banner1482
Öne Çıkanlar PAZAR GÜNÜ DANANIN KUYRUĞU KOPUYOR PAZARCIK MESLEK YÜKSEKOKULU MEZUNİYET TÖRENİ TÜRK ÇİFTÇİSİNE HİZMETTE ASIRLIK MARKA TÜRKÜLERLE YOLDAŞIZ OZANLARLA GARDAŞIZ TÜNELLER YOĞUN BAKIMA ALINDI

Bu haber kez okundu.

İDARE VE VERGİ MAHKEMESİ BARO’MUZUN ÜSTÜN GAYRETLERİYLE HAYAT BULDU
 Senelerdir Kahramanmaraş’ta idari ve vergi mahkemeleri yoktu. Oysa nüfusu, altyapısı ve potansiyeli birçok ili gölgede bırakacak kadar büyük ve mükemmel olan Kahramanmaraş’a idari ve vergi mahkemelerinin kurulması elzem iken, senelerin ihmali yaşanmış, kimse de elini taşın altına koymamıştı.

Ancak, Metin Doğan Baro Başkanı olunca, işin önem ve ciddiyeti tarafını ele alarak, yönetim olarak bir karar alırlar. Karar tarihi 08.06.2011. karar sayısı: 2011-92…

Kararı almakla yetinmeyip,  bu taleplerinin takipçisi olurlar. Çalmadık kapı bırakmazlar- Kahramanmaraş-Gaziantep-Ankara arasında mekik dokur. Nihayetinde, Avukatlar Gecesinde verdiği müjde, insanların yüreğine su serper, herkesi heyecanlandırır. “Artık insanlarınız Gaziantep’e taşınmaktan kurtuluyorlar!” demekten de kendini alamayan Baro Başkanı Metin Doğan kendi ifadesi ile, olağanüstü gayretleri sonucu Kahramanmaraş idari ve vergi mahkemelerine kavuşur.

KAMMİYAD’IN ROLÜ NE?

İşte herkesin cevabını merak ettiği soru buydu. Zira, Kahramanmaraş’ta  görev yapan serbest muhasebeci mali müşavirlerin cep telefonlarına SMS yoluyla gelen mesajda aynen şu ibareye yer verilmişti; “Adalet Bakanlığına 24.07.2012 tarih 1128 sayılı müracaatımız neticesinde, Kahramanmaraş’ta vergi mahkemesi kurulması yönünde, Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) karar vermiştir. Kısa bir süre içerisinde dava alımına başlanacaktır. Meslek camiamıza hayırlı olmasını diler, saygılar sunarız. Kammiyad Yönetim Kurulu…”

Oysa, yukarıda da izah ettiğimiz gibi, Baro, yani başkanı Metin Doğan, Bardo Başkanı olduktan sonra, büyük bir sorumluluk üstlenmiş, üzerine düşeni yapmış ve 08.06.2011 tarihinde yönetim kurulu kararı ile Kahramanmaraş’a idari ve vergi mahkemesinin kurulması yönünde talepte bulunmuştu.

Burada bir çelişki vardı, sahada olan kimdi, tribünde oturan kimdi?

Haziran 2012 tarihinde kurulan KAMMİYAD’ın mı, yoksa Baro’nun eseri miydi?

GAZİANTEP’TE DOSYA SAYISI ÇOKTU!

Bu sorunun cevabını almak üzere, Aksu Televizyonu ile birlikte, Baro Başkanı Metin Doğan’ın kapısını çaldık. Sağ olsunlar, bize camianın tanınmış ismi, yazar Ali Avgın ile, yine medyanın tanıdık ismi Abdürrezzak Akbaba ile birlikte Doğan’ın makamına vardık.

Kimlik Gazetesi sahibi Mehmet Fiskeci, meseleye açıklık getirmek için sordu; “Sayın Başkanım, o gece adalet camiasına siz bir müjde verdiniz, artık idari ve vergi mahkemelerinin de Kahramanmaraş’a kurulacağını söylediniz, emeği geçenlere teşekkür ettiniz. Bu süreçten söz eder misiniz?”

Baro Başkanı Metin Doğan’ın cevabı şu oldu; “Sistem, adli ve idari yargı olmak üzere ikiye ayrılır. İdare mahkemeleri kısmında, kamunun, kamu kurumlarının iş ve işlemleri ile ilgili hatalar, yanlışlıklar ve vatandaşların mağduriyeti idare mahkemesine götürülür. Bunun vergisel yükümlülükleri ile olan bölümleri de vergi mahkemelerine götürülür. Baro Başkanı olduğumuzda, baktık ki Türkiye’nin bir çok yerinde idare ve vergi mahkemesi var. İlimizin potansiyeli,i nüfus yapısı ile kıyaslandığında, bizden çok daha küçük olan illerdeki idari ve vergi mahkemelerinin ilimizde olmadığını gördük. Bu nedenle, öncelikle Gaziantep İdare ve Vergi Mahkemelerine yazı azarak, Kahramanmaraş il sınırları içerisinde buraya kaç tane davanın açıldığının tespitini istedik. Onlar bize, idare mahkemelerinde 800’e yakın dosya olduğunu, vergi mahkemelerinde ise 500’e yakın dosya olduğunu bildirdiler”

MİLLETVEKİLLERİMİZLE DE GÖRÜŞTÜK!

Doğan, bu bilgiler ışığında, Baro yönetimi olarak bir karar aldıklarını, hem Adalet Bakanlığına, hem de HYSK’na dilekçe ile talepte bulunduklarını belirterek, açıklamasını şu cümlelerle sürdürdü; “Sonra da süreci başlattık, yazışmaları dosya halinde, hem Adalet Bakanımıza, hem Adalet Bakan Yardımcımıza hem de müsteşarına bizzat takdim ettik, talebimizi ilettik. Geçen yıl, hakim azlığı sebebiyle bu taleplerimiz cevap bulamadı ama, hem avukatlıktan hakimliğe geçişte, hem de yeni mezunlardan çok sayıda hakim alındığı ve hakim kadrosunda bir sıkıntı kalmadığına gerekçesiyle idare ve vergi mahkemelerinin kurulabileceği söylendi. Biz de, şubat ayı başında HYKS Birinci  Daire Başkanı sayın İbrahim Okur’u ziyaretimizde, bize; ‘Sayın başkan, şu anda hakim sıkıntımız yok. eğer siz Adalet Bakanlığı ile gerekli görüşmeleri yaparsanız, bizden talepte bulunurlarsa, biz de Mayıs kararnamesinde Kahramanmaraş’a hem idare mahkemesi, hem de vergi mahkemesi için atama yapmak isteriz.’ dedi. Bu söz üzerine, Adalet Bakanlığı ile görüşmelere sonrası meselenin hallolacağını belirttik, başta Bakan Yardımcımız sayın Veysi Kaynak olmak üzere, Adalet Bakanlığındaki ilgililerle paylaştık. Yine bir baro başkanları toplantısında meseleyi sayın bakana arz etme şansım oldu. İlimizin milletvekilleri ile de görüştüm. AK Parti  Gurup Başkanvekilimiz sayın Mahir Ünal başta olmak üzere, Nevzat Pakdil bey ve diğer milletvekillerimizle meseleyi paylaştık” diye konuştu.

MAHİR ÜNAL ADALET BAKANI İLE GÖRÜŞTÜ

Bu trafik içerisinde, AK Parti  Gurup Başkanvekili Mahir Ünal Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile görüşür. Konuya makul yaklaşım olur. Sonra, bir ay  kadar önce, Adalet Bakanlığı Müsteşarı Birol Erdem Kahramanmaraş’a gelir. Durum bir de Müsteşar Erdem’e, Cumhuriyet Başsavcımız Mustafa Küçük ile birlikte aktardıklarını söyleyen Başkan Doğan; “Başsavcımız sayın Erdem’e burada mekan sıkıntısının bulunmadığını,söyledi ve  söz konusu yerleri birlikte gezme önerisi Erdem’den geldi. Komisyon Başkanımız ve Başsavcımızla birlikte, dördümüz idare ve vergi mahkemesine tahsis edilecek mekanları birlikte gezdik ve ilimizin potansiyeli hakkında da sayın Erdem’e ayrıntılı bilgiler verdik. Kendisi de başlangıçta vergi mahkemesine soğuk baktığını, ancak bu görüşmelerde ikna olduğunu iletti bize. Kendisi Ankara’ya  geçtiğinde, bizim talebimizi içeren kararı imzalamışlar. Bunun için de İçişleri Bakanlığı ile Maliye Bakanlığından görüş alınması gerekiyordu. Her iki bakanlık da olumlu görüş bildirdiler. Arkasından HSYK’na, Kahramanmaraş’ta idare ve vergi mahkemelerinin kurulabileceğine ilişkin yazı ulaştı. Mayıs ayı kararnamesinde HSYK hakim ataması yapacak, görevlendirmeler yapılacak” şeklinde konuştu.

HAZİRAN SONUNDA MAHKEMELER HAYATA GEÇER

Doğan’a göre Haziran ayı sonunda uygulama harekete  geçecek. Öyle bir kanaat besliyor. Kendi deyimi ile, bu süreçte olağanüstü gayret gösterildi. Tabi bu meseleyi çeşitli sivil toplum kuruluşları ile de paylaştı Doğan. En önemli ayağı olan  Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Arif Şen ve TSO ile Kemal Karaküçük ile de görüştüklerinin altını çizdi, açıklamasına şu cümlelerle devam etti; “Bu süreçte bazı dernekler bizi ziyaret ettiler. Onlara talebimizin olduğunu, bu talebimizi  takip ettiğimizi söyledik. Yoğun gayretin sonucunda başta sayın Mahir Ünal, sayın Nevzat Pakdil ve Adalet Bakan Yardımcımız  Veysi Kaynak olmak üzere çok ciddi destek verdiler, katkı sağladılar. Neticede yıllar sonra Kahramanmaraş hak etmiş olduğu idare ve vergi mahkemelerine kavuşmuş oldu, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum!”

KAMMİYAD’IN HADİSEYE SAHİPLENMESİ

Kahramanmaraş’ta bir kısım serbest muhasebeci ve mali müşavirleri bir çatı altında toplayan bir başka meslek kuruluşu var. KAMMİYAD. Üye sayıları az da olsa. Hatırlanacağı üzere KAMMİYAD 2012 Haziran’ında kuruldu. Kammiyad’ın meslektaşlarına çektiği SMS’lerde, başvuru tarihi kurulduktan bir ay sonrayı işaret ederken, Baro yönetim kurulu aldığı karar ile, bu taleplerini 08.06.2011 tarihinde yapıyor. Bundan çıkan anlam şu, KAMMİYAD, Baro’nun eserine, emeğine sahip çıkıyor. Doğan’ın talep, görüşme ve hayata geçme sürecine değindiğine göre, Baro sahada iken, KAMMİYAD  tribünde bile yoktu. Ama sahipleniyor. Hangisi doğruydu, bu sorunun cevabını da Başkan Metin Doğan’dan aldık. “Bir derneği muhatap alarak konuşmam doğru olmaz ama, biz Kahramanmaraş barosuyuz, dernek falan değiliz. Baro, anayasal güvenceye sahip bir kurum. Savunmayı temsil ediyoruz. Mali müşavir arkadaşlar ancak vergi mahkemeleri ile ilgili ön hazırlıklar yapabilirler. Bir avukata dava malzemesinin hazırlanmasında yardımcı olabilirler. Yani sözün özü, direkt taraf olmadıkları bir hususta, bir derneğin, ‘bizim müracaatımız üzerine bu mahkemeler kuruldu’ şeklinde açıklamaları kendi görüşleridir. Biz o görüşü eleştirecek, ya da onaylayacak durumda değiliz. Biz süreci aktardık, takipçisi olduk ve sonuç aldık. Kaldı ki bu arkadaşlarımız bizi de ziyaret ettiler, bilgi aldılar. Hatta bu yazışmaları içeren dosyayı da kendilerine takdim ettim. Onlar da çeşitli yerlerle görüşmüş olabilirler. Yöneticilerle, siyasetçilerle, bunu olağan karşılarım. Ama süreç biraz önce izah ettiğim şekilde gelişti ve sonuçlandı. Bizim tazyiklerimiz, telkinlerimiz ve takiplerimiz neticesinde sonuç alındı. Bunu kamuoyu ile paylaşma gereği de duymadık aslında. Zaten 5  Nisan Avukatlar gününde avukat arkadaşlarımıza bunun müjdesini de verdik, zaten KİMLİK GAZETESİ de bunu en iyi şekilde haber yaptı, kamuoyuna duyurdu”

BUNLAR KAFA KARIŞIKLIĞI, BAŞKA BİRŞEY DEĞİL.

Başkan Doğan, kendilerine ait olmayan neticeyi ve sahiplenmeyi de kafa karıştırıcı olmakla yorumlarken, son olarak şunları söyledi; “Ortada dolaşan iddialara açıklık getirmek üzere bu açıklamayı yapmak zorunda kaldım. Yine söylüyorum, idare ve vergi mahkemelerinin kuruluş aşamasındaki gayretlerimiz ve hayata geçiş süreci, Baro’muzun azimli, gayretli çalışması sayesinde olmuştur. Bunu da kamuoyunun takdirlerine sunuyorum!”




Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol