Öne Çıkanlar BAŞKAN TOPBAŞ ANILARINI TAZELEDİ AYDIN; KILAVUZLU SULAMASINI BİTİRECEĞİZ Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye SAHADA ÇALIŞIYORUZ! baskan

Bu haber kez okundu.

BELEDİYE PERSONELİNE SEMİNER
 Belediye Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen seminerde İl Halk Sağlığı uzmanlarından Psikolog Oya Birsen Limoncu, sunum eşliğinde seminere katılanları bilgilendirdi.

Son günlerde intihar vakalarının artması üzerine toplumsal bilinci oluşturmak adına Halk Sağlığı olarak böyle bir uygulamayı başlattıklarına işaret eden Psikolog Limoncu: “İlimiz dünya ve ülke geneline bakıldığında iyi durumda diyebiliriz. Bugün Amerika’da yılda 30 bin intiharlı ölüm gerçekleşirken, 650 bin intihar girişimi yaşanıyor. Ülkemizde ise bu oran çok daha düşük durumda. İlimizde ise Türkiye ortalamasının çok altında bir durum söz konusudur.

Yapılan araştırmalar intihar vakalarının daha çok 15-24 yaşları arasında gerçekleştiğini ortaya çıkarmıştır. Özellikle de bahar aylarında yaşanması dikkat çekicidir. Bunun sebebi ise insan bünyesinin sudan oluşması gösterilmektedir. Hava sıcaklarının artması sonucunda vücutta ciddi bir su dengesizliği yaşanmakta ve bundan dolayı da insanlarda bir huzursuzluk, tedirginlik olmaktadır. Bunun yanı sıra aileler içerisinde etkili iletişimin olmaması da başlıca nedenler arasındadır” dedi.

Ergenlik çağında çocukların genellikle anne-babaya karşı zıt bir tutum içerisinde olduklarına dikkat çeken Psikolog Limoncu: “Bu durumda olan aileler kesinlikle çocuklara müdahalede bulunmayın. Ailenizden veya çevrenizden mutlaka örnek aldığı birileri vardır. Sizin defalarca bu kıyafeti giyme demenizden ziyade o insanın ‘aaa hiç yakışmamış’ demesi daha etkili olur. Veya senin gibi delikanlı böyle giyinir mi? Gibisinden sorması bile çocuğunuz hemen değişimine sebep olur.

Kahramanmaraş’ta dikkat edilmesi bir konu ise alkol ve madde bağımlılığıdır. Bizim şehrimizde böyle bir şey olmaz denilen bu şehirde günlük 3-4 çocuğu tedaviye gönderiyoruz. Şu anda Emniyet’in ve bizim kayıtlarımıza göre bin 500 civarında madde bağımlısı var Kahramanmaraş’ta. Onun için ailelerin çok daha dikkatli olması gerekiyor. Kahramanmaraş inançlı bir şehir, bundan dolayı intihar sayısı az ama madde bağımlılığının sonu da tedavi olunmadığı takdirde kesin ölümdür ve bu da bir intihardır” diye konuşarak ailelere uyarıda bulundu.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol