Öne Çıkanlar MÜFTÜ İMRAN KILIÇ ADAY ADAYI OLDU GÜNEŞ PETROL HAYIRLI OLSUN! SARIYERDE KALDI MODERN SAĞLIK MERKEZLERİNE KAVUŞACAK MST MARKA KAZICI YÜKLEYİCİLER TERCİH EDİLİYOR

Bu haber kez okundu.

MÜJDE; UYDU DESTEKLİ GECE UÇUŞU
 TC SNO Boeing 737-800 tipi uçak, piste alkışlarla indi.

Sun Express`in ilk gece uçuşuna, DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal, TAV İzmir Müdürü Erkan Balcı, İzmir Vali Yardımcısı Zühtü Dağlı, Sun Express Genel Müdür Yardımcısı Hacı Say, Deniz Ticaret Odası İzmir Şube Başkanı Geza Dologh, Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı Başkanı Yılmaz Temizocak ile İzmir`de turizm, iş ve basın dünyasından isimlerin yanı sıra vatandaşlar da eşlik etti.

SİSTEMİ KURDUK, HİZMETE SUNDUK

Uçakta basın mensuplarının sorularını yanıtlayan DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal, RNP AR sisteminin uyduya dayalı çok hassas yaklaşma sistemi anlamına geldiğini söyleyerek, "Biz 13 Aralık itibariyle bu sistemi duyurduk ve havayolu firmalarının kulanımına sunduk. Sun Expres ilk kullanıcı oldu. Dünya ile eş zamanlı kurduğumuz bu sistem sayesinde kötü hava şartları nedeniyle yaşanan sefer iptalleri en aza indirilecek. Sistem özellikle havalimanına en kısa yoldan yaklaşmayı sağladığı için havayolu firmaları için maliyetlerde ciddi bir avantaj sağlayacak. RNP- AR sistemini diğer havalimanlarına kurmak için çalışmalarımız da devam ediyor" dedi.

Birdal’ın yeni sistemle ilgili açıklamasına şöyle devam etti:

“Ülkemiz hava sahasında ilk olarak Van Havalimanı 03 pisti için uygulanacak RNP APCH (Gerekli Seyrüsefer Performansı Yaklaşması) usulleri 13 Aralık 2012’den itibaren Türk tescilli hava araçlarının kullanımına sunuldu.

Konuyla ilişkin olarak yapılan hazırlık çalışmalarında, Van Havalimanı için, doğal coğrafya yanında direk, bina, anten gibi yaklaşık 66 bin yapay mania da tek tek değerlendirilerek hava araçlarının takip edeceği rota ve kullanacakları en düşük irtifalar belirlendi. Daha sonra ; “flyability –uçulabilirlik dediğimiz ikinci düzey doğrulama ve gerekli simülasyon değerlendirmelerinin yapılabilmesi amacıyla THY ve SXS ile ortak çalışmalar tamamlandı ve nihayet RNP yaklaşması THY tarafından Ekim ayı içinde Van için düzenlenen bir uçuş esnasında, görerek meteorolojik şartlarda da denendi.Alınan olumlu geri bildirimler sonucunda, uçuş kontrol süreci başlatıldı, uçuş kontrol uçağımız ile 23 Kasım 2012 tarihinde gerçekleştirilen uçuş kontrol neticesinde yeni uygulama usulü nihai olarak doğrulandı ve kullanıma verilebileceği bir kez daha teyit edildi.

KAHRAMANMARAŞ’A DA RNP APCH UYDUSU

Konvansiyonel yöntemlerle direkt yaklaşma verilemeyen ve sadece turlu yaklaşma imkânı bulunan Van Havalimanımızda RNP APCH usullerinin devreye girmesi ile birlikte; 03 pistine direkt yaklaşma imkânı sağlandı, turlu yaklaşmadan kaynaklanan sıkıntılar giderildi.

Bu sonuçlarla Van Havalimanına olumsuz hava şartları veya düşük görüşün hâkim olduğu koşullarda gerçekleştirilen uçuşlar için yaşanan pas geçme ve sefer iptalleri ihtimalinin önlenmesine yönelik önemli bir başarı sağlandı.

Özellikle havalimanı civarındaki coğrafi yapı nedeniyle direkt yaklaşma usullerinin tesis edilemediği veya coğrafi yapı nedeniyle sınırlı yaklaşma usulleri dizayn edilmiş diğer havalimanlarımız için de RNP yaklaşma yöntemleri planlanıyor.

Bu kapsamda, öncelikli olarak, Trabzon, Gazipaşa, Iğdır, Dalaman, Kahramanmaraş, Siirt ve Erzincan Havalimanları için Van Havalimanı RNP usulünde izlenen süreç takip edilerek, 2014 yılı sonuna kadar RNP usullerinin tesisi gerçekleştirilecek.

Ayrıca, bu konuda edinilen tecrübe ve bilgi birikimi bölgemizdeki diğer ülkelerle paylaşılarak, bu ülkelere RNP usullerin tasarımında destek olabileceğimiz değerlendiriliyor. Van’da başlatılan bu hizmet, Türk Sivil Havacılığı açısından çok önemli bir adımdır. Van’a, havacılık sektörümüze ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.”

 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol