Öne Çıkanlar ŞEREFSİZ BÖLÜCÜ ÖRGÜT MENSUPLARINI LANETLİYORUM. BAHÇE YANGINI EVLERE SIÇRAMADAN SÖNDÜRÜLDÜ İLGİNÇ İDDİA KAYAK MERKEZİ SENEYE HAZIR KOLAT; TAKIMI BERABER ÇIKARALIM

Bu haber kez okundu.

SAĞLIKTA NÖBET MÜEBBET, KARŞILIĞI İSE SEFALET
 Adem Demir, gönderdiği yazılı basın açıklamasında, 25 yıl görev yapan bir hemşirenin 3.5 yılını nöbet tutarak geçirdiği düşünülürse, sağlık çalışanları için nöbet çileye dönüşmekte olduğunu söyledi. Açıklamasında:

“Gece nöbetleri, Acil servis nöbetleri, hafta sonu nöbetleri, çalışanların sosyal hayatını sıfıra indiren sürekli icap nöbetleri, 112 nöbetleri, karşılığı ödenmeyen nöbetler… Liste böyle uzayıp gidiyor. 

Nöbetlerle ilgili sağlık çalışanlarının ne düşünüyor diye baktığımızda ortada büyük bir memnuniyetsizlik var. Sağlık çalışanlarının yüzde 90’ı nöbet tutmak istemiyor

Sağlık çalışanları için büyük bir sorun haline gelen nöbetlerin temel nedeni çalışan yetersizliğidir. Yeterli çalışanın olmaması nedeniyle çözülemeyen nöbet sistemi ile çalışanlar “Mesai-Nöbet-İcab” denklemi ile karşı karşıyadır. Bu durum sağlık hizmetlerinin kalitesini etkilemekte, çalışanın memnuniyetsizliğini arttırmakta ve iş verimini düşürmektedir. 

Sağlık çalışanları böylesine bir fedakârlıkta bulunurken, ne yazık ki komik nöbet ücretlerine mahkumiyet devam etmektedir. Nöbet sorununun çözümüne çare üretmeyenler, çalışanların alınterini  görmezden gelmektedir.

Bugün bir uzman tabip’ bir saat nöbet karşılığında 7.38 TL,  pratisyen hekim, 6,65 TL,  diş hekimi 5.91 TL, Mesleki yüksek öğrenim görmüş ebe, hemşire ve sağlık çalışanları 4.43 TL, Lise dengi mesleki öğrenim görmüş  ebe, hemşire ve sağlık çalışanları  3.69 TL, diğer tüm çalışanlar ise 2.58 TL nöbet ücreti almaktadır. 2000 TL alan bir işçi ise fazla çalıştığı her saat için 13.3 TL ücret almaktadır. Yetkililere sormak isteriz; Kutsal bir vazifeyi yerine getiren sağlık çalışanlarının emeğinin karşılığı bu ücretlerle karşılanabilir mi?

Görüldüğü gibi sağlık çalışanları bu konuda açıkça mağdurdur. Nöbetlerin karşılığı olarak görülen bu ücretlerde sağlık çalışanlarının emeğinin karşılığı  değildir. Çalışanların yaptığı fedakarlıkla mukayese edildiğinde dikkate alınmayacak kadar gülünçtür. Yani Sağlıkta Nöbetler müebbet, karşılığı ise sefalettir.

Önceliğimiz ve temel beklentimiz yeterli istihdam çalışması yapılarak nöbetlerin mümkün olabildiğinde asgari düzeye indirilmesidir. Hali hazır da tutulan nöbetlere verilecek ücretlerin makul bir düzeye getirilerek çalışanın emeğinin karşılanmasıdır.

Siyasi iradeden ve bakanlığımızdan talebimiz afakî karşılanamaz bir ücret değildir. Her sağlık çalışanının mesai saati  başına almış olduğu ücreti nöbet ücreti olarak talep ediyoruz. Örnek vermek gerekirse toplam aylık aldığı ücret 2000 tl olan  hemşirenin aylık  160 saat mesai yaptığı göz önünde bulundurulduğunda bir saatlik mesai ücreti (2000/160=12.5) 12.5tl dir.Bu rakam hali hazırda işçilerin fazla mesai ücretinden daha düşüktür.

Ayrıca Performansa dayalı bir sistem içinde mesai saatlerinin dışında kuruma hizmet veren çalışanların nöbetlerinin döner sermaye ek ödemesine yansıtılmalıdır. Aylık 160 saatlik mesai saati dışında nöbet tutmak sureti ile fazla çalışılan süreler  döner sermaye ek ödemesine yansıtılmalıdır.                  

Bakanlık yetkililerinden Sağlık Çalışanlarının bu makul taleplerini dikkate alarak emeklerinin karşılığını bir nebze olsun karşılamasını istiyoruz” diye konuştu.

                                                                                                             

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol