banner1451
banner1461

Hafta içinde, Pınarbaşı’nda yerel basın mensupları ile bir araya gelen Elbistan Belediye Başkanı sayın Mehmet Gürbüz, festival ile ilgili bilgiler verirken çocuklar kadar sevinçli, heyecanlı ve o kadar da sevinçliydi. Düşünün, şimdiye kadar su ve kömür üretimi ve kaynağı bakımından bırakın Türkiye’yi, dünyanın sayılı yerleşim yerlerinden biri olan Elbistan, ilk kez festival yaşayacaktı.

Masallardaki gibi, 7 gün 7 gece sürecek festival, bölgedeki dinamikleri de harekete geçirecekti. Pandeminin getirdiği psikolojik eziklik de kültürel diğer adıyla sosyal belediyecilik anlayışı ile festivali izleyenler eğlenceye doyacaktı. Doyacaktı ama ilçedeki ekonomik ve sosyal yaşantıyı da canlandıracaktı, kaldı ki Başkan sayın Gürbüz’ün ifadesiyle oteller tamamen dolmuştu.

*

Teknik belediyecilik kadar sosyal belediyecilik de yerel yöneticilerin sorumluluk alanlarına giren unsurlardan biri. Vatandaş yol ister, asfalt ister, su ister, kanal ister, sosyal tesis ister, ama onun eğlenceye, içindeki çocukluğu yaşamaya, yaşamdan keyif almayı da kendine hak sayar. Cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın gönül belediyeciliği dediği kavramın içinde bunlar vardı işte.

Dediler ve diyorlar ki, hükümetin tasarruf tedbirleri var, insanlar pandemiden dolayı canı derdinde iken bu festival de neyin nesi…

Doğru, her hizmetin, her eylemin bir bedeli olacaktı. Ancak sayın Gürbüz, festivalin belediyeye yük getirmeyeceğini söylüyordu. Sponsor firmalar devreye girecekti.

Eh, kimse kusura bakmasın da insanların yola, asfalta, elektriğe, suya kadar eğlenceye de, felekten bir gün çalmaya da ihtiyacı vardı.

*

Pandeminin olumsuz etkilerini vatandaşın hayatından çıkarıp atmak isteyen Başkan Gürbüz anlatıyor; “Elbistan’ın sahip olduğu en önemli değerlerden bir tanesi şehrimizin yaklaşık 150 bin bandında insanı gurbetçi olarak Avrupa’da yaşıyor. O insanlarından onura edilmesi adına böylesi bir etkinliği planlamış olduk. Bizim en önemli değerimiz insanımız. Ve özellikle gurbette yaşayan bu kadar büyük bir potansiyel varken, biz Elbistan festivalini onlarının onuruna düzenleyeceğiz”

Ee, doğru söze ne denir ki daha!

Düşünün, festivalde Türkiye’nin en ünlü sanatçılarının sahne alacak. Festivalin  günlük 50 bin kişi olarak öngörülen ziyaretçi sayısı ile kentte daha önce görülmemiş bir canlılık zuhur edecek. Başkan dinamikler harekete geçecek diyor ya, o işte…

*

Dev organizasyonun, firmaları ve ürünleri açısından benzersiz bir tanıtım imkânı sunacağını düşünen esnaflar ise, günler öncesinden festival alanında yer almak için hazırlıklarına başlamış bile. Başkan sayın Gürbüz bunları anlatırken, sanki festivali yaşıyormuş gibiydi. Biz bile…

Evet, bu tür organizasyonlar maliyetli olur. Ama başkan, bütün mali yükü belediyeye yüklemek yerine,  oluşturulan festival komitesi, stant ve reklam anlaşmaları için önceliğin Elbistan esnafına verileceğini belirtiyor ve “350 bin kişinin gözünün üzerinde olmasını istiyorsanız bu fırsatı kaçırmayın” çağrısında bulunuyor.

*

Kuzey ilçeleri dediğimiz bölge halkının büyük çoğunluğu gurbetçi, yani iş ve yaşamlarını yurt dışında sürdürüyorlar. Sadece yazın belirli günlerinde ilçelerine, yerleşim alanlarına gelebiliyorlar. Bunu düşünen Başkan sayın Gürbüz, hemen hemen hepsi de ülke genelinde ve yurtdışına milyonlarca hayran kitlesine sahip olan 7 ünlü sanatçı, Elbistan Festivali’nde konseri hayata geçirme kararı alıyor.

Hemen Kurban Bayramı sonrası, yani 26 Temmuz’da Cem Adrian’la başlayacak Elbistan Festivali’nde Mehmet Erdem, Yusuf Güney, Ali Kınık, Irmak Arıcı, Oğuz Aksaç ve Haluk Levent sahne alacak. Elbistan Festivali, sadece akşam saatlerinde başlayacak konserlerle sınırlı olmayacak. 7 gün sürecek Elbistan Festivali’nde etkinlikler gün içinde başlayarak gecenin ilerleyen saatlerine kadar devam edecek.

Yani insanlar eğlenceye doyacaklar.

*

Katılım açısından sınırların ötesinde bir organizasyon olacağı şimdiden net bir şekilde görülen festival, kentin kendine özgü kimliğine uygun bir konsepte bürünecek, Ali Olcay, Bekir Tanık, Aynur Bolat, Burak Kılınç, Metin Salt, Mehmet Yapıcı, İdal Taşar, Eylül Öner, Cengiz Demir, Aşık Tekini, Mustafa Aydın ve Deniz Doğan gibi yöresel sanatçılar da sahne alarak, katılımcıların kulaklarının pasını silecek.

7’den 70’e tüm halkın ilgisini çekecek etkinlikler ise festivalin gündüz bölümünün en önemli parçası olacak.

Bitiyor mu bunlarla, hayır! Biz bile Başkan anlatırken heyecanlanıyoruz. Acaba Kahramanmaraş merkezde de böyle bir festival yapılamaz mıydı?

Sırf şarkı, türkü, oyun gelmesin aklınıza. Başkan anlatımın içine sportif etkinlikleri de katınca, ‘Tamam, başkan bu işi biliyor, helal olsun!’ demekten başka bir şey geçmiyor içimizden.

*

Festivali’nin en önemli boyutu ise kent ekonomisine sunacağı katkı olacak. Festivalin ve ilçenin tanıtımı, yurtiçi ve yurtdışında çok geniş kitlelere ulaşacak şekilde profesyonel ellerle yapılırken, festivalin duyurulmasının ardından ilçedeki otellerin neredeyse tamamı dolmuş. Günlük 50 bin ziyaretçinin beklendiği Festivalde toplam ziyaretçi sayısının ise 350 bine ulaşması öngörülüyor.

Başkan çok eleştirildi. Meyveli ağaç taşlanırdı, ki bu kural yalnız Elbistan için değil, tüm Türkiye için geçerliydi. Bir kere, gayretliydi, iyi niyetliydi, dürüsttü. 

Kentin, bu kadar kısa süre içerisinde nüfusunun 2 katından fazla bir ziyaretçiye ev sahipliği yapacak olması, birçok sektördeki esnaflara da özel bir tanıtım ve kazanç imkânı sunacaktı. Festival, hem reklam hem de ürün satışı ile Elbistan esnafının 350 bin kişiye kendisini göstermesine vesile olacaktı. Açılacak düşük bütçelerle bir hafta boyunca açık olacak 100 adet stantı kiralamak isteyen esnaflar da ekonomik açıdan hareketliliğin en önemli unsurları, aktörleri olacaktı.

Festivalin ilçeye ekonomik getirisi büyük olacakken, insanlar eğlenecek, felekten bir hafta gece-gündüz yaşayacak, firmaların stantları ile birlikte hem ulusal hem de yurtdışında bilinirliğini sağlamak için bu festival izlenir, seyredilirdi.

1983’lerin flaş siyasetçisi, ekonomist eski başbakan ve cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal’a benzetilen,  onun gibi cesur adımlar atan, atılımları ile ilçesine çığır açan Başkan sayın Gürbüz ve tertip komitesini, emeği geçen belediye personellerini bir kere daha kutluyorum!

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol