banner1486
Öne Çıkanlar DİŞ HASTANESİNDE MESAİ DIŞI UYGULAMA Esat Şengül EKEN BASIN DEMOKRASİNİN VAZGEÇİLMEZ UNSURUDUR dizi

Bu haber kez okundu.

TİCARETTE FARKLILIK HER ZAMAN KAZANDIRIR

Türkiye’nin ve dünyanın alanlarında önemli firmaları arasında baş sıralarda yer alan Tekkeli Global AŞ.’ nin yatırım alanları istihdamda fark oluştururken diğer yandan da ülke ekonomisi için önemli bir kazanım sağlıyor. Tekkeli Global AŞ ‘nin üretim alanları ve ticari hayata kattıkları değeri Yönetim Kurulu Başkanı Yakup Katırlı Memohaber okurları için değerlendirdi.

1975 YILINDAN BU YANA BAŞARI HİKAYESİ YAZDIK

Kısa özgeçmişi hakkında bilgi vererek Tekkeli Gıda’nın iş hayatına başlama sürecini değerlendiren Katırlı, “1978 yılında Gaziantep’te dünyaya geldim. Üç çocuk babasıyım. Üç tane kızım var. Babamız 1975 yılında bugünkü Arasa dediğimiz yerde Tekke Cami bitişiğinde küçük bir dükkanla başlayıp o köylerden hububat alım satımı yapıyorduk. Ve tabi köy yumurtası ile bu işe başladık. Daha sonra Sebze Meyve Hali’ne geçiş yaptık.  Orada eski peynir pazarında ticaretimize devam ettik. 1998 yılına kadar babam aktif olarak ticarete devam etti. Biz de 1998 yılından bu yana devralıp yumurta- tavukçuluk üretim işine girdik, yem fabrikası oluşturduk, yine arkasından yem ham madde ticaretlerine başladık. Türkiye iç pazarı dışında Ortadoğu’ya açıldık. Oralara yem hammaddeleri vermeye başladık. Ticareti tamamen aktif hale getirip tavukçuluk üretimimiz, yem üretimimizi, yem hammadde tonajlarını her geçen yıl yükselttik” ifadelerinde bulundu.  

FİRMAMIZIN İSMİ TEKKELİ CAMİİ’DEN GELMEKTEDİR

Firmalarına Tekkeli isminin veriliş sürecinden bahseden Katırlı, “Tekkeli ismi Arasa’da Tekke Camiine bitişik halde bulunan babamın bir dükkânı vardı. O dükkandan dolayı insanlar bizi tanıdı. Tekke Cami’nin yanındaki dükkân tarifiyle başlayan sürecimiz bugün Tekkeli olarak ticaret ve üretim hayatında boy göstermektedir.” Dedi.

HEM İÇ PAZARDA HEM DIŞ PAZARDA FAALİYET GÖSTERİYORUZ

Tekkeli Gıda’nın faaliyet alanlarından bahseden Katırlı, üretim faaliyet alanlarını şu şekilde açıkladı, “Yaptığımız iş detaylarından bahsedecek olursak. İç pazarda BİM Mağazalarının yumurta tedarikçisiyiz. Yine ETİ’nin yumurta tedarikçisiyiz.. Aynı zamanda ürettiğimiz tüm ürünlerin ihracatları da söz konusu. Yem hammadde üzerinde mısır, soya fasulyesi, soya Küspesi, Soya Yağı, Ddgs Gold, Ayçiçek küspesinin ithalatlarını yapıp hem iç pazara sunuyoruz hem ihracatını gerçekleştiriyoruz. Bütün ortadoğu ülkelerine ihracat yapıyoruz. Bu ülkeler başta Kıbrıs, Dubai, Katar, Libya, Ürdün, Irak, İran ve Suriye gibi ihracat ülkelerimiz önem arz etmektedir.”

 TÜRKİYE’DE İLK 500 İÇİNDEKİ BAŞARI ÇITAMIZ HER YIL YÜKSELİYOR

İş hayatında yakaladıkları başarının sırlarından bahseden Katırlı, “Tekkeli olarak iş dünyasında yükselmemizin sebepleri paydaşlarımız bizim müşterilerimiz işin kalitesini ve tedarik anlamında zincirlerini iyi halka oturtturarak onların hammaddelerini iyi bir şekilde pozisyon aldırttırıp uzun vadede bir ticaret hacmi oluşturduk. Ticari partnerlerimizle birlikte hareket ediyoruz.  Durum  böyle olunca da başarı kaçınılmaz oluyor. 1998 yılından beri aktif olarak ticaretin içindeyim. Dört yıl önce ilk beş yüz şirket içine girdik Türkiye’de yem hammadde üzerine. Sonra basamakları arttırarak tonajlarımızı arttırarak ihracatımızı arttırarak yolumuza devam ettik. 2019 yılında Fortune 500 de Türkiye’de ilk 259 içine yerleştik. İleriye dönük projelerimize bakacak olursak yem hammadde ticaret hacmimizi biraz daha geliştirip, tonajlarımızı daha da arttırarak yem tavukçuluğunu ve yem fabrikasını daha da büyüteceğiz” şeklinde konuştu.

2 MİLYON 800 BİN YUMURTA ÜRETİM KAPASİTEMİZ VAR

Toplam yumurta üretim kapasiteleri hakkında bilgi veren Katırlı, “Şu anda toplam yumurta üretim kapasitemiz 2 milyon 800 bin. Bu hususta Gaziantep’te iki yerleşim tesisimiz var. Üçüncü tesisimiz Konya Kulu tesisimizdir. Beş yıl önce hayata geçirdik Konya Kulu’daki tesisimizi. Bölgenin en büyük yumurta üretim tesisini kurduk. Şirketlerimizde 220 civarında bir çalışanımız da var. İstihdama da önemli katkı sunuyoruz” dedi.

 FİYATLARI YUMURTA TÜKETİMİNE OLAN TALEP BELİRLİYOR

Yumurta tüketimine olan taleplerin Türkiye’de fiyatların yükselip düşmesinde ana etken olduğunu belirten Katırlı, “Yumurta fiyatlarının Türkiye’de bu denli hızlı yükselip düşmesinde ana etken aslında arz talep meselesinden kaynaklanıyor. Talep arttıkça yumurtanın fiyatları yükseliyor. Talep düştüğünde elde yumurta kaldığında iç pazarlarda piyasanın hareketini arttırmak için fiyatlar aşağı çekiliyor. Günün sonunda yumurta fiyatları düştüğünde yumurta üretim kapasiteleri de düşüyor” açıklamalarında bulundu.  

YUMURTA PASTÖRİZE VE YUMURTA TOZU ÜRETİMİNİ DE GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ

Tekkeli Gıda’nın yumurta üzerine önemli çalışmaları olduğunu söyleyerek yeni dönemde likit tesislerde yumurta pastörize ve yumurta tozu üretimine geçileceğini söyleyerek projelerini değerlendiren Katırlı, “Son çalışmalarımızda yumurta pastörize ve likit tesisleri ve yine yumurta toz üretimleri yapacağız. Yumurtadaki toz likit yumurtayı kırıp pastörizeye çevirdikten sonra bunu da toza çevirdiğinizde raf ömrü iki yıla yükseliyor. Bunun ihracatında da Japonya dünyada lider. Yine çikolata ve makarna sektörlerinde kullanılmak üzere yumurta tozuna talep her geçen gün artarak devam ediyor. Tekkeli olarak yapmak istediğimiz şey üretim kapasitemizi 10-15 milyon bandına oturtturup dünya standartlarının üzerinde yumurta üretip tüm ülkelere yumurta ihracatı yapmak istiyoruz. Organik yumurta konusunda bir yanılma var aslında insanlar açısından. Ürettiğimiz yumurtaların hepsi aslında organiktir. Gezen tavuk organik yumurta gibi söylemler müşterileri  bir nebze de olsa aldatıcı bir pozisyon içindedir. Dünyada en sağlam ürün aslında yumurtadır. Yumurta doğasında ambalajla çıkan bir ürün. Kabuğu ile ortaya çıkan yumurtanın içine ne yapılabilir ki. Tüketiciyi yanlış yerlere yönlendirebiliyorlar. Analiz yapıldığında gezen ve organik denilen  tavukların ürünlerinin aslında hiçbir farkı yoktur” dedi.

ÜRETİM TESİSLERİMİZDE BİO GÜVENLİK HİJYEN UYGULAMAMIZ MEVCUT

Yumurta üretim tesislerinde yüksek hijyen uygulaması gerçekleştirildiğinin altını çizen Katırlı, “Üretim tesislerimizde bio güvenlik hijyen uygulaması mevcuttur. Giriş ve çıkışlarda mutlaka bio güvenlik uygulaması ile veterinerimiz kontrolünde giriş çıkışlar sağlanır. Giriş çıkışlar dezenfekte olmadan ne insanlar ne de araçlar giriş çıkış yapamaz üretim tesislerimize. Üretim  tesislerimizde bir yumurta dahi eldivenle tutulur. Bizim tesislerimizde her türlü denetimler hijyen uygulamaları mevcut olmasına  rağmen dışarıda gezen tavuk organik diye üretim yapılanlar dışarıdaki her türlü tehlikeye ve mikroba açık. Gezen tavukların korunması söz konusu değil. Aslında doğru bilinen yanlışlar var” ifadelerinde bulundu.

KRİZ SÜRECİNİ ÇOK İYİ KONTROL ETTİK

Global dünyada bir ekonomik kriz olduğunu söyleyerek Türkiye’nin ve Gaziantep’in bu süreci çok iyi değerlendirerek ekonomik bunalımları en asgari düzeye çektiğini söyleyen Katırlı, “Global dünyada bir ekonomik kriz var. Bu kriz sadece Türkiye’de olan bir şey değil. Bütün dünyada likidite  sorunu var. Avrupa’da da, Amerika’da da bugün ekonomik savaşlar var. Likidite sorunları yaşanıyor. Buna bağlı olarak krizler de oluyor. Ancak Türkiye bu hususta ekonomi ile mücadele etme konusunda gayet başarılı bir ülkedir. Çok önemli riskleri çok az yaralarla atlattık. Şu günlerde de ekonomide önemli canlanmalar var” diye konuştu.  

ÜRETİM KAPASİTELERİMİZ SON ON YILLIK SÜREÇTE ÖNEMLİ BİR YÜKSELME GERÇEKLEŞTİRDİ

Yumurta üretim kapasitelerinde son on yıllık süreçte önemli bir artış gerçekleştiğini kaydeden Katırlı, “Son on yıldan bu yana yumurta üretim kapasitelerinde çok yüksek bir artış gerçekleşti. Eskiden bu pazarlar  Afyon, Konya, Kayseri gibi  bölgelerden yumurta çekerken bugün Gaziantep hem kendi şehrine hem Türkiye’ye hem de yurtdışına yumurta üretiyor. Üretim kapasitemizi arttırmak için önümüzdeki yıllarda projeler de geliştiriyoruz. Yumurta pastorizeyi toza ve sıvıya çevirecek bir fabrika kuracağız. Belirli bir kapasiteye ulaşmadan o fabrikaları kurmak sonuç vermiyor. Bizim üretim kapasitemiz büyüdükçe bunların arkasından mecburen bu tesisleri kurarak büyümeye devam edeceğiz” dedi.

DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR VAR

Yumurta ve tavuk üretimi üzerine halk arasında doğru bilinen yanlışlar olduğunu söyleyerek uyarılarda bulunan Katırlı, “Halk arasında kısa sürede yetiştirilen tavuklarla ilgili de bir tedirginlik var. 45 günde iki ayda yetiştirilen tavuklar da yine tamamen veteriner kontrolünde gerçekleştirilmektedir. Üretilen tavuğa kimyasal kullanamazsınız. Ete kimyasal kullanamazsınız. Yumurtaya işlem yapamazsınız. Bizim satışını yaptığımız tüm ülkeler üretim belgelerini, sağlık kontrollerini, testlerini belgeleriyle birlikte istemektedir” diye konuştu.  

ALTINOK:  TEKKELİ GIDANIN İKİNCİ KUŞAK TEMSİLCİLERİYİZ

Tekkeli Gıda Şirketinin ikinci kuşak temsilcileri olduğunu söyleyerek faaliyet alanları üzerine açıklamalarda bulunan Tekkeli Gıda Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Altınok, “Tekkeli Gıda şirketinin ikinci kuşak temsilcileri içindeyiz. Faaliyet alanımız hayvansal gıda, bakliyat, hayvansal yem ve yumurta üretimidir. Ortalama günlük Türkiye’de 3 noktada günlük 2.8 milyon adet günlük  yumurta üretim kapasitesine sahibiz. Bununla beraber önümüzdeki dönemde yeni yapacağımız yatırım ve yine oluşturacağımız ek tesislerle günlük üretim kapasitemizi arttıracağız” şeklinde konuştu.

HAMMADDE ÜRETİM KAPASİTEMİZİ ARTTIRDIK

“Hammadde üretiminde kapasite artışına gittiklerini söyleyerek yeni istihdam alanları oluşturmak için mücadele verdiklerini hatırlatan Altınok, ifadelerini şu şekilde sürdürdü, “Yaptığımız yem sektörünün ana kaburga kısmını oluşturan hammaddelerin ithalatı konusunda yüzde 40’a yakın bir artış söz konusu oldu. Elbette hedeflerimizin ana odaklarından biri de istihdama katkı sunmaktır. Daha çok istihdam yaratmak istiyoruz. Şehrimizi en iyi noktalarda temsil etmek de bir başka amaçlarımızdan birisidir.”

ÖNEMLİ İHRACAT PAZARLARINA HİTAP EDİYORUZ

Sektörde sürekli kendilerini yenilediklerini belirterek Uzakdoğu, Ortadoğu, ve Suriye’de önemli ihracat pazarları yakaladıklarını belirten Altınok, “Yumurta üretimine ilk 1988 yılında başladık ancak sürekli üretim artışı sağlayarak yolumuza devam ettik. Bunun yanında son yıllarda Ortadoğu, Uzakdoğu, ve Afrika ülkelerine yaptığımız ihracat rakamları da sürekli olarak arttı.” Diye konuştu.

YUMURTA ÜRETİMİMİZ CİROMUZUN SADECE YÜZDE 15’İ

Tekkeli Gıda olarak gıda ve hayvansal ürün üretiminin birçok aşamasında yer aldıklarını açıklayan Altınok şu ifadelere yer verdi, “Yumurta üretimi ve ihracatı aslında bakacak olursak bizim Tekkeli Grubumuzun cirosunun sadece yüzde 15’lik dilimini oluşturuyor. Geriye kalan kısmı ise hayvansal ürünler, hayvansal yem gurupları ve bakliyatlar oluşturuyor. Tekkeli sadece yumurta ile ön plana çıkmış ancak gerisinde bakliyat ve hububat ürünler ile çok büyü bir üretim ve Pazar sahası yakalamıştır. Günlük üretim kapasitemizin yüzde 70’lik kısmını ihracat kanalı ile yurtdışına çıkarıyoruz.”

207 MİLYON DOLARLIK BİR CİRO İLE İLK 500 SIRALAMASINDA YERİMİZİ ALDIK

Tekkeli Gıda’nın üretim ve ihracattaki kapasitesini arttırdığını söyleyerek ilk beş yüz başarı sıralamalarındaki yükselişi değerlendiren Altınok, “Tekkeli Gıda başarısını rakamlarla da göstermektedir. Bu yıl başarımızı rakamlarla bir kez daha ispatladık. Son yıllardaki ilk beş yüzdeki yerimizi bu yıl 2018 verileri ile 259’uncu sırada tamamladık. Ortalama 207 milyon dolarlık bir ciro yaparak bu başarıya ulaştık. Önümüzdeki dönemde hedefimiz ilk beş yüzde 150 ila 200 bandında yer almaktır. Diğer yandan satış miktarlarımızda 2019 yılının ikinci yarısında önceki yıllara oranla yüzde 40’lık bir artış söz konusu. Biz bu hammadde işine girmemizin ve bu sektörün öncü markalarından birisi olmamızın sebebi bir evveliyatımızın olmasıdır. Önceden beri süregelen bu sektörün başarısını taçlandırıyoruz. İşimizi çok önemsiyoruz. Piyasaya hakim oluyoruz. Nereye  yatırım yapacağımızı çok iyi biliyoruz. “ şeklinde konuştu.

ATEŞ: GIDA VE YEM MADDELERİ ÜZERİNE FARK YARATIYORUZ

Tekkeli Global  bölgenin ve ülkenin önemli üretim yapan gıda firmalarından birisi olduğunu söyleyerek Türkiye genelinde faaliyet gösteren tesisler hakkında bilgi veren Tekkeli Global CEO’su Fatih Ateş, “Tekkeli, dünyanın birçok ülkesinde temel gıda ve yem hammadde gereksinimlerini karşılamak üzere doğru ürünleri, doğru zamanda, doğru lokasyondan temin ederek ve ürünlere değer katarak ve tedarik zincirini yönetir. Faaliyetlerini bağlı olduğu mütevazılık, dürüstlük, çalışkanlık ve insan merkez odaklı koyan, her geçen gün büyüyen Tekkeli Global 2019 yılında Fortune dergisinin yaptığı "Türkiye'nin En Büyük 500 Özel Şirketi" listelerinde sırasıyla 259. sırada yerini almış ve Ülkemizin ve bölgemizin en önemli oyuncularından biri haline gelmiştir. Yönetim merkezi Gaziantep olan Tekkeli Global, Türkiye ve Dünyada üretim ve depolama faaliyetlerini, 3 bölge ve 10 tesiste sürdürmektedir” açıklamalarında bulundu.

ÜRETİM KAPASİTEMİZİ  VE PAZAR SAHALARIMIZI HER GEÇEN GÜN GENİŞLETİYORUZ

Tekkeli  Glıbal’ın üretim ve pazarlama kapasitelerinden bahseden Ateş, “10 ülkeden ürün tedariki ve 40'dan fazla ülkeye ihracat yaparak faaliyet alanını genişleten Tekkeli Global, Tarım ve Gıda ticareti yapan uluslararası şirketler arasında yerini almıştır. Türkiye'nin Özel Sektördeki En Büyük 5 Tarım İhracatçısı firmalarından birisiyiz, Türkiye'de 5 Limanda Faaliyet gösteriyoruz. Türkiye'den 40 Ülkeye İhracat yapıp yıllık 1 milyon ton işlem hacmi gerçekleştiriyoruz. Yıllık 200 bin ton yem üretimi ve yine yıllık 250 Milyon USD ticaret hacmi oluşturuyoruz” diye konuştu.  

ALANIMIZDA DÜNYANIN EN İYİLERİ SIRALAMASINDAYIZ

Tekkeli Global Tarım ürünlerinin dünyadaki en önemli üretici firmalar arasında yer aldığını söyleyen Ateş, “Tekkeli Global tarım alanında dünyanın en büyük tahıl, Yumurta ve yağlı tohumlar üreticisi, ihracatçısı ve tedarikçisidir. Büyüme stratejisi yalın organizasyon yapısı, dinamik insan kaynağı ve güçlü mali kaynaklara dayalı bölgesel lider olma vizyonuna dayanan Tekkeli Global, tarımsal ticaret alanında, kendi sektörü ve iş yaptığı bölgenin kurumsal değerlerine uyum sağlayacak etkin bir risk yönetim ekibi ve sistemi ile çalışmalarını sürdürmektedir. “ açıklamalarında bulundu.

ALANIMIZDA UZMANLAŞMAK ÖNCELİKLİ KRİTERİMİZ

Tekkeli Global da uzmanlaşmanın büyük önem arz ettiğini söyleyerek bu çerçevede vizyon ve misyon oluşturduklarını aktaran Ateş, “Tekkeli Global kurumsallaşma ve finansal yeterlilik gerektiren yurtiçi ve bölgesel lider olma vizyonu çerçevesinde, çeşitli ülkelerde yatırımları bulunan finansal yatırımcı firmalarla görüşmeler yapmaktadır. Dünyada tarım alanlarında çok geniş yatırımlar yapılıyor bu nedenle Tekkeli Türkiye’nin rekabet şansının ancak özellik ve uzmanlaşma gerektiren iş alanlara odaklanarak, bu alanlarda katma değerli ürünleri üretmek olduğuna inanmaktadır. Tekkeli kârlı büyümesini sürdürmek için dünyadaki gelişmeleri, sektörü ve dinamiklerini çok yakından takip etmektedir. Diğer önemli sektörlerde olduğu gibi tarım sektörü de kendi içinde uzmanlaşmaya, yaratıcı ürünlere ve niş alanlara yatırım yapmaktır.” dedi.

STRATEJİK ATILIMLAR GERÇEKLEŞTİREREK BÜYÜYORUZ

Başarıyı stratejik atılımlarla sağladıklarını söyleyerek kurumsal yönetime verdikleri önemden bahseden Ateş, “Başarılı iş sonuçlarımız, uzun vadeli stratejik bakış açımız, riskleri etkin şekilde yönetilmesi, tüm paydaşlarımızın çıkarlarını koruma hedefi ile artarak devam eden finansal gücümüz ve kurumsal yönetime verdiğimiz önemin Tekkeli’nin şirket değerini artırdığını memnuniyetle görüyoruz. Tüm bunları, çalışanlarımız, iş ortaklarımız iyi ilişkilerimizi yapısal bir şekilde devam ettirme, ana hedeflerden sapmadan gerçekleştiriyoruz. Tarım ticareti işinde pazar tüm dünyadır. Çiftçiden tüketiciye tedarik zincirinin etkin bir şekilde yönetilmesi, tarım ürünlerinin tüketicinin sofrasına zamanında ve kaliteli bir şekilde ulaştırılması en öncelikli hedefimizdir.” diye konuştu.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol