banner1451
banner1461
Öne Çıkanlar KAHRAMANMARAŞ ÇANAKKALE ŞEHİTLERİNİANIYOR SİZE İHTİYACIMIZ VAR DULKADİROĞLU BELEDİYESİ ASFALTTA TAM GAZ GEBEL DE MİLLETVEKİLİ ADAYI BORAHAN

Bu haber kez okundu.

ÜNLÜ İLAHİYATÇI NİHAT HATİPOĞLU, PİAZZA’DA SEVENLERİYLE BULUŞTU

 “Evlilik bir siyasettir; nasıl ki devleti yönetmek zorsa, evliliği yönetmek de zordur”

Kendine has üslubu ve fikirleriyle 7’den 70’e herkesin ilgiyle takip ettiği ünlü ilahiyatçı akademisyen Prof. Dr. Nihat Hatipoğlu, Kahramanmaraş Piazza’da sevenleriyle buluştu. Binlerce kişi, Nihat Hatipoğlu’nu dinlemek için saatler öncesinden söyleşinin yapılacağı alanı doldurdu. Dünyada ve Türkiye’de boşanmaların arttığına dikkat çeken Hatipoğlu, gençlere eş seçerken nelere dikkat etmeleri gerektiğini anlattı.

Ulusal televizyon kanallarında yaptığı sohbetlerin yanı sıra Ramazan ve Sahur programlarıyla son yılların en sevilen ve en çok izlenen ilahiyatçı akademisyeni olan Prof. Dr. Nihat Hatipoğlu, Piazza Alışveriş ve Yaşam Merkezi’nin konuğu oldu. Sevenleri, “Dost Sohbetler” söyleşisi ve imza günü etkinliği için kente gelen Hatipoğlu’nu dinlemek için AVM’ye akın etti. Binlerce kişi, AVM’nin açılmasıyla birlikte, saatler öncesinden söyleşinin yapılacağı buz pistini hıncahınç doldurdu. Hatipoğlu, kalabalıktan dolayı konuşma yapacağı alana güçlükle ulaştı.

 

ALAN DOLDU, TAŞTI

Büyük bölümünü kadınların oluşturduğu, her yaş grubundan ziyaretçi, Prof. Dr. Nihat Hatipoğlu’nu pürdikkat dinledi. Söyleşiyi dinleyenler, cep telefonlarının kameralarıyla anı ölümsüzleştirmeyi de ihmal etmedi. Yaşlılar ve engelliler için özel oturma gruplarının oluşturulduğu buz pisti alanındaki söyleşi, üst katlardan da izlendi.

Çeşitli konulardaki hoş sohbetiyle alanı dolduranları aydınlatan ilahiyatçı akademisyen Nihat Hatipoğlu, Hz. Muhammed'in (S.A.V) hayatından kesitler anlatarak, hoşgörü ve sevgi mesajları verdi. Her konuyu kendine has üslubuyla anlatan Hatipoğlu’nu dinleyenler, ünlü ilahiyatçının anlattıkları karşısında zaman zaman gözyaşlarını tutamadı.

 

EVLENECEK GENÇLERE ÖĞÜT

Televizyon programlarında ve katıldığı konferanslarda en fazla sorunun boşanma konusunda geldiğini ifade eden Hatipoğlu, evlenecek gençlere, eş seçerken nelere dikkat etmeleri gerektiğini anlattı. Gençlerden, evlenecekleri kişinin dış görünüşüne, malına mülküne, ailesine değil, ahlakına bakmalarını isteyen Nihat Hatipoğlu, “Siz ahlakı tercih edin. Aksi takdirde yanılırsınız. Bunları niye söyledim? Çünkü boşanmalar çok arttı. Avrupa’da daha da çok. Avrupa’da her konferansın sonunda belki 20 kişi özel görüşmek istiyor, hepsi de genç kızlar ve erkekler, hepsi de boşanmayı soruyorlar” dedi.

 

“BİRBİRİNİZE TAHAMMÜL EDİN”

Boşanmaların artık ülkemizde de çok fazla yaşanmaya başladığına işaret eden Hatipoğlu, “Biz televizyonda bunları anlatıyoruz. Birbirinize tahammül edin, birbirinizi olgunlukla karşılayın. Hanımlar erkeklerden fazla bir şey istemesin, erkeklere de hanımların üzerine fazla gitmesin. Birbirinize tahammül edin. Birbirinize Hz. Ali ile Hz. Fatıma gibi davranın. Hz. Ayşe ile Hz. Peygamber gibi davranın. Onları hep örnek gösteriyoruz. Peygamberdeki sabrı erkeklere, Hz. Ayşe’deki anlayışı da hanımlara tavsiye ediyoruz” ifadelerini kullandı.

 

“KAHRAMANMARAŞ HALKI SAYGILIDIR”

Kahramanmaraş’la ilgili de görüşlerini açıklayan Hatipoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Kahramanmaraş çok tatlı, güzel, muhlis, yaşanılabilir bir şehir. Burada meşhur dondurmasını yedik. Kahramanmaraş halkı muhafazakârdır, bayrağına, ezanına saygılıdır. Kur’an-ı Kerim’e saygılıdır. Ve bu değerleri olan bir halkın başımın üstünde yeri vardır. Edebiyat ve kültür şehri olması açısından ilgimi çeken bir yanı vardır.”

 

SORULARI YANITLADI

Prof. Dr. Nihat Hatipoğlu’nun konuşmasının ardından soru-cevap bölümüne geçildi. Dinleyicilerin sorduğu sorulardan bazıları ve Hatipoğlu’nun verdiği cevaplar şöyle:

-Eşim şizofren. Anne ve babası evlenirken bana bunu söylemedi. Ben onlara hakkımı helal etmiyorum. Çünkü Mutsuzum. Ne yapmalıyım?

Şiddet yoksa ayrılma, ayrılmak iyi bir şey değil. Ama şiddet uyguluyorsa, size kötü davranıyorsa, bakmıyorsa o ayrı mesele. Ama eşinizin hasta olduğunu, anne ve babası evlenmeden önce size söylemeliydi.

-Çok acil işimiz varsa, namazın sadece farzını kılabilir miyiz?

Çok acil bir işiniz varken sünneti terk edebilirsiniz, ama durup dururken de sünneti terk etmeyin. Kılmaya çalışın. Bizde çok oluyor. Biz sürekli hareket halindeyiz. Sürekli yurt içi ve yurt dışı seyahatlerine çıkıyoruz. Bazen sadece farzı kılıyoruz, çünkü ancak öyle uçağa yetişebiliyoruz. Bu tür hallerde sünnet terk edilebilir.

 

“TARİKAT DOĞRU KİŞİLERİN ELİNDE OLMALI, YOKSA FELAKETE GÖTÜRÜR”

-İmanımızı kurtarmak için bir tarikata bağlı olmak şart mı?

Biz bir yere bağlıyız zaten. Allah’a, Peygamberimiz Muhammed Mustafa’ya (SAV) bağlıyız.  Bundan şu anlaşılmasın. “Nihat Hoca, tarikatlara karşı” demek değildir. Hayır karşı değilim. Doğru olan mürşitler, doğruya yönlendirir. Gerçek tarikat başımın üzerinde. Türkler İslam’la buluşmadan önce tarikatla buluştu. Onun için tarikatlar, tasavvuf çok önemli. Ama doğru ve sağlam adama verilmeli. Kur’an ve sünnete bağlı kişilerin elinde olmalı. Yoksa bir felakete dönüşür. Bağlılığa gelince, her Müslüman Hz. Muhammed Mustafa’ya (SAV) bağlıdır. Bizim en büyük imamımız, önderimiz, liderimiz, ebedi kurtarıcımız Hz. Muhammed Mustafa’dır. Bizim yolumuz, O’nun yoludur.

-Kadının kocası üzerindeki hakkı nedir?

Kadının kocası üzerindeki hakkı, erkeğin kadın üzerindeki hakkından az değildir. Mesela erkek, temiz rızık getirecek, helal kazanacak, karısına çok iyi davranacak, yumuşak olacak, anlayışlı olacak. Namusunu, iffetini, evini koruyacak, çocuklarını sahiplenecek.

 

“EVLİLİK BİR SİYASETTİR”

-Tartışmalarda hep kadın mı alttan almalıdır?

Hayır, iki taraf da alttan almalıdır. Adam sinirliyse kadın alttan almalı, kadın sinirliyse adam alttan almalı. Evlilik bir siyasettir. Nasıl devleti idare etmek zorsa, evliliği idare etmek de zordur. Benim gençlere tavsiyem şu; görme, işitme, duyma bazen.

-Resim yaparken insan yüzü çizmek caiz mi?

İnsan yüzü çizmeyi İslam âlimleri hoş görmemiştir. Bizim büyüklerimiz der ki; keyfi insan resim çizmek doğru değildir. İlla insanın resmini çizeceksek bir uzvunu eksik bırakmalıyız; mesela kaşını, gözünü.

-Zihinsel engelli bir çocuğum var. Engelli çocuğun anne ve babaya şefaati olur mu?

Allah sizden razı olsun çocuğunuza baktığınız için. Zihinsel engelli çocuğa bakmak, anne ve babanın görevidir. Sabırlı davrandığı, isyan etmediği için Allah katında sevabı çoktur. Zihinsel engelli çocuğa bakan anne ve baba ahirette bizden bir adım önde olacaktır, ben buna inanıyorum. Zihinsel ve fiziksel engelli olanlar, ahirette engelli olmayacak, aynı bizim gibi olacaklar. Ama bu dünyada engelli olmayan bazı insanlar, ahirette engelli olacak.

-Kıbleye ayak uzatmak günah mıdır?

Kıbleye ayak uzatmak, günah demeyelim, edep olarak doğru değildir. Edepli olmak daha iyidir.

 

Söyleşi soru-cevap bölümüyle sona ererken, Nihat Hatipoğlu, girişte olduğu gibi, alandan sevgi çemberi içinde güçlükle çıkabildi.

Prof. Dr. Nihat Hatipoğlu, daha sonra bazı sevenlerinin uzattığı kitapları geri çevirmeyip imzaladı. Kahramanmaraşlılar, Hatipoğlu ile fotoğraf çektirebilmek için birbirleriyle yarıştı. 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol