Öne Çıkanlar MÜFTÜ İMRAN KILIÇ ADAY ADAYI OLDU GÜNEŞ PETROL HAYIRLI OLSUN! SARIYERDE KALDI MODERN SAĞLIK MERKEZLERİNE KAVUŞACAK MST MARKA KAZICI YÜKLEYİCİLER TERCİH EDİLİYOR

Bu haber kez okundu.

BİR BEYZADE’NİN HAYAT HİKÂYESİ
 (Hüseyin Yorulmaz)

Aslen Maraşlı olmasa da, kültür ve sanat adamı, eski milletvekili, gönül dostu Erdem Bayazıt’ın hayat hikâyesini yazan, o büyük üstadı beyzade olarak yorumlayan Hüseyin Yorulmaz, merhum Cahit Zarifoğlu’nun deyişi ile ‘yedi güzel adam’dan biridir Erdem Bayazıt.

MAVERA’DAN BİR ŞAİR

Maraş’ta Dulkadiroğulları ile birlikte şehrin en eski ve soylu ailelerinden biri de Bayazıtlılardır. Yavuz Sultan Selim’in 1515 yılında Çaldıran seferi dönüşü, Doğu Bayazıt’tan getirerek Maraş’a yerleştirdiği geniş bir ailenin ferdidir Erdem Bayazıt.

Babası Ökkaş Tahsin beyin Güzlek’te bulunan baba yurdundaki bağ ve bahçelerinin yanında, Tekerek’de geçer çocukluğu. Çocukluk günlerinde dahi ömür boyu birlikte olacağı kader arkadaşları ile tanıştı, onların arasına girdi. Ama köklü bir gelenekten geldiği için şatafattan, gösterişten hep uzak yaşadı.

İlkokulu da evlerine yakın olduğu için İstiklal Mektebinde okudu.

Şiir yazmak… “Okuduğumu anlar duruma gediğim çağlarda şiire başladım” diyen beyefendi insan Bayazıt, çocukluğundan beri aslında hayatı şiir gibi yaşıyordu ama, şiir yazmaya orta son’da başladı. Yazdığı şiirleri arkadaşlarından bile sakladı, bir yerde yayımlamadı.

Sonradan Mavera ekibine katıldı.

ÇOBAN ALİ VE İDAM ÖYKÜSÜ!

Aslında Erdem Beyazıt’ı bu küçük sayfaya sığdırmak mümkün değil. Ancak yaşamından bir kısa kesit aktaracak olursak, son senelerde şehrin dağlık ve ormanlık köylerinden birinde yaşayan ve birkaç kişiyi silahla öldürmüş olan Çoban Ali isimli bir eşkiyanın belediye meydanında idam edileceği duyurulur.

Erdem Bayazıt o vakitler lise son sınıf öğrencisi. İnfazı seyretmek için gelmişti belediye meydanına. Herkes orada idi. İdamlık Çoban Ali’yi gördü ama her kafadan bir ses çıkıyordu. Çoban Ali darağacına çıkarılırken, son arzusunu sorarlar, iki rekât namaz kılmak istediğini söylemiş infazı yapacak cellâtlara.

Sonra ortadan kaybolmuş. Ancak kısa bir süre sonra infaz gerçekleşmiş. Ancak idam edilen kişinin Çoban Ali olup olmadığına dair halkı bir kuşku almış. O mu, bir başkası mıydı? diye…

Yakın dönem edebiyat ve düşünce tarihimizde aynı dünya görüşüne sahip olup da ilk gençlik yıllarından beri birlikte yaşamış, kalıcı dostluklar kurmuş, hayatı ortak p aylaşmış, Maraş’ta bir edebiyat muhiti oluşturmuş Erdem Bayazıt’ın yakın dostları; Necip Fazıl, Nuri Pakdil, Sezai Karakoç, Cahit Zarifoğlu, Rasim Özdenören arkadaşları arasında hep veren el olarak anıldı, bilindi.

Zaten ömrünün son döneminde ANAP’tan milletvekili seçildi, memleketine hizmet etti.

Mekanı cennet olsun!



Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol