banner1482
Öne Çıkanlar dizi SANKO ÜNİVERSİTESİ FLAMASI ZİRVEDE K.MARAŞSPOR 0-2 MERSİN İDMAN YURDU BASKETBOLDA FİNAL MÜSABAKALARI DEVAM EDİYOR BAŞKAN AYDIN

Bu haber kez okundu.

KARAYOLLARI ÇALIŞIYOR
 Şöyle ki; Maraş çevreyolunda yapılacak işleri 6-7. sayfada anlattık, devamında ise Ceyhan Köprüsü’nden başlayarak Kayseri sınırına kadar olan güzergahta planlan ve yapılan işleri şöyle bir göz atalım.

Ceyhan Köprüsü ile Andırın yol ayrımı arasında nerdeyse eski bozuk yol terk edilmiş, Hasancıklı’nın ilerisinde yoldan ayrılarak Kürtül’ün güneyinden düz araziden geçip Andırın yol ayrımında tekrar mevcut yola oturan, OSB’ye köprülü kavşak ile ayrılan ve yeni 3 adet viyadüklü, standardı çok yüksek, eski yola göre 1,5 km. kısalan ve daha düşük kotlardan geçerek, bakımı ve işletmesi kolay, şehrimizin kentsel gelişimine de ışık tutarak katkı sağlayacak yepyeni bir yol planlanarak çalışmalara Andırın ayrımı civarında başlandığını gördüm. Bu civarda yapılan çalışmaları görünce, Maraş’ta böyle çalışmalar mı yapılıyor diye hayretler içerisinde kaldım, hemen fotoğraf makinamı alıp bu çalışmaları görüntüledim. İlk dikkatimi çeken, dere yatağı üzerine inşa edilen devasa bir kemer şeklinde tonoz yapıldığını gördüm, bunun boyunun 90 metre civarında ve 6 metre çapında çok büyük bir mühendislik yapısı olduğu gördüm, bu devasa su yapısı tamamlandıktan sonra üzerine 35 metre dolgu yapılacağını öğrendim ve bidaha hayretler içesinde kaldım.  Amaa bide baktım ki daha önce İstanbul Ankara gibi büyükşehirlerde ve otoyollarda gördüğüm çok estetik ve çok güzel duran özel mühendislik tekniklerinin de kullanılarak imalatı yapılan kısaca Toprakarme denilen beton duvar burada da yapılıyor ve birkaç tanesi bitmiş bile ve bunlardan Andırın ayrımında sıkça görmek mümkün oldu. Bu kesimdeki dağlarda onlarca iş makinalarının harıl harıl çalıştığını, dağları kademe kademe yararak ve derelerin doldurularak yol yapıldığını gördüm. Uzaktan bu işi eleştirmenin ne kadar kolay olduğunu şimdi anladım, bunlar kolay işler değil, çok zaman alıcı büyük işler. Allah Devletimize zeval vermesin. Karayolları çalışanlarına ve yolu yapan müteahhitlerin gücüne Allah güç katsın. Çok güzel işler yapılmış ve yapılmaya da devam edilmektedir.



ANDIRIN YOL AYRIMI İLE FIRNIZ KÖPRÜSÜ

arasındaki bölgede, eski yolun halini sizlere hatırlatmak isteriz. 4-5 yıl öncesine kadar 8-10 metre genişliğinde virajın birinden çıkmadan diğeri başlayan, köy yolunu andıran, bu güzergahta sürekli seyahat eden şöförlere illallah dedirten, hele bir de Bozoğlan’ın virajlı rampasına takıldın mı yarım saat vakit kaybettiren eski, virajlı, laseli yolu unutmak mümkün mü? Şimdi ise eski virajlardan ve rampalardan kurtarılmış, ip gibi, otoyol gibi, standardı çok yüksek, eski yola göre 2 km kısalan, daha düşük kotlardan giden, konforu ve sürüş keyfi olan, çok düzgün bir yol yapıldığını, virajları ve rampaları düzeltmek için dağların yarıldığını, derelerin doldurulduğunu ve çok büyük çok zaman alıcı işlerin yapıldığını, sadece Bozoğlan  rampasındaki 2-3 km.nin tek yol, diğer tarafların duble yol olarak bitirilip, hizmete açıldığını gördük.

FIRNIZ KÖPRÜSÜ İLE TEKİR ARASI

Eski yola göre baraj varyantı vb. yer yer çalışma yapılmış ancak yine Karayolları burada da 2011 yılında bölünmüş yollardaki hız sınırının 110 km/saat çıkması nedeniyle proje standardını artırarak yeni proje yapmış. Bu kesimde Çataloluk heyelanları bölgesinde viyadükle geçerek, Tekir girişindeki virajlı ve rampalı kesimde ise tünelle geçecek şekilde yeniden planlama yapmış.

NOT: Ceyhan Köprüsü ile Tekir arasında eksik kalan işler ve bu yolun tamamının beton asfalt yapılması için Karayolları Genel Müdürlüğü’nce 17 Aralık 2012 tarihinde ihale yapılmış, ihale sürecinin devam ettiğini öğrenmiş bulunmaktayız.


TEKİR - GÖKSUN ARASI

Halen mevcut çalışan eski yolun durumunu hepimiz biliyoruz ve hâlâ da üzerinde gidip geliyoruz. Bu yol Doğu Toros Dağlarının en zor geçitlerinden biri olma özelliğini taşıdığını hatırlamak isteriz. Yol, 7-8 metre genişliğinde sürekli rampa, çok virajlı, tırların çok zor seyahat edebildiği günümüz şartlarında ilçe yolu özelliğini taşıyabilecek durumda olduğunu görmek zor değil. Yolun kış aylarında ise çok aşırı kar yağışı alması nedeniyle yoğun karla mücadelenin yaşanmasına rağmen sık sık çığ düşerek, tipi yaparak ve sürekli buzlanmalara maruz kalarak yolun kapanması nedeniyle adeta can pazarı yaşanmaktadır. Yine Karayolları kendisinin kanayan yarasına neşter atarak bu olumsuz koşulları bertaraf edecek bir yeni güzergah çalışması başlatmış olduğunu gördüm. Hatta geçenlerde Bakanımız sayın Binali YILDIRIM'ın da bu çalışmaların temel atma törenine katılarak, çalışmaları başlattığını hepimiz biliyoruz. Allah kendisinden razı olsun. Bu kesimde de 3 adet viyadük, 3 adet tünel geçecek şekilde muazzam bir proje yapılarak çalışmaların devam ettiğini, tünellerde ve viyadüklerde çalışmaların yine harıl harıl 24 saat devam ettiğini gördüm. İnşallah Sayın Bakanımızın belirlediği zaman içerisinde de bitirilir de şu Maraş’ın yüzü güler.


GÖKSUN -KAYSERİ YOLU:

Doğankonak civarındaki 2-3 km dışında bölünmüş yol olarak tamamlandığını gördük. Karayolları Bölge Müdürlüğü, bu yolunda 12 km.sinin beton asfalt, 18 km.sinin ise sathi kaplama seviyesinde yapılması için ihaleye çıkmış ve ön yeterlilik aşaması tamamlanarak ihale aşamasında devam ettiğini öğrendik. İnşallah bu kısımda bitirildiğinde Maraş’ımıza yakışır bir yol güzergahı tamamlanmış olur.



ARAYA BİR NOT DÜŞMEMİZ GEREKİRSE, NARLI -  GAZİANTEP ARASI, YENİ GÜZERGAH, MEVCUT YOL 6,5 KM. KISALIYOR. BU HEM ZAMANDAN, HEM DE İŞLETME MALİYETİNDEN VE MİLLİ  EKONOMİDEN TASARRUF ANLAMINA GELMEKTEDİR.

       

Sonuç olarak, İlimizin ulaşım sorununu çözmek için çok güzel projeler üretip ve bu projelerin hayata geçmesi için planlamalarını tamamlayan başta Karayolları Bölge Müdürü Yakup DOST olmak üzere, diğer Karayolları mühendis ve çalışanlarına, bize bu müjdeli haberi sunan Bölge Müdür Yardımcısı Turan YILMAZ'a ayrıca teşekkür etmek gerek.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol