konseyleri Yönetmelik değişikliği hazırlıkları için çalışma komisyonu oluşturulması ve Kalkınma Ajansları kent konseyleri ilişkilerinin değerlendirilmesi konuları tartışıldı. Görüşmeler sonucunda Kent Konseyleri Birliği’nin tematik çalıştaylar düzenlemesi kararlaştırıldı.

Programın sonunda kısa bir şehir turu yapılarak Kahramanmaraş’ın tanıtımı gerçekleştirildi.

 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol