Bazen değil, çoğu zaman şunu okur, dinleriz; ‘Maça çıkıldığında kendi taraftarı önünde oynayan takım daha avantajlıdır ve maça 1-0 önde başlar!’

Gerçek payı var gibi gözükse de, günümüzde pek inandırıcılığı kalmadı. Bakıyorsun, amatör bir takım, süper ligin en güçlü takımına kafa tutabiliyor, hatta yeniyor bile. Artık büyük takım, küçük takım kalmadı. Rekabetin olduğu her ortamda, her ihtimalli sonuçları beklemek kaçınılmaz iken, biz bu kısa değerlendirmeyi siyasetle taçlandıralım isterseniz.

Hafta başında, ÇAĞLAYANCERİT dosyasını açacağımızı, fotoğrafı çekerken net çıkması için dikkat edeceğimizi belirtmiş, Mart 2024’te yapılacak olan yerel seçimler öncesi belediye başkanlığı için adı geçen muhtemel adaylardan söz edeceğime vurgu yapmıştım.

İlk yazı, bir hikâyenin, bir romanın ön yazısı, girişinden ibaretti.

Kimlerin adı geçiyordu, kimler daha şanslıydı, kimlerin arkasında dayısı vardı, kimlerin teşkilattaki gücü ne kadardı, kimlerin Ankara’da ağır abisi vardı, bir  bayan eli değmeli miydi?

Şimdi sıkı durun, kemerleri bağlayın, arkanıza yaslanın ve yazıyı okumaya başlayın!

*

Önce ev sahibinden, mevcut belediye başkanı Hanifi Sarıaltun’dan başlamak isterim. Netice itibariyle mekanın şimdiki sahibi. Göreve başladığında önce ilçenin girişindeki yolu ıslah etti. Köy yolundan farksız giriş yollarını genişletti, kot’a dikkat etti, iyileştirdiği yol ilçenin kaderini ve çehresini değiştirdi.

Her belediye başkanı gibi o da ateşten gömlek giyenlerdendi. Önce pandemi, sonra papaz krizi, derken deprem… Şanssızlık işte.

Nitelikli ve kişilikli bir insan Hanifi Başkan. Şimdiye kadar bir yolsuzluğunu, hırsızlığını, hukuksuzluğunu duymadık. Var da biz duymadıysak, hak var, hukuk var. Adalet tecelli eder.

Kış şartlarının çok çetin geçtiği, belediye kaynaklarının büyük bölümünün kar’la mücadelede geçtiği, ulaşımın zaman zaman aksadığı, merkez ile irtibatının kesildiği günümüzde, medeniyet diye nitelendirdiğimiz doğalgaz için elini taşın altına koydu, başardı da. Teknik ve sosyal belediyecilik anlamında, bütçe imkânları ölçüsünde hizmet etti. Yeterli mi, tabi ki değil. Aday mı, elbette… Şanslı mı, ben bilmem merkez bilir!

*

Gelin biraz geriye gidelim, makarayı geriden çevirelim…

Üzeyir Kızılseki… Geçmişte, Büyükşehir eski Belediye Başkanı Fatih Erkoç ile iyi geçinen başkan olarak bilinir. Sevgi Allah’tan.

Teknik ve sosyal belediyeciliğin en güzel örneklerini sergilediği bir 5 yıl geçirdi ilçede. Yol için ciddi mücadele verdi. İlçeye eserler kazandırdı. En önemlisi de merkez ilçe ile barışık olmayan Helete ile uyumlu bir yerel yönetici örneği sergiledi. Yüreğinde insan biriktirdi, insan odaklı çalıştı.

Aday mı, herhalde. Beklemede. Şartların oluşmasını bekliyor. Şansı ne derseniz, ben bilmem merkez bilir!

*

Eski belediye başkanlarından Hasan Kekil. Eğitimci. 1986-1989 arası ve 1994-1999 arasında başkanlık yaptı. 2 dönem.

İlçede, hangi patiden olursa olsun ağırlığı olan, sözü geçen, arkasında bir kitleyi barındıran eski belediye başkanlarından Nazım Engizek 1989-1994 ve 1999-2004 yılları arasında görev yaptı. 2 dönem.

İlçede tatlıcı olarak anılan ve bilinen Küçük Mehmet Yıldızlı ise 2004-2009 ve 2009-2014 dönemi arasında 2 dönem belediye başkanlığı yapanlar arasında yer aldı. Şimdi DEVA Partisinin ilçe başkanı. Eski Başbakanlardan Veysi Kaynak’ın adamıydı. Şimdi de adaylığı düşünüyor mu, tabi ki…

Yıldızlı’dan sonra koltuğa oturan Kızılseki, ilçede hatırı sayılır icraatlara imzasını attı. Veteriner ve gönül adamı.

Nihayetinde, son dönemde, 2019’da koltuğa oturan eski bir bürokrat, Hanifi Sarıaltun. Şimdilik ev sahibi. MHP kökenli. (Her ne kadar7 MHP kökenli olsa da, 2014’te AK Partiden aday adayı oldu, AK Parti ile MHP arasında gitti, geldi.)

*

Günümüzde herkes birbirinin adamı. Bu zihniyet, bu yanlış düşünce, hem partilere, hem adaylara, hem de kalkınma ve hizmet noktasında ilçeleri geriye götürdü. Artık eğitimin de bir işe yaramadığı gün gibi ortaya çıktı.

İlçeyi yönetecek kişi, yörenin hafızası olacak, ilçenin rengini, dokusunu, kokusunu ve ruhunu özümsemiş kişi olacak.

Mekanın sahibi kim olacak, mikana kim gelecek, bekleyeceksiniz!

ÇAĞLAYANCERİT DOSYASI, VARAN: 3; PAZARTESİ GÜNÜ…

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol