Andırın’ı, Osmaniye ve Kadirli siyasetine bile yön veren ilçe olarak yorumlayanların sayısı çokken, yazılarımızı okuyan, takip eden dostlar, aslında derin bir sessizliğin hüküm sürdüğünü, daha adayların çıkabileceğini vurgulamaktan geri kalmadılar.

Bu sessizlik hayra alamet mi, bunu kestirecek, yorumlayacak olan ben değilim. Bu sessizliği bozacak birinin de Tezcan ailesinden bir kişinin ‘Ben de adayım’ diyebileceği ilçede çok konuşuluyor.

Bu sessizlik ne zaman bozulur, bizim görüştüğümüz, yüz yüze konuştuğumuz isimlerin dışında adaylar çıkar mı, bunu tahmin edemez isek de, ihtimaller her zaman vardır!

İlçede yaygın olan bir söylem, daha doğrusu kalıplaşmış bir slogan var sanki, kiminle konuşsam, ‘Önce teşkilat, önce halkım, sonra ailem ve çevrem!’ klişe sözünü ortaya koyuyor!

Ne derece geçerli, bunu ilerleyen zamanlarda görmek mümkün olacak! Fakat asıl ve gerçek olan şu ki, partililer, özellikle AK Parti cenahı, 7 Ekim’e odaklanmış, hararetle bu takvimi bekliyor.

*

Atalarımızın güzel, anlamlı bir sözü var; ağaç dalı ile gürler. Şunu da bilirim, kavak ağacının ne gölgesi olur, ne kömürü.

Uzun ama meyvesi olmuyor.

Siyaset boylu posluya, kalıba-kiloya, kadına-erkeğe bakmıyor. Kadın derken, ilginçtir ilçede bir kadın aday çıkmıyor nedense. Oysa kadınlar da iş hayatında olduğu kadar siyasette de yer almalı.

Dedim, aklıma Belediye Başkanımız Ahmet Doğan’ın Özel Kalem Müdürü sevgili Mehmet Kürtül’ün nezaket timsali, kadınları partilileştirme ve sosyalleştirme noktasında başarı hikayeleri yazan kıymetli eşi Esma  Kürtül rol model halleri ve çalışması ile ilçede takdir topluyor.

Ve ilçenin gözbebeği, siyasetteki temsilcileri milletvekili Prof. Dr. Mehmet Şahin'in ilçe için, bölge için, ve Kahramanmaraş için bir şans,  bir fırsat olduğunu söyleyenlerin sayısı oldukça fazla.

Ki biz de aynı kanıdayız.

*

Öyle ki, Osmaniye-Kadirli siyasetine bile yön verdiği bilinen ilçede, ‘Önce teşkilatım, önce halkım, sonra ailem ve çevrem” diyen bir Murat Dal gerçeği varken, Andırın ilçesini kuran, ilçenin çatısını oluşturan 3 çekirdek aileden söz etmek isterim.

Bunların ne olduğunu daha önce yazdım, tekrarlamakta fayda var, Kayıranlar, (ilçede Abazalılar diye de anılır) Yaycıoğulları ve Ğökşenler…

Abazalılar dediğimiz Kayıran ailesini temsilen ilçe başkanı olan Abdülkadir Kayıran, halkla ilişkiler mezunu. Eğitimli bir arkadaşımız. Teşkilatçı yapısı ile biliniyor. Uykularını halka hediye eden insan. Garip gelse bile gerçek şu ki, insanoğlu, oy verdiği adamı sevmiyor.

İlçe Başkanı Kayıran, belediye başkan adaylığı konusunda ketum. Teşkilattan yanayım diyor, kapıyı tamamen kapatmadığını da söylüyor. Zaman mefhumu yok, halkı için, vatandaşı için canhıraş çalışırken neredeyse evi barkı unutmuş gibi. Çok gayretli, çok çalışkan. Fakat ilçede herkese de biliyor ki, şayet Murat Dal öne çıkar, kamuoyu isterse lehine çekilebilir.

*

Yaycıoğulları Andırın’la özdeşmiş bir aile. Osmanlı’nın son dönemlerinden Cumhuriyetten günümüze kadar varlığını sürdüren Andırın’da yerini almış, Andırın’ı temsil etmiş bir köklü sülale.

Dışarıda yabancı biri Andırın’ı sorarken Yaycıoğulları’ndan bahseder. Andırın’ın tanınma kapısı böyle açılır. Bunda ailenin toprak sahibi oluşu, bürokraside yer alışları, çocuklarını erken okutup Andırın’a geri dönüşleri, siyaseten Andırın’ı temsil etmeleri, aileden milletvekilleri, belediye başkanı, il, ilçe başkanı, üyelerin çıkması, toplumun içinde yer almaları, halka yakın olmalarının rolü bulunmaktadır.

Biz bu ilçede, sadece bugün CHP saflarında siyaset yapan Ayşegül Yaycıoğlu’nu tanıyoruz. Milletvekili adaylığını düşünmüş, olmamış. Belediye başkanlığına aday amısınız?’ diye sordum, hayır dedi.

Süleyman Başdoğan veteriner. O da aday da olabilir, çünkü ilçede adı geçiyor adaylar listesinde. Ama fırıncı Özkan Çetin kesin belediye başkan adayı ve ‘Kararlıyız, bu seçimde belediyeyi alacağız’ demişti.

*

NOT: Yine yer kalmadı. Haftaya, son veriyoruz bu seriye. Bu seri final niteliğinde olacak.

Belediye Başkanı Ahmet Doğan bu finalin ana unsuru. Kayıranlar ailesi ve  Murat Dal ile Andırın’ın çekirdek ailesini oluşturan Gökşenler’i, bu ailenin tanıdık ismi, hatırı sayılır esnafı Sinan Gökşen’i unutmadık.

Bekleyin!  

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol