Cumhuriyet Halk Partisi il, bizim stüdyonun olduğu binaya taşındı ya, her gün girip çıkarken CHP’li dostlarla karşılaşıyoruz. Sokakta, çarşıda-pazarda bile soruyorlar, ‘Siyasetin kalbinin bu binada, özellikle KENT KULİSİ’nde attığını biliyoruz. CHP kurultayında neler olur, Kemal Kılıçdaroğlu devam mı eder, yoksa değişimcilerin adayı Özgür Özel mi genel başkan olur!’

Aslına bakılırsa bu sorunun cevabı net ve herkes de bilir, ‘Ben bilmem, delege bilir!’

CHP delegesi, üyesi değilim. Ama çok sayıda CHP’li dostum var, onları kırmamak, üzmemek adına olsa da yazmak zorundayım, madem sordunuz, işte cevabım, ‘Bu kurultaydan kazanan olarak Kemal Kılıçdaroğlu çıkar!’

*

Her ne kadar bazılarını bu cevabım tatmin etmese de, bunu derken şu gerçeği getiriyorum aklıma, ‘delege’ diye ‘belirlenmiş’ parti görevlilerinin öyle bağımsız iradesi olan, aklıyla, mantığı ile hareket eden insanlar olmadığına inanıyoruz.

Bunun için CHP’li veya başka partili olmak gerekmiyor. Sistem işler, oyunun ve seçimin kuralları devreye girer! Bunların da ne olduğunu biliyorsunuz artık!

Bu delege oyunları, hareketleri, oyları sadece siyasi partilerde değil, esnaf oda seçimlerinde, kooperatif seçimlerinde, kulüp seçimlerinde kendini gösterir ve bu dönemlerde delegeler adam yerine konulur, yedirilir-içirilir, meşrebine göre başka muamelelere tabi tutulur, gönülleri hoş edilir, oylar da gelsin cebe!

Para harcarsan oylar çantada keklik, delegeyi-üyeyi görürsen seçim senin, ama elini cebine atmayıp, cimri davranır, bir ölmüş tavuk dürümü bile yedirmezsen seçim günü, kongre günü, oy değil, havanı alırsın! Liderlik uğruna partiyi, kooperatifi, odayı ele geçirmek, seçimi kazanmak isteyen başkan adayı da ya evini satacak, ya arabasını, delegeye-üyeye harcayacak.

Yedirmezsen, yedirmezler adama! Yoksa ucuza gidersin!

Delege bu bakımdan çok önemli, özellikle seçim dönemlerinde hatırlanır, akıllara getirilir ve adam yerine konulur.

Yoksa başka zaman selam bile vermezler!

*

Şu da gerçek, her başkan ileride yaşanacak seçimi, ‘bir dönem daha, daha…’  diyerek, (çünkü o bir dönem daha hiçbir zaman bitmez, tükenmez) hırsını aklının önüne taşıyarak, koltuğunu ve geleceğini düşünerek, başkanlık dedikleri o koltuğu geçim kapası diye aklından geçirerek, delege olarak kendi yakınlarını listeye yazar önce. Akrabalarını, hatta eşini bile. Köydeki, tarladaki marabasını bile delege yazar. Bazı delegelerin kendinden haberi bile olmaz, sadece seçim zamanı gider, kim daha çok harcadıysa, ölmüş tavuk dürümü yedirdiyse, gider oyunu ona verir.

*

Bu milletvekilliği seçimlerinde, il veya ilçe başkanlık seçimlerinde de böyle. Sistem her yerde aynı, değişen bir şeye yok.

Ha, bunu yazdım diye delege arkadaşlar bana kızabilir, sitem edebilir. Gam değil. Benim sözüm, yazım genel. Üzerine alınana olursa da, kendi keyfi, kendisi bilir.

Benim sözüm, birer uydu gibi ‘delege ağalarının’ etrafında dolaşan, onların sözünden çıkmayan, asker gibi ne deseler onu yapan delegelere.

O delege ki, oy verirse belki yönetimde bile görev alabilir. Oy verdiyse, başkan da seçildiğinde koyvermeyecek!

Aksi halde üzerler adamı.

*

Bir kere, yenilgilerden ders almayan, yenilgilere doymayan ihtiyar pehlivan Kemal Kılıçdaroğlu artık bırakmalı. Değişim şart mı, şart. Herkes istiyor bunu. İstenmediğin yerde durmayacaksın da, bu delegelerin de ne önünden gidilir, ne arkasından!

Bastır parayı, bul karayı sistemi burada da mı işliyor desem, zorlarına gidecek belki de, gitsin! Dert değil.

Değişim şart! Yenilikçilere kapı aralamak lazım. Ekibin, takımın gençleşmesi,  yenilenmesi elzem! Ama Kılıçdaroğlu, alır mı, alır!

*

Yazının sonuna geliyorum, bitiriyorum… Kahin değilim, falcı değilim, evliya hiç değilim. Divanlı Mahallesinde, Kümbet’te oturdum, Evliya dolmuşlarına çok bindim ama evliya değilim.

Hafta sonundaki kurultayda zafer şarkısını söyleyecek olan Kemal Kılıçdaroğlu olacak.

Seçim sonrası da Özel’i kapının önüne koyarlar, partiden ihraç ederler!

Delege diyorsun sen, gözünü seveyim onların! Allah yokluklarını vermesin! adama seçim de kazandırır, seçim de kaybettirirler.

Bitirici, belirleyici güçtür delege!

Yaaaa! Ne zannettiniz!

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol