Öne Çıkanlar dizi TEYFİK YAĞCI İSTİFA ETTİ!!! KAHVE İÇİRECEK 13 YIL ŞEYTAN TAŞLADIK GÖRÜMCEDEN YENGEYE BÖBREK NAKLİ

Bu haber kez okundu.

UCUZ ELEKTRİK FURYASI SEKTEYE UĞRADI
 CHP Kahramanmaraş Milletvekili Durdu Özbolat, “Türkiye'de elektriğin yüzde 20'sini organize sanayi bölgeleri tüketmektedir. Bu rakam, henüz organize sanayi bölgesi olmayan bölgeleri de hesaba kattığımızda, Türkiye elektrik tüketiminin en büyük bölümünü oluşturmaktadır. Özellikle Anadolu'daki OSB kuruluşları kendi elektrik, su, doğal gaz, arıza bakım, imar çalışmaları ve inşaat ruhsatlarına varana kadar birçok alanda bağımsız bir statüye sahiptir. Zaten sanayi kuruluşlarının bu bağımsız konumu olmadan yatırım yapması da mümkün değildir. Ancak bu kadar geniş yetki ve sorumluluğa sahip olmasına karşın, yeterince donanımlı personele sahip olmayan kuruluşların tüm bu işleri sorunsuz bir şekilde yapması da beklenemez. Birçok organize sanayi bölgesi yöneticisi söz konusu EPDK mevzuat ve kurallarını uygulayacak donanıma sahip olmamakla birlikte kimi yetersizlikler nedeniyle ciddi yaptırım ve cezalarla karşı karşıya kalmışlardır.

Elektrik dağıtım şirketlerinin milyarlarca dolar karşılığında çalıştırdığı yüzlerce personelle yaptığı işleri OSB'lerin birkaç emekli personelle yapması mümkün değildir. Aynı zamanda, OSB'lerin tarife, altyapı, tesis yatırımları için gereken yüksek bütçeli işlerin, sanayiciye ilave yük getirmeden, ilgili dağıtım şirketleri tarafından karşılanması gerekmektedir.

Büyük bir çoğunluğu doğuda bulunan OSB'lerin sanayiciye kestikleri elektrik faturalarının tahsilatında yaşadığı sorunlar nedeniyle her dakika elektrik kesintisi korkusu yaşanmaktadır. Ülkemizin motor kuruluşlarını içinde barındıran OSB'lere, devlet tarafından, sadece arsa tahsisi desteğiyle değil, aynı zamanda tarife modellemesiyle de destek ve teşvik verilmesi gerekmektedir. OSB'lerin kendi elektrik tesislerini kurmaları için devletin faiz ve vergi indirimi sağlayacak düzenlemeler yapması OSB'lerin ucuz elektrik tedariki için çok önemlidir.

Son dönemde elektrik piyasasındaki ucuz elektrik furyası sekteye uğrasa da artık yavaş yavaş daha sağlam temellerde yürümeye başlamıştır. Ancak sanayi kuruluşları bu hizmeti dağıtım şirketlerinden değil de elektrik toptan şirketlerinden birkaç ay alıp yeniden dağıtım şirketlerine dönmek istediklerinde yüzde 15 daha pahalı bir tarifeden elektrik almak zorunda kalmaktadırlar. Bu mesele yüzünden, sanayicinin piyasadan ucuz elektrik alma isteği dağıtım şirketleri tarafından engellenmektedir. Oysa herkesin istediği yerden elektrik alması serbest piyasa koşulları için çok önemlidir.

Serbest tüketici limitinin düşürüldüğü çarşaf çarşaf her gün gazetelerde yayımlanıyor ancak fiilî olarak serbest piyasadan elektrik almak o kadar kolay olmuyor. Geçen sene yaşanan şubat krizinden sonra TEİAŞ şartları o kadar zorlaştırmıştır ki üretimi ya da ithalatı olmayan elektrik toptan şirketinin dağıtım şirketleriyle rekabet etmesi uygulama olarak mümkün değildir. TEİAŞ elektrik satmak isteyen toptancıdan sattığı elektrik kadarını nakit ve teminat olarak alıyor. Zaten sanayicimize ucuza elektrik satmak için tek haneli kârlar elde etmeye çalışan toptan şirketler, teminat mektubu komisyonu ve yüksek işletme sermayesi nedeniyle zarar ederek bu faaliyeti bırakıyorlar. Bir de acı gerçek var ki dağıtım şirketlerinden ayrılan "perakende hizmet lisansı" adı altında ciddi bir piyasa baskısı oluşturacaklardır. Bu sorunun muhakkak çözülmesi gerekmektedir, aksi takdirde sanayicilerimizi uluslararası piyasada rakipleriyle rekabet edecek seviyeden uzaklaştırırız” diye konuştu.

 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol