EĞİTİM-BİR-SEN’DEN VERİLEN CEZALARA TEPKİ
Eğitim-Bir-Sen, 15 Nisan 2026’da Kahramanmaraş’ta 1 öğretmen ile 10 öğrencinin hayatını kaybettiği facianın ardından okul yöneticileri ve eğitimcilere uygulanan disiplin cezaları ile zorunlu yer değişikliklerinin yeniden değerlendirilmesini istedi. Sendika, yaptırımların hakkaniyet ve ölçülülük ilkeleri çerçevesinde incelenmesi çağrısında bulundu.
Kahramanmaraş’ta 15 Nisan 2026 tarihinde meydana gelen ve 1 öğretmen ile 10 öğrencinin yaşamını yitirmesiyle sonuçlanan facianın ardından eğitim camiasında yaşanan gelişmeler gündemdeki yerini koruyor.
Eğitim-Bir-Sen, facianın ardından okul yöneticileri ve eğitim çalışanlarına yönelik uygulanan disiplin cezaları ve idari yaptırımlara ilişkin kapsamlı bir değerlendirme yaptı. Sendika, olayın çok boyutlu bir yapıya sahip olduğunu belirterek, sorumluluğun yalnızca okul idarecileri ve öğretmenler üzerinden değerlendirilmesinin doğru olmadığını savundu.
EĞİTİM-BİR-SEN’DEN KAPSAMLI DEĞERLENDİRME
Eğitim-Bir-Sen tarafından yapılan açıklamada, benzer acıların yeniden yaşanmaması amacıyla sendika bünyesinde kapsamlı çalışmalar yürütüldüğü belirtildi.
Bu kapsamda gerçekleştirilen “Eğitim Ekosisteminde Şiddet: Kurumlar Arası Koordinasyon ve Sorumluluklar” başlıklı çalıştayın, yaşanan olayın çok katmanlı bir yapıya sahip olduğunu ortaya koyduğu ifade edildi.
Sendika, benzer olayların önlenebilmesi için eğitim sisteminin yalnızca okul merkezli değerlendirilmemesi gerektiğine dikkat çekti.
“KURUMLAR ARASI KOORDİNASYON GÜÇLENDİRİLMELİ”
Eğitim-Bir-Sen açıklamasında; dijital mecraların denetimi, sosyal medya kullanım standartları, aile kurumunun işlevselliği, emniyet birimleri arasındaki koordinasyon, rehberlik hizmetlerinin norm kadro planlaması ve okul mimarisi gibi birçok unsurun birlikte ele alınması gerektiği vurgulandı.
Bu alanların tamamının bütüncül bir eylem planı kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini belirten sendika, eğitim ortamlarında güvenliğin sağlanmasının yalnızca eğitim çalışanlarının sorumluluğuna bırakılamayacağını ifade etti.
“CEZALAR HAKKANİYET AÇISINDAN YENİDEN İNCELENSİN”
Eğitim-Bir-Sen, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından facianın ardından kamuoyuna açıklanan önlem paketinin, soruşturma kapsamında ortaya çıkan somut bulgular ve kök neden analizleriyle desteklenmesi gerektiğini belirtti.
Sendika, buna karşın okul yönetimi ve eğitim kadrosuna yönelik ağır disiplin cezaları ve idari yaptırımlar uygulandığını savundu.
Açıklamada özellikle, olaydan yalnızca 10 gün önce ilgili eğitim kurumunda göreve başlayan okul yöneticilerinin yanı sıra kriz anında kurumsal inisiyatif alan öğretmenlerin de ağır idari yaptırımlara maruz bırakılmasının hakkaniyet açısından yeniden değerlendirilmesi gerektiği belirtildi.
PSİKOSOSYAL DESTEK VURGUSU
Yaşanan olayın ardından öğrenciler, öğretmenler, veliler ve idari personel açısından kapsamlı bir rehabilitasyon sürecine ihtiyaç duyulduğuna dikkat çeken Eğitim-Bir-Sen, psikososyal destek mekanizmalarının güçlendirilmesi gerektiğini ifade etti.
Sendika, böylesine travmatik olayların ardından alınacak idari ve hukuki kararların büyük bir titizlikle değerlendirilmesinin, kalıcı ve doğru çözümler açısından önem taşıdığını belirtti.
“SORUN YALNIZCA ÖĞRETMENLERİ CEZALANDIRARAK ÇÖZÜLEMEZ”
Eğitim-Bir-Sen, açıklamasında yaşanan olayın kompleks ve yapısal nedenleri bulunduğunu belirterek, yalnızca okul idarecileri ve öğretmenlerin cezalandırılmasıyla sorunun çözülemeyeceğini savundu.
Sendika tarafından yapılan değerlendirmede, eğitim sistemindeki tüm paydaşların sorumluluklarının birlikte ele alınması ve olayların kök nedenlerinin ortaya çıkarılması gerektiği vurgulandı.
HUKUKİ DESTEK SAĞLANACAK
Eğitim-Bir-Sen, ölçülülük ilkesine aykırı olduğunu değerlendirdiği idari yaptırımların yeniden incelenmesini talep etti.
Sendika ayrıca, hukuk birimi aracılığıyla idareci ve öğretmenlere hukuki ve idari desteğin kararlılıkla ve ivedilikle sağlanacağını açıkladı.
Eğitim-Bir-Sen, hazırladığı kurumsal raporlar ve bilimsel çalışmalar doğrultusunda, yaşanan sorunların çözümü için yapıcı öneriler sunmaya ve sürecin takipçisi olmaya devam edeceğini bildirdi.


