banner1483

Hiçbir dernek, hiçbir STK, hiçbir kooperatif, hiçbir vakıf, kimsenin babasının malı değil, çiftliği hiç değil. Hele hele aile şirketi hiç olmamalı…

Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi (ESKKK) ana sözleşmesinin “Ortaklık şartları” başlıklı 10. maddesinde; Kooperatife ortaklık için müracaat edenler ile mevcut ortaklarda aranan nitelik ve şartlar düzenlenmiştir.

Buna göre; esnaf ve sanatkâr niteliğini haiz ve ilgili esnaf- sanatkâr odasına kayıtlı, aynı zamanda başka bir kooperatif ortağı olmayan, iş veya ikamet yeri kooperatifin çalışma bölgesi içinde yer alan esnaf ve sanatkârlar yazılı olarak başvurdukları kooperatifin yönetim kurulunca verilecek kararla kooperatife ortak olabilmektedir.

*

Sizin için Google Baba’ya sordum, Bu kıyağımı da unutmazsınız umarım) kooperatiflerin kuruluş amaçlarını öğrendim.

Kooperatifin amacı, ortağı esnaf ve sanatkâra faaliyetleri için gerekli krediyi sağlamak veya kredi ve banka teminat mektubu almak üzere kefil olmaktır.

Bu amaçla kooperatif:

1. Ortaklarına yapılan kredilendirme ve verilen kefaletlerin toplamı esas tutularak ilgili banka emrine borç senedi ihdas edebilir.

2. Konusu ile ilgili olarak; yatırım faaliyetlerinde bulunabilir, gerekli tesis ve işletmeler kurabilir, işletebilir, kiralayabilir veya kiraya verebilir, ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapabilir ve kurulmuş ortaklıklara iştirak edebilir.

3. Amacına uygun gördüğü gayrimenkulleri satın alır, satar, yaptırır, kiralar, kiraya verir ve bunlar üzerinde her türlü ayni hak tesis edebilir.

4. Kooperatif kaynaklarından kullandırılan krediler ve/veya bankalara verilen kefaletler karşılığında kredi ve/veya kefalete teminat olarak her türlü ipotek ve rehin alabilir, fek edebilir.

5. Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri üst kuruluşlarına girebilir.

6. Ortaklarının sigorta ihtiyaçlarına aracı olabilir, sigorta acenteliği yapabilir ve bu konuda faaliyet gösteren kuruluşlara iştirak edebilir.

7. Gerektiğinde kooperatif ortakları ve personeli için yardım kuruluşları, mesleki ve sosyal tesisler meydana getirmek ve bunları işletmek için yardım fonları ile kooperatif ortaklarına kredi kullandırabilmek amacıyla fonlar oluşturabilir.

8. Ortaklarının ekonomik, sosyal, kültürel ihtiyaçlarını karşılamak üzere ulusal veya uluslararası kurum ve kuruluşlardan verilen kredi ve fonlara aracı olabilir.

9. Konusu ile ilgili eğitim, yayın, araştırma ve benzeri faaliyetlerde bulunabilir.

*

Buraya kadar tamam, sıkıntı yok. Yok da…

Şahsım şehrinde de birkaç tane kredi kefalet kooperatifi var. Yapı kooperatifi de. Çoğu şaibeli, şeffaflıktan uzak, üyeleri mağduriyet yapı ve zihniyet içindeler. Ama kendilerine sorsan, dürüstlük abidesi… İnanan var mı, yok.

Kimisi aile şirketi gibi çalışıyor. Senelerdir çöreklenmişler, oturdukları koltuktan kalkmaya korkuyorlar. Birisi gelir oturur diye. Korku dağları bekliyor ama korkunun ecele faydası yok.

Kimisi krallıklarını, padişahlıklarını, ağalıklarını ilan etmişler, ye kürküm ye hesabındalar. Ama bu saltanat bitecek çoğunda. Belki de hepsinde. Kooperatifleri babasının malı gibi görenler, kendilerinin vazgeçilmez olduğunu düşünenler, saltanatları yıkıldığında, koltuk altlarından kayıp gittiğinde ne yapacaklar acaba?

Ama gideceksiniz, hem de tıpış tıpış!

Yolcudur Abbas, bağlasan durmaz!

*

Düşünün, 20-25 yıldır aynı koltuğu işgal edenler var. Artık bastonla gezecek hale gelmiş olanlar, saltanat kayıklarının su aldığını bilmezler mi, farkında değiller mi?  

Ne hesap veriyorlar, ama hesap kesmeyi iyi biliyorlar. Ustalaşatılar!

Sahi merakımı mazur görün, hiç denetleniyorlar mı? Yönetim oluştururken, ‘denetleme kurulu başkanı’ diye bir isim eklenir!

Eee, o da bizden!

Denetlese ne olacak, denetlemese ne olacak! Herkesin eli içinde iken, zaten genel kurul vakti geldiğinde, her şey kılıfına uyduruluyor, hesaplar ve faaliyet raporları ibra ediliyor.

Mecburen ibra edilecek. İbra edilecekler, önceden kilit isimleri ikna odasına çeker, ikna edilir. Sonra gelsin ibra, gelsin ‘temizlik ürünü!’

*

Pardon sormayı unuttum.

Bal tutan da parmağını yiyor mu? Parmağını yemiyorsa ne yalıyor!

Anlamadım, özür dilerim, ‘Kredi ve kefalet kooperatiflerinden başka bir de yapı kooperatifleri var!’ dediniz! Duyamadım, aile şirketine mi dönüşmüş dediniz! Ye kürküm ye mi dediniz!

Yapı kooperatiflerinin de çok masum olmadığını bilmiyor muyuz sanıyorsunuz!

Pardon da, yerimiz kalmadı şekerparem, hacıhamza armudum, 

Gelecek sefere inşallah, maşallah, hafazanallah, fesuphanallah, alimallah, elhamdülillah!

 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol