Şirazlı Sadi’nin sözüdür, ‘Bilim, ilgi görmediği yeri terk eder!’ yıllar önce bunu söyleyen bir düşünür Şirazlı Sadi. Ama gerçeği o gün görmüş, söylemiş, duyurmuş.

Duyurmuş ama duyan olmamış. Üniversiteler bile bilime kapalı, uzak! Sözde 2 üniversitemiz var, akademik kariyer açısından yerlerde sürünüyoruz, bilimin kapısının önünden geçen yok, kulaklarının üzerine yatanlar, kulaklarına pamuk tıkayanlar, Cübbeli Ahmet’i merkeze koyan zihniyet ve dini kisve altında olmadık herzeleri yiyenlerin ‘akil insan’ veya ‘kanaat önderi’ gibi hiç de hak etmedikleri etiketle şişinenler ve bu tür insanları başlarına taç edenler mücahit iken müteahhit oldular, başımıza çorap ördüler, bizlere canlı mezarlar inşa ettiler.

*

Geri kalmış toplumların kaderidir betona yatırım yapmak. Hele hele bilimden   de uzak ise, bırakın dört işlemi, bırakın matematiği, başkalarının ‘müteahhit’ belgesi ile taşeronlara sipariş ettikleri konutların bugün insanlara nasıl canlı mezar haline dönüştüğünü gördünüz işte.

TOKİ şimdi yeni konut alanları için cayır cayır taşeron firma arayışına girmiş. Yine eskiye döneceğiz, yine makarayı başa saracağız anlaşılan.

O taşeron firmalar, sözüm ona inşaat sektörüne katkı sunduğunu ileri süren güruh, her şeyi unutacak, ekonominin, piyasanın can damarı, lokomotifi olan inşaata sektörünü yine baltalayacak.

Yine umutlar çalınacak.

Yine hayaller enkaz altında kalacak.

Yine hatıralar bir kamyona yüklenip bilinmedik uzaklara dökülecek.

*

Bilimden uzak, matematikten bihaber, sadece insanların manevi ve dini duygularını istismardan öteye gitmeyen Cübbeli Ahmet zihniyeti, bu tür inanç ve idrak yolları tıkalı insanları merkeze koyma hastalığı sürdükçe, daha bizler çok felaketler yaşarız, yaşadıklarımızdan ders almadığımız gibi de, bu tür şaklabanları başımıza taç etmeyi sürdürürüz.

*

Akil insan olmak, kanaat önderi olmak bedel ister. Zekâ ister, güç ister, çevre ister, bilim ister, donanım ister.

Her şeyden önce, insanların sığınabileceği güvenli liman ister.

Ama ne yazık ki geri kalmış toplumların kaderi bu saydığımız hasletleri bünyesinde istemiyor.

Çünkü cehalet, çünkü deneyimden uzak, çünkü bilinçsizce yapılan hareket bilimin önüne geçince, bunlar oluyor işte!

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol