banner1482
Öne Çıkanlar PAZAR GÜNÜ DANANIN KUYRUĞU KOPUYOR TÜNELLER YOĞUN BAKIMA ALINDI PAZARCIK MESLEK YÜKSEKOKULU MEZUNİYET TÖRENİ TÜRK ÇİFTÇİSİNE HİZMETTE ASIRLIK MARKA TÜRKÜLERLE YOLDAŞIZ OZANLARLA GARDAŞIZ

Bu haber kez okundu.

SAVUNMA BAKANLARI GELDİ VE GİTTİ
 Adana İncirlik Üssü’ndeki incelemelerinin ardından havayolu ile Kahramanmaraş’a gelen Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Almanya Savunma Bakanı Thomas de Maiziere ve Hollanda Savunma Bakanı Jeanine Hennis-Plasschaert, Gazi Kışlası’nda incelemelerde bulundu. Türk ve Alman askerlerini ziyaret eden bakanlar, daha sonra gazetecilere ortak basın açıklaması yaptı. Gazetecilerin sorularını da cevaplayan bakanlar, risklerin caydırıcı önlemlerle asgariye indirildiğini belirttiler.

İlk açıklamayı yapan Bakan Yılmaz, Adana’daki Hollanda, Kahramanmaraş’taki Alman ve Gaziantep’teki ABD bataryalarının 15 Şubat tarihi itibariyle operasyonel hale getirildiğini anımsattı. Türkiye’nin yanında yer alan müttefiklere teşekkür ettiklerini ifade eden Yılmaz, mevcut risk durumuna ilişkin bir soruya ise, “Amacımız halkımızın korunması, ülkemizin ve ittifakın caydırıcılığının kararlılıkla gösterilmesidir. Suriye’de yaşanan çatışmaların da bir an önce son bulmasını ve ülkede yeniden barışın tesis edilmesini talep ediyoruz. Risk var ama risk seviyesi düşüktür. İkinci hususta ilave güvenlik gerekçesi olursa böyle bir karar NATO tarafından alınır mı. Bizde genel bir ilke vardır, güvenlik parçalanamaz diye. Eğer güvenlik için gerekiyorsa bu alınır. Ama şu anda buna ihtiyaç var mı? Şu anda ilave bir güvenlik tedbiri alınmasına ihtiyaç yoktur” cevabını verdi.

TEHDİT UNSURUNUN NEDEN DÜŞÜK OLDUĞUNU BİLİYORLARMIŞ

Almanya Savunma Bakanı Maiziere ise, Bakan Yılmaz’la aynı fikirleri paylaştığını belirtti. Şu anki tehdit durumunun düşük olduğunu işaret eden Maiziere, “Ama bu tehdit durumunun neden düşük olduğunu biliyoruz. Çünkü caydırıcı önlemler aldığınız zaman bunun sonucunda tehdit durumu da elbette düşük olur. Biliyorsunuz daha önce gerçekten de kötü bir kaza oldu. Daha doğrusu Türkiye uçaklarına bir saldırı söz konusu oldu. Böyle bir durumun hiçbir şekilde tekrarlanmasını istemiyoruz. Onun için bizzat caydırıcı önlemler almaktayız. Bundan dolayı tehdit durumu düşüktür” diye konuştu.

Maiziere, bir gazetecinin Esad yönetiminin kendi halkını Scut füzeleri ile vurmasını anımsatıp, Patriotlar’la Suriye içerisine bir müdahalenin olup olamayacağına ilişkin yönelttiği soruya ise, “Teknik nedenlerle de bakıldığında Suriye’nin içerisindeki bu roketleri indirmemiz, vurmamız mümkün olmayacaktır. Bu konu yakın zamanda da değerlendirildi ama kimse NATO’nun bu mevcut uygulaması ve bu uygulamaya bağlı görev tanımını eleştirme hakkına sahip değildir. Zira verilen görev yetkisi kapsamında bütün gerekli adımlar atılmaktadır” diye konuştu.

TÜRK HALKINI KORUYACAKLARMIŞ!

Hollanda Savunma Bakanı Hennis-Plasschaert da, Türkiye’yi ve Türk halkını korumak için bu topraklarda olduklarını vurguladı. Suriye’den gelebilecek olası bir tehdit karşısında gerekli tedbirlerin alındığını kaydeden Plasschaert, “Bizim burada bulunma sebebimiz de böylesi muhtemel bir riski asgariye indirmek. Buna karşı tedbirleri almak. Kuşkusuz biz orada olup bitenleri çok yakından takip etmekteyiz. Ancak bizim buradaki ABD, Almanya ve Hollanda güçleri olarak mevcut NATO uygulamasındaki görev tanımımız, sadece savunma amaçlı ve Türk halkını ve toprağını korumak ve Suriye’den gelecek riskleri asgariye indirmeyi hedeflemekte. Dolayısıyla mevcut görev tanımında sizin tarif ettiğiniz şekilde bir harekata geçilmesi mümkün değil. Mevcut görev tanımımız buna uymamakta” ifadelerini kullandı.

ALMAN SAVUNMA BAKANINDAN

ALMAN BİRLİĞİNİ ZİYARET

Almanya Savunma Bakanı Thomas De Maiziere, NATO bünyesinde Kahramanmaraş’ta konuşlandırılan Patriot hava savunma sistemlerinde görev yapan Alman Birliği’ni ziyaret etti 

Almanya Savunma Bakanı Thomas de Maiziere, NATO bünyesinde Kahramanmaraş’ta konuşlandırılan Patrıot hava savunma sistemleri için görev yapan Alman Birliği’ni ziyaret etti. Bakan Maiziere, burada Alman ordusunda görev yapan Türk asıllı Astsubay Eda ile karşılaşınca şaşkınlığını gizleyemeyerek, memnuniyetini dile getirdi.


Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Hollanda Savunma Bakanı Jeanine Hennis-Plasschaert ve Almanya Savunma Bakanı Thomas de Maiziere, Adana İncirlik Üssü’ndeki ziyaretlerinin ardından havayolu ile Kahramanmaraş’a geldi. Burada Patriot hava savunma sistemlerinin kurulduğu 5. Zırhlı Tugay Komutan Yardımcılığı’na ait Gazi Kışlası’na gelen heyet, çalışmalar hakkında bilgi aldı. İlk olarak 5. Zırhlı Tugay Komutan Yardımcısı Albay Kağan Kazaz ve Alman Birliği’nin Komutanı Albay Eric Ellerman’dan bilgiler alan heyet, daha sonra Alman askerleriyle görüşüp brifing aldılar. 


Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol