banner1451
banner1461
Öne Çıkanlar ADAYLIK BAŞVURUSUNU YAPTI GAZETECİ DOĞRU VE TARAFSIZ OLMALI İSTİHBARATIMIZIN HAFIZASI SİLİNMİŞ BASINDAN SORUMLU Menar

Bu haber kez okundu.

ÇOCUĞUN KAPASİTESİNİ GELİŞTİRME TEKNİKLERİ
 Abddulkadir Konukoğlu Spor ve Kültür Merkezi’nde yapılan seminere, Marmara Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Oktay Aydın konuşmacı olarak katıldı.

Bütün davranışların temel dilinin beyin dili olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Aydın, anne,  baba ve öğretmenlerin çocukta yaptığı her şeyin beyni değiştirdiğini kaydetti.

Eğitimi, beyne yapılan müdahale olarak tanımlayan Yrd. Doç. Dr. Aydın, beynin fonksiyonel durumundan bahsetti.


Yeni doğanda 380 gram olan beynin 7 yaşlarında yetişkin beyin ağırlığına yani 1,4 kiloya ulaştığını, ama gelişiminin devam ettiğini belirten Yrd. Doç. Aydın, çocuğun ilk 20 senelik zaman diliminin çok iyi yönetilmesi ve birer senelik gibi uzun vadeli stratejilerle yaklaşmak gerektiğini, 20 yaşından sonra beynin her yıl 1 gram eksildiğini bildirdi.

Okul öncesi dönemdeki çocuğun okul dönemindeki çocuğa göre tam 9 kat daha fazla sağ beynini kullandığına işaret eden Yrd. Doç. Dr. Aydın, beynin yaratıcı fonksiyonlarının okul öncesi dönemde daha iyi olduğunu ifade etti.

Beyni girdilerin değil daha çok çıktıların geliştirdiğini anlatan Yrd. Doç. Dr. Aydın, ‘’Beyni müzik dinlemek değil, söz yazmak, beste yapmak, enstrüman çalmak geliştirir. Anlatırken ve yaşanırken yapılan öğrenme en iyi öğrenmedir” dedi.


Yrd. Doç. Dr. Aydın, şöyle devam etti: ‘’Yeni olan şeyler beyni öğrenmeye tahrik eder. Ona yönelir. Beyin zor olan şeylerin üstüne gider. Çünkü tehdit olarak görür. Anlamlı ve haz verici şeyleri sever. Beynin gelişim dönemlerine göre çocukların algısı ve öğrenmesi değişir. Hareket eden çocuk daha kolay öğrenir. Anaokulu çocuklarına motor koordinasyon çalışması yapılması zorunludur. Sadece kağıt kalem çalışması yeterli değildir. Sınıflarda dersi fiziksel aktivitelerle zenginleştirmek öğrenmeyi kolaylaştırır. İlkokul birinci sınıftaki öğrencinin günde 6-7 saat hareket etmeye ihtiyacı vardır.’’

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol