Kıymetli dostlar! Ne kadar kıymetli ne kadar değerli ne kadar kaliteli et Üretirsek üretelim kalitenin anlaşılmadığı kaliteye göre fiyatlandırma yapılmayan bir ülkede çok da değeri olmayan şeylerden bahsedeceğim

Dananın düvenin ineğin, öküzün etinin aynı fiyata satıldığı, fakat alırken farklı farklı alındığı bir ülkede hayvancılık yapıyoruz. Nedense raflara gelince hepsinin ismi DANA ETİ oluveriyor

ETİN RENGİ…

Hayvanların et rengi ırkına yaşına ve cinsiyetine göre değişir.  Doğum yapmadan önce başka doğum yaptıktan sonra başka renk olurlar.

Tabii ki hayvanların yedikleri içtikleri et rengine şekil verir.

Hayvanın stres altında olması yani korkması et renginin siyahlaşmasına sebep olur. Adrenalin hormonu salgılanması ile birlikte et rengi siyaha dönüşür.

*

Hayvan neden korkar?

Sürüler halinde yaşayan bir hayvanî sonradan tek başına ya da daha önce görmediği hayvanlarla birlikte beslemek korkmasına sebep olur.  Birbirleriyle farklı boyutta olan hayvanların aynı padok içerisinde bulunması korkmasına sebep olur.

Boynuzu olmayan bir hayvanın boynuzu olan hayvanlarla birlikte olması da korkmasına sebeptir

Yine uygun olmayan şartlarda nakil yapılan uygun olmayan şartlarda kesilen uzun yolculuk sonrası dinlendirilmeden kesilen,

Hayvanların etleri de siyah olur, mezbahada kesim esnasında diğer kesilen hayvanları gören kan kokusu alan hayvanların etleri de siyah olur.

Aynı  zamanda raf ömrü de kısa olur et Çekilir fire verir. Ve sert olur,  kısacası hayvanların stres altında olmaması korkmaması,  kendine ayrılmış yaşam alanının yeterli olması gerekiyor.

*

Ayrıca raf ömrünü uzatabilmek için kesim öncesi ve kesim sonrası hijyen raf ömrünü belirleyen unsurlardır. Sağlıksız pis ortamlarda yapılan kesimlerden elde edilen etler raf ömrü kısa olur.  Kesimden hemen sonra karkas iç ısıları yükselmeden kararma ve yeşerme kızışma olmadan hızlı Bir şekilde solutulmalıdır. Soğuk depoda birbirlerine temas etmeden aralıklı bir şekilde istif yapılmalıdır.

Etin yağının sarı olması hayvanın yaşlı olduğu merada beslendiği ve fermantif (fermantasyona tabi tutulmuş bütün slaj  formlar)  şeklindeki malzemeler ile beslenmiş olmasından kaynaklanır

Yine enerji kaynağı olarak Mısır’ın kullanılmış olması et yağını sarı yapar Her ne kadar biz et yağının sarı olmasını ülke olarak sevmiyor olsak da dünyada hayvancılık da popüler ülkeler Amerika Brezilya gibi ülkeler özellikle et yağının sarı olmasını isterler Bu sebeple ağırlıklı olarak Mısır ile hayvan beslerler.

Fermantif malzemeler yani fermantasyona tabi tutulmuş tüm silaj formu yemler hayvanlarda et yağını sarartır.  Çözüm olarak kesime 45 gün kala kullanılan pancar posası Mısır Silajı ot slajı gibi malzemeleri tümüyle rasyondan çekmek yeterli olacaktır.

Sakın yanlış anlamayın kaba yem olarak kesinlikle hayvanlar beslenirken tüm Silaj form malzemelerden istifade etmek gerekir ki bu bizim üretim maliyetlerimizi düşüren bir unsurdur sadece son 45 günde çekmek yeterli olacaktır.

*

Et rengine göre para ödenmeyen bir ülkede iseniz sadece kasaplar istiyor diye etin rengini ayarlamaya çalışarak yüksek maliyetle hayvan beslemenin de çok bir anlamı yok. Et rengine göre para verecek birisini bulursak istediği renkte üretebiliriz. Hayvanlar yaşlandıkça onları beslemek de kullandığımız malzemeler ne olursa olsun hayvanların yağlanma eğiliminde olduğunu bilmemiz lazım

Gençler kaslanırken yaşlı hayvanlar yağlanır.

Merada otlamış henüz kesif yem yani arpa buğday mısır tahıllar ve bunların karışımı bir malzemeyi yememiş hayvanların da yağları sarı olur.

Meradan direk olarak gelmiş hayvan lezzetli olur şeklinde yanlış bir algı da var hayvanın gerçekten lezzetli olması için kısa bir sürede olsa temiz ve kontrollü gıdalar tahıllar tüketmiş olması gerekir

Merada yetişmiş hayvanın insan sağlığı üzerinde faydaları vardır.

Merada yetişmiş hayvanın etinde bulunan yağ insan tarafından tüketimi daha kolay bir yağ tipidir ve maalesef isteme şekilde sarıdır.

Henüz doğum yapmamış düve eti erkek dana eti kalitesindedir. Hatta daha yumuşak olabilir

Doğum yaptıktan sonra hormonlardaki değişim sebebiyle süt vermeye başlayan hayvanın

Et rengi de değişir.

*

Süt veren hayvanların vücutlarına giren günlük besin madde miktarı ile günlük çıkan süt vücut ağırlıklarının yüzde sekizine kadar çıkmaktadır.

Bu hızlı değişim sonrası et kalitesi düşer eğer bir inekten kaliteli bir kar kas elde edilmek isteniyorsa onunda enerjisi yüksek tahıllarla beslenmesi ve süt vermiyor olması gerekir.

Ayrıca küflü ve bozulmuş gıdalar Silajlar hayvanın et rengi üzerinde etkilidir. Hem hayvanın sağlığını bozar hem de et kalitesini bozar.

Yüksek nişastalı yemlerle beslenen buğday gibi hızlı yıkılabilen nişasta kaynakları ile beslenen hayvanlarda ise İşkembe asitik seviyesinin düşmesi sonucu hayvanın et kalitesi ve et rengi düşer

MİNERAL MADDELER

Kıymetli dostlar yukarda yazdığım problemleri çözebilmek için öncelikle temiz ve kaliteli malzemelerle hayvanlarımızı beslememiz gerekir.

Sonrasında hayvanların ihtiyaçları olan mineral maddeleri alıp almadığından emin olmamız gerekir

Çinko mangan demir selenyum gibi mineraller hayvanların et rengine et kalitesine yumuşaklığına yön verebilecek mineral maddelerdir.

Demir vitamini et Renginin kırmızı olmasına yol açar, bilinenin aksine hayvanlar bolca güneşlesin daha sağlıklı olsunlar diye düşünürken aslında et renginin kırmızı olmasına yol açarız.

Avrupa’da süt danası olarak bilinen uygulamada hayvanlara güneş gösterilmeden besleme yapılarak pembe beyaza yakın et Üretimi yapılır.

Tabii ki Türkiye’de bunun parasal karşılığını bulmak mümkün olmadığı için yapılan teşebbüslerde boşa gitmiştir.

Çinko hayvan vücudu üzerinde. İki yüzden fazla sisteme hareket veren bir mineral maddedir.

Sekonder etkisi olan bu mineral madde büyüme dahil bir çok faydalı işin mimaridır.

*

Selenyum ve E vitamini hayvanlarda son 60 günde kullanılması durumunda beslenme kaynaklı et kalitesi ve et rengi problemlerini çözme de bize yardımcı olur.

Yine hayvanların işkembe ortamındaki asitik seviyeyi kontrol edebilmek İçin sodyum bir karbonat ve magnezyum oksit kullanımı hayvanların et kalitesi ve et rengine etki edecek sekonder faydalı mineral maddelerdir.

Temiz su temiz ve düzgün muhafaza edilmiş malzemeler. Mineral maddeler ve vitaminler, et rengini belirleyen önemli unsurlardır.

Tabii ki bugünlerde hayvancılık sıkıntılı günler geçiriyor. “Eşref abi bu konunun ne gereği var?” denilebilir zaten elimizdeki mali zor satıyoruz denilebilir. Bir sürü şey denilebilir. Ben bunları paylaşıyorum ki birilerinin muhakkak bu detaylara ihtiyacı vardır.

Yukarıda resimde görünen üç farklı hayvana ait etler aynı çiftlikte aynı menü ile beslenmiş hayvanlara ait aynı bölgelerden alınmış etlerin farklılık göstermesinin sebebi yaşı ırkı ve cinsiyeti, buna yapacak çok bir şey yok.

Ama besi bitimine 60 gün kala bazı uygulamalar ile aradaki farkları kapatabiliriz.

*

ET RENGİNİ ÖNEMSEYEN

Bu konuda yüksek katma değer oluşturabileceğini düşünen, et kalitesinin iyileşmesi durumunda ürettiği mali daha iyi fiyata satabileceğini düşünenler varsa bizimle irtibata geçebilirler.

0 212 709 46 10

0 555 140 46 10 numaralı telefonlardan bizi arayarak irtibat kurabilir et Kalitesi ile alakalı sorunlarınızı çözebiliriz.

0 555 140 46 10

0 212 709 46 10

EŞREF ŞEKERLİ  - ÇİFTÇİ /HAYVANCI

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol