Dünya korona virüs hadisesinden sonra ekonomik durgunluğu üzerinden atabilmek için karşılıksız para basmaya devam ediyor.

Maalesef bunu dünyadaki bütün ülkeler yapıyor bizim ülkemizde dâhil açılan kredi muslukları karşılıksız para basıldığının en güzel işareti…

Ayrıca kredileri özellikle kamu bankalarının veriyor olması para basıldığını doğrular nitelikte

Bu, önümüzdeki dönemde yüksek enflasyon demek. Belki de başka çare yoktur. Bunu bilmiyorum. Bunun için yorum yapmak istemiyorum. Benim dikkat çekmek istediğim konu farklı…

Piyasaya hareket verebilmek adına konut kredisi ve taşıt kredisinde indirim yapıldı ve özellikle devlet bankaları ciddi anlamda kredilerin ağzını açmış durumda.

Bu ise piyasadaki ikinci el araç fiyatlarını ve konut fiyatlarını artırmış görünüyor. Bunun nasıl bir avantajı olduğunu ben anlamış değilim.

Keşke bu verilen krediler ekonomiye üretim olarak dönmüş olsaydı. Fabrikalar kurulsa, istihdam oluşturulsa, ihracata yönelik üretimler için yönlendirilmiş olsaydı.

GÖBEĞİMİZİN BÜYÜMESİ BÜYÜME DEĞİL OBEZİTEDİR!

Dünyadaki bütün ekonomiler küçülürken bizim ekonomimizin büyüyor olmasını anlamış değilim; belki de OBEZ oluyoruz.

Bunlar benim düşüncelerim. Lütfen bunları hiç kimse başka tarafa çekmesin. Herkes farklı düşünmekte serbesttir.

Bu konuyu neden gündeme getirdim? Tüm dünya karşılıksız para basıyor iken, paranın değeri her geçen gün azalıyor iken, elinizdeki kıymetli malları para karşılığında satmayın!

Bu konuda sizleri uyarmak istiyorum. Özellikle hayvancılıktan para kazanamayan, geçmişte sıkıntılar çeken, para kazanamadığı için hayvan fiyatlarının yükselmesini bekleyen, yükselince kökünden kurtulmak isteyen arkadaşlara sesleniyorum:

GIDA SİLAHTIR, PARASAL KARŞILIĞI YOKTUR PARAYLA SATILMAZ!

Yani ne kadar paranız olursa olsun, para karın doyurmaz. Sattığınız şeyleri geri yerine koyamazsınız. Seneye yarısını dahi alamazsınız.

Hayvan fiyatları yükselmiş diye sevinerek hayvanlarını satan yahut iyi fiyata sattığını zannederek tarlasını satan insanların yeniden aynı malları hiçbir zaman satın alamadıklarını gördüm.

Hayvan fiyatlarının yükselmiş olması, arazi fiyatlarının yükselmiş olması sizi yanıltmasın bu fiyatların artması değil paranın değerinin düştüğünü gösterir. Parasal anlamda rakamsal anlamda büyüme, büyüme değildir!

Gerçek büyüme bitkisel üretimde çiftçilikte geçtiğimiz yıl yüz dekar araziniz varsa, geçen zaman içerisinde çalışarak kazanarak arazi varlığınızı %20 %30 artırabilirdiyseniz size ekonomik olarak büyüdünüz diyebiliriz.

Yahut birim alandan aldığınız verimi artırmış iseniz büyümüş olmanız mümkündür.

Aksi halde buğdayın fiyatının 1500 TL olması ya da 2000 TL olması daha çok kazandığınız anlamına gelmez paranızın değer kaybettiği anlamına gelir.

Eğer bir hayvancı iseniz, 100 ineğiniz varsa, bu sayı her yıl tüm masraflar düştükten sonra %20- %30 artıyor ise siz büyüyorsunuz demektir.

Yahut hayvanlardan aldığınız süt miktarı ya da et miktarı birim hayvan başına artıyorsa, büyüyorsunuz demektir. Aksi halde, bir ineğin 15.000 TL etmesi çok para kazandığınız anlamına gelmez, paranın alım gücünün düştüğünü paranın değeri kaybettiğine işarettir.

Eskiden 10 İneğiniz 100.000 TL yapıyorken, bugün 150.000 TL yapıyorsa 50.000 TL para kazandığınız anlamına gelmez, 50.000 liranız enflasyona yenik düşmüş, değer kaybetmiş, alım gücü düşmüş demektir. Çünkü netice sizin yine on ineğiniz vardır. Kaç para olduğu önemli değil!

Bu sebeple, parasal olarak büyümenin gerçek bir büyüme olmadığını anlatmak istiyorum. İnşaatla, konutla, araçla büyümek, borçlanarak büyümek, borcumuzun büyümesi, bir büyüme değildir. İhracat anlamında büyümek, katma değer üretmek, birim alandan daha fazla verim almak, daha iyi fiyata satmak büyümektir. Özellikle böylesi dönemlerde çok uyanık olmak gerekir.

Ülkemizin üretim lokomotifi olan büyük özel şirketlerin yabancı şirketler tarafından satın alınmasına müsaade edilmemelidir!

Para kâğıttır. Kâğıdın karşılığı yoktur. Eskiden merkez bankasında bulunan altın kadar para basılabilirdi şimdi ise ihtiyaç olduğunda basılıyor.

ÜRETİMDEN VE İHRACATTAN BAŞKA ÇIKIŞ YOK!

Ülkemize özel, sadece bizim ülkemizde bulunan başka ülkelerde bulunmayan tarım ürünleri, endemik bitkiler, stratejik endüstriyel ürünler üzerinde çalışılmalı ve dünyaya pazarlanmalıdır.

Ülkesi için bir şeyler yapmak isteyen varsa sakın üretimden çıkmasın! Bir köşeye para biriktirmek, parayı götürüp bankaya koymak, faize koymak, rastgele basılmış dövize para yatırmak, bu ülkenin sonunu getirecek. Ülkesini seven üretimden çıkmasın lütfen!

BUGÜNLER DE GELİR GEÇER…

Gaza gelip borçlanmayın. Ömür boyu köle olursunuz!

Elinizdeki son paralar bunlar…

Para diye bir şey olmayacak artık…

Canı sıkıldıkça basılabilen şey para olur mu?

Selametle kalın…

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol