banner1482

Türkiye'de her iş kolunda orta kademe yönetici yetişmeme sorunu her geçen gün iş gücündeki performansın düşmesine sebep oluyor.

Eskiden vasıfsız eleman olarak işe alınan insanların büyük kısmı, hiç bir eğitimleri olmaksızın orta kademe yönetici vasıflarını taşırlardı.

Son yıllarda orta kademe yönetici olarak işe alınan eğitimli insanlar da bile bu vasıflar nadiren görülmekte.

Lider yöneticinin bir işin yapılması konusunda aldığı kararları, işi yapacak olan kişilere uygulamalı olarak yaptırtacak ve o işin tamamlanmasına kadar olan aşamaları yetki ve sorumlulukla takip ve koordine edecek olan kişiden bahsediyorum.

*

Bu konu yıllardır bazı meslek ve ticaret odaları tarafından zaman zaman dillendirildi. Hatta büyük çapta istihdam sağlayan iş adamları, sanayiciler vs teknik okul ve üniversite açarak, iş gücündeki bu açıklarını tamamlama yolunu seçtiler.

Son yıllarda teknik liselere olan talebin artması da umut verici ama hala iş gücümüzdeki açığı kapatacak düzeye ulaşılamadı.

Nicelik olarak açığımız elbette kapanacaktır er ya da geç nüfus yoğunluğumuz ortada çünkü ama nitelik olarak ne durumda olacağız, işte bunu bilemiyorum.

Eskiden zengin olsun fakir olsun, çocukları için, ''Bir mesleği olsun, boş durmasın, kendi ayakları üzerinde durabilsin diyen anne babalar vardı.

Şimdi zengini de fakiri de, ''Aman bir maaşa bağlansın, bize yük olmasın.'' diyen anne babalar var.

Eskiden çalışmanın onur verici olduğunu düşünen insanlar vardı, şimdi çalışmanın onur kırıcı olduğunu düşünen insanlar var.

Eskiden daha iyi bir iş için okuyan insanlar vardı, şimdi daha çok para kazanmak için okuyan insanlar var.

Eskiden büyük adam olmak için okuyan insanlar vardı, şimdi mezun olur olmaz patron olmayı arzulayan insanlar var.

Eskiden çalışırken terlemek çok kutsaldı, şimdi fiziksel aktivite gerektiren işlerde çalışmaktan neredeyse utananlar var.

Eskiden bir işin tamamlanması için elinin altındaki işçiden daha çok gayret eden orta kademe yöneticiler vardı, şimdi eline bir işçi geçince bütün işi vicdansızca ona yaptırarak, kendi yan gelip yatmayı marifet sayan psikolojisi bozuklar var.

*

Sorunumuz var olan veya olmayan imkânlarımızda değil, sorunumuz insan da.

İnsanın yetiştiği aile ortamında.

Bir çocuğun alması gereken temel değer ve kavramları aile ocağında YANLIŞ alan insanların zihniyetlerini hiç bir eğitim değiştiremiyor.

Bu konuda, bireysel olarak aydınlanma yaşayarak farkındalıkları oluşmuş insan sayısının, toplum bilincinin yükselmesini sağlayamayacağı ortada.

Genel bir seferberlik lazım.

Acilen farkındalık oluşturulması lazım.

Yoksa, çalışmadığı için kendini özgür zanneden kölelerle, millet olma vasfımızı kaybetmeye kadar gider bu işin ucu.

Her ne kadar facebook, twitter, instagram vs gibi sosyal medya platformlarından okunan toplumsal kodlarımız hal-i pürmelalimizi gösterse de benim hala umudum var.

Kalın sağlıcakla…

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol