banner1451
banner1461
Öne Çıkanlar ADAYLIK BAŞVURUSUNU YAPTI GAZETECİ DOĞRU VE TARAFSIZ OLMALI İSTİHBARATIMIZIN HAFIZASI SİLİNMİŞ BASINDAN SORUMLU Menar

Bu haber kez okundu.

NEZLE, GRİP GİBİ BASİT HASTALIKLARLA BAŞA ÇIKABİLMEK
 Ayalp, sonbahar ve kış mevsiminde hastalıklardan korunmak için nasıl beslenmek gerektiği konusunda bilgi verdi. Kışın gelmesiyle soğuyan hava nedeniyle grip ve nezle gibi basit hastalıklara daha sık yakalanıldığını kaydeden Ayalap bu hastalıklarla başa çıkabilmek için bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinin önemli olduğunu vurguladı.

Ceren Ayalp, A, C, E vitaminleri ve çinko, selenyum, demir, magnezyum, potasyum minerallerinin alımının arttırılmasını önererek, bu aylarda çok bol bulunan turunçgiller, havuç, brokoli, kabak, brüksel lahanası, yeşilbiber, karnabahar, mandalina, maydanoz, roka, tere ve meyvelerin tüketilmesi ile bu vitaminlerin sağlanabileceğini ifade etti.
Ayalp, “Taze sıkılmış meyve suları, vücudumuzu gribal enfeksiyonlara karşı korumasında etkilidir. Bol bol salata tüketilmelidir. Bekletildiğinde C vitamini kaybı hızlı olacağından bu besinler hazırlandığında bekletilmeden tüketilmelidir” dedi.
Yumurta, balık, havuç, brokoli, kuşkonmaz, ıspanak, pırasa, lahana, soğan, sarımsak, koyu yeşil sebzeler, greyfurt, havuç, nar, limon ve sivri biberin günlük tüketimde mutlaka yer alması gerektiğini anlatan Ayalp, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Taze sıkılmış meyve suları kadar havuç– nar – greyfurt karışımı ve brokoli-ıspanak-kereviz sapı suyu da yenilenmeniz için yararlı olacaktır. Kış aylarında bitki çayları ve C vitamini yönünden zengin olan kuşburnu çayı tercih edilebilir. Sabahları 1 su bardağı limon-bal-tarçınlı ılık suyla başlayıp gün içerisinde sık sık su ve bitki çayları tüketilerek sıvı dengesi korunmalı. Bitki çayı olarak kuşburnu, ekinezya, yeşil çay, adaçayı, ıhlamur ya da baharatlı çaylar tercih edilmeli. Çayların içine limon dilimi ya da limon / mandalina suyu ile tane karabiber ve dal tarçın eklenerek etkinliği artırılabilir.”
-‘’GÜNEŞLİ HAVALARDA YÜRÜYÜN’’-
Kış mevsiminin vazgeçilmezleri arasında ve iyi bir protein kaynağı olan nohut, kuru fasulye, mercimek ve kuru baklagillere sofralarda mutlaka haftada en az iki gün yer verilmesi gerektiğini anımsatan Ayalp, yemek düzeninin yeterli miktarda ve doğru yağlar içermesinin bağışıklık sistemini desteklediğini dikkati çekti.
Ayalp, “Elbette aşırı yağlı bir diyet bağışıklığı olumsuz etkiler, ama çok yağsız bir beslenme düzeni de çok gerekli olan yağ asitlerini almamıza engel olur. Omega–6 ve omega–3 içeren doymamış yağlar tüketmek sağlığımızı korumaya yardımcı olur. Beslenirken genelde omega–6 alımı yeterli olmasına rağmen omega–3 alımında eksiklikler saptandığından ceviz, balık ve soya bazlı yemeklere yönelmek de faydalıdır” hatırlatmasında bulundu.
Kemik ve diş gelişimi için D vitamininin çok önemli olduğunu vurgulayan Ayalp, “Kış aylarında güneş ışınları çok daha az alınabildiği için D vitamininden yoksun kalınmakta ve D vitamini gereksinimleri karşılamakta güçlük çekilmektedir. Havanın güneşli olduğu günlerde 20 dakika kadar güneş ışığından direkt yararlanmakta fayda var” uyarısında bulundu.
-‘’KİLOLARDAN KURTULMAK İÇİN SONBAHARİDEAL BİR DÖNEM’’-
Kışa doğru vücut direncini artırırken diğer yandan da yazın alınan kilolardan kurtulmak için sonbaharın ideal bir dönem olduğunu bildiren Ayalp, şu bilgileri verdi:
“Yaz aylarındaki sıcak havaların ardından soğuk kış aylarına girerken metabolizma da kendisini ona göre ayarlar. Kışın metabolizma; soğuklara karşı vücudu koruyabilmek için deri altı yağ dokusunu arttırmaya çalıştığından yavaşlar ve kilo alma durumu meydana gelir. Yaz aylarında yaşamakta olduğumuz hareketliliğimizi kışın kaybederiz.
Çoğumuz kış aylarında vaktimizi evimizde ya da ev gezmelerinde geçiririz. Dolaysıyla aktivitemiz ve bazal metabolizma hızımız azalır ve harcanandan daha fazla enerji alımı ile kilo almaya başlarız. Kış aylarında kilo almanın ikinci bir nedeni de gündüzlerin kısa ve gecelerin uzun olmasıdır. Gecenin uzunluğu atıştırma alışkanlığımıza olumsuz etki edebilir.”
-BESLENME ÖNERİLERİ-
Yaza oranla aynı şekilde beslenilmesine rağmen bu dönemde kilo almanın çok kolay olduğunu, özellikle kış aylarında hareketlerin yavaşladığından dengeyi sağlayabilmek için beslenmeye son derece dikkat edilmesi gerektiği uyarısında bulunan Ceren Ayalp, sonbahar ve kışın beslenme önerilerini ise şöyle sıraladı:
“Metabolizmayı hızlandırabilmek için 2,5-3 saatte bir aralıklarla beslenmeli, lif oranı düşük, kalorisi yüksek hamur işleri, yağda kızartmalar, kavurmalar, salam, sosis, sucuk gibi şarküteri ürünleri, kuruyemiş, hazır gıda ve hazır yemeklerin tüketimi azaltılmalı.Günde ortalama 2,5-3 litre su tüketmeli, yemeklere ekstradan tuz ilave edilmemeli.
Yazın daha enerjik ve hareketli olunduğu düşünülerek metabolizmayı hızlandırmak için kışın da mutlaka egzersiz yapılmalı. Haftanın en az 2-3 gününde 30-40 dakikalık yürüyüşler yapmaya özen gösterilmeli. Akşamları genelde hareketsiz geçirildiğinden akşam yemekleri sebze ağırlıklı seçilmeli, televizyon karşısında atıştırmaktan kaçınılmalı.”


Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol