Türk müteahhitlik sektörünün yaklaşık 2 milyon kişiye direkt, bağlı sektörlerle de 5 milyon kişiye istihdam sağladığını vurgulayan Karaküçük, sektörün 278 milyar dolarlık iş hacmine ulaştığını, 103 ülkede 7 bin 400 projeye imza attığına işaret etti. Türkiye'de ilk kez satılan konut sayısının bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 26 arttığını ifade eden Karaküçük, şöyle konuştu: "Konut satışının yanında stok erime hızı da geçen yıla göre yüzde 6'dan yüzde 9'a yükseldi. Türkiye'de yapı stoğunun yüzde 40'ının, yani 6-7 milyon konutun deprem riskine karşı yenilenmesi gerektiği tahmin edilmektedir. Bu itibarla kentsel dönüşüm projelerinin çok önemli bir fonksiyonu bulunmaktadır. Gerek afet riskinin önlenmesi gerekse ekonomik büyümenin artması bakımından kentsel dönüşüm stratejik konuma sahiptir."
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN
LOKOMOTİFİDİR İNŞAAT SEKTÖRÜ
Karaküçük, Kahramanmaraş'ta geçen yıl alınan bin 663 yapı ruhsatı kapsamında 1,8 milyar liralık proje ile yaklaşık 10 bin dairenin inşaatının devam ettiğini söyledi. Kemal Karaküçük, "İnşaat sektörü Türkiye ekonomisinin lokomotifidir. Yaklaşık milyar liralık gayrisafi yurt için hasıla ve buna ilave olarak sektöre girdi sağlayan, faaliyetlerine bu sektöre bağlı olarak devam ettiren 200'den fazla alt sektörün katkısıyla birlikte milli hasılada payı yüzde 30 seviyesinde olan inşaat sektörü Türkiye ekonomisinin lokomotifidir. Bir yandan milli ekonominin bir parçası olurken diğer yandan yurt dışı başarıyla anılan Türk müteahhitlik sektörü yaklaşık 2 milyon kişiye direk istihdam sağlarken, bağlı sektörlerle birlikte bu sayı 5 milyonu aşmaktadır" dedi.
Yurt dışı projelerde Kahramanmaraşlı inşaat firmalarının da yer aldığını gururla söyleyen Karaküçük, şöyle devam etti: "1972 yılında Libya'da liman inşaatıyla yurt dışı serüvenine başlayan sektör bugün 278 milyar dolarlık bir iş hacmine ulaşmış, Rusya, Türkmenistan, Libya, Irak, Kazakistan, Suudi Arabistan, Katar gibi 103 ülkede 7 bin 400 projeye imza atmıştır. Bu projelerde Kahramanmaraşlı inşaat firmalarının bulunduğunu gururla belirtmek isterim. Türkiye genelinde satılan konut sayısı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 26 artmış, konut satışlarında canlanma tekrar yeniden hız kazanmıştır. Türkiye'de yapı stokunun yüzde 40'ını 6-7 milyon konutun deprem riskine karşı yenilenmesi gerektiği tahmin edilmektedir. Bu itibarla kentsel dönüşümün çok önemli bir fonksiyonu olmaktadır. Gerek afet riskinin önlenmesi gerekse ekonomin büyümenin artırılması bakımından kentsel dönüşüm stratejik bir konuma sahiptir. Kahramanmaraş'ta 2013 yılında alınan bin 663 yapı ruhsatını kapsamında 1.8 milyar liralık projeyle yaklaşık 10 bin dairenin inşaatı devam etmektedir. Aynı dönemde yaklaşık 5 bin yapı kullanma izni alınarak, ikamete ve hizmete açılmıştır. Bu bilgiler ışığında, kentsel dönüşüm projelerinin devreye girmesiyle birlikte Kahramanmaraş'ta inşaat sektörünün büyümesi ve istihdamın artacağı açık olarak görülmektedir." diye konuştu.
İLERİDE DAHA BÜYÜK FUARLAR YAPILACAK
Kahramanmaraş Sanayici ve İşadamları Derneği (KASİAD) Başkanı Ali Arpasatan da kentte son bir ay içerisinde üçüncü fuarın düzenlendiğini, böylece değişik ülkelerden gelen insanlarla iş adamlarının iletişim kurma imkanı sağlandığını kaydetti. Fuarlara ilişkin gözlemlerini aktaran Arpasatan, özellikle Tekstil Fuarı'nda Kahramanmaraş'ın üretime yönelik enerjisinin küçük mekanlara sığmayacağını gördüğünü, ileride daha büyük imkanlarla daha büyük fuarlar yapılacağına inandığını sözlerine ekledi.
Konuşmaların ardından Karaküçük ve Arpasatan tarafından ECR Fuarcılık Genel Müdürü Ümit Vural'a plaket verildi. Daha sonra inşaat ve kentsel dönüşüm alanında açılan 56 firmanın standı gezildi.
Fuar, 15 Kasım'a kadar açık kalacak.