Öne Çıkanlar MÜFTÜ İMRAN KILIÇ ADAY ADAYI OLDU GÜNEŞ PETROL HAYIRLI OLSUN! SARIYERDE KALDI MODERN SAĞLIK MERKEZLERİNE KAVUŞACAK MST MARKA KAZICI YÜKLEYİCİLER TERCİH EDİLİYOR

Bu haber kez okundu.

DOĞAKA KALKINMA KURULU TOPLANDI
 Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA)’nın 2010 yılında faaliyete başladığını ifade eden Genel Sekreter Vekili Yıldız, 2012 yılı içerisinde mali ve teknik destek programları ile Hatay, Osmaniye ve Kahramanmaraş illerinde sosyal ve ekonomik kalkınmaya katkı sağlamak üzere yoğun bir tempo içerisinde faaliyetlerine devam ettiğini belirtti.

Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) Genel Sekreter Vekili Onur Yıldız, açılış konuşmasını şu şekilde sürdürdü. “2011 yılı içerisinde ilan edilen ve uygulamalarına 2012 yılında başlanılan Tarıma Dayalı Sanayinin Geliştirilmesi Mali Destek Programı ile Turizm Altyapısının İyileştirilmesi Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı çerçevesinde toplam 57 proje yürütülmekte olup bu projeler için Ajansımız 10 Milyon TL. destek vermektedir. Yine 2012 yılında yürütülen 2011 ve 2012 yılları SODES Programları kapsamında toplam 305 projenin uygulanmasına devam edilmiş olup bu projelere toplamda 20 Milyon TL. nin üzerinde destek sağlanmaktadır.


Buna göre, önceki yıllarda da uygulanan iktisadi ve sosyal kalkınma mali destek programları da dahil olmak üzere Ajansımız tarafından ilan edilen 6 adet destek programında toplam 454 proje uygulamaya alınmıştır. Bu projelerin bugüne kadar 130 adedi tamamlanmış olup 324 adedi halen yürütülmektedir. Tamamlanan ve devam eden tüm projeler için Ajansımızın sağladığı destek miktarı 40 Milyon TL civarındadır.

Destek programlarının yanı sıra Bölgemizin öne çıkan sektörlerinde fuar tanıtımları ile kongre, konferans ve panel çalışmalarına da devam eden Ajansımız bu kapsamda 2012 yılında EMITT İstanbul Turizm Fuarı, Adana Mobilyacılık Fuarı ve Moskova Tekstil Fuarında Bölgemizi temsil edecek organizasyonları gerçekleştirmiştir. 2013 yılında da fuar katılımlarına devam edilecektir.


Ayrıca 2012 yılında Kahramanmaraş ilinde Uluslararası Eshab ı Kehf Sempozyumu ile Metal Mutfak Eşya Sektör Çalıştayı, Hatay ilinde Uluslararası Lojistik Konferansı ile Girişimcilik Paneli ve Osmaniye ilinde Zeytincilik Sektörü Pazarlama Çalıştayı ile Demir-Çelik Sektör Paneli etkinlikleri düzenlenmiştir. Kongre, konferans ve panel etkinliklerine 2013 yılında da sektörel öncelikler doğrultusunda devam edilecektir.

Bunların yanı sıra araştırma, planlama ve analiz çalışmalarına da devam etmekte olan Ajansımız 2012 yılında İskenderun Lojistik Köyü ile Antakya ve Osmaniye Lojistik Destek Merkezleri Mastır Planı ile Hatay, Kahramanmaraş ve Osmaniye illerinin İl Turizm Stratejisi ve Eylem Planı çalışmalarını tamamlamıştır.

Diğer taraftan gerek Ajans uzmanlarımız marifetiyle gerekse ilgili dış uzmanlar eliyle Bölgemizde çeşitli konu ve sektörlerde bilgi birikimi ve teknik uzmanlık düzeyinin geliştirilmesi amacıyla eğitim ve bilgilendirme programlarına devam edilmektedir.


Değerli Katılımcılar,

Bahsedilen tüm bu faaliyetlerden de anlaşılacağı üzere Ajansımız Bölgemizin ekonomik ve sosyal kalkınması yönelik çalışmalarını çok boyutlu olarak sürdürmektedir. Bu çalışmalara kapsamında sizlerin de görüş ve önerileri ile katkı sağlaması ve yapılan etkinliklerde yer alması bu çalışmalarının etkinliğini ve yaygınlığını daha da artıracaktır.” diye konuştu.

DEĞİŞİME AYAK UYDURAMAYANLARIN GERİDE KALDIĞI MALUMDUR

Daha sonra kürsüye gelen DOĞAKA Kalkınma Kurulu Başkanı Şahin Balcıoğlu ise, bir önceki kalkınma kurulunda oluşturulan listenin gerçekleşmesinde DOĞAKA’nın ne kadar doğru kararlar uyguladığını belirterek şunları söyledi. Kalkınma Kurulu Başkanı Şahin Balcıoğlu; “Değişen dünya düzeni içerisinde değişime ayak uyduramayanların geri kaldıkları malumdur. Ve biliyoruz ki birlikten kuvvet doğar. Biz bugün burada Kahramanmaraş, Osmaniye ve Hatay İllerinin topluca daha iyi nasıl kalkınabileceği bir çalışma için buradayız.  Bundan bir önceki kalkınma kurulu toplantımız da sizlerin aldığı kararlar doğrultusunda kurulan sonuç bildirgemizde söylenen şeylerin aşağı yukarı tamamı gerçekleşmekte. Bu sevindirici bir olaydır. DOĞAKA’nın ne kadar doğru kararlar uyguladığını gösterir.

SERMAYEYİ ARTIK DEVLET VERİYOR

Toplantıda konuşan Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kemal Karaküçük, eskinden sermayeyi babanın oğluna verdiğini artık bu sermayeyi devletin verdiğini söyleyerek, Kahramanmarşa olarak DOĞAKA’nın sağladığı hibe kaynaklarından maksimum faydalanmamız gerekir dedi.

Karaküçük DOĞAKA Kalkınma Kurulu 6.toplantısındaki konuşmasında şunlara yer verdi. “ Kalkınma Ajansları Türkiye’de bölgesel kalkınmayı hedefleyerek kurulmuş bir organizasyondur. Bizler kendi şehrimiz ve bölgelerimiz adına değerlendirdiğimiz zaman şehirler ve ilçeler bazında değil, aslında bölgesel bir kalkınmanın gerekliliğini kendi içimizde sürekli konuşurduk.  Devlet bunu tamamen kurumsallaştırarak illeri kendi bütünlükleri içerisinde ve kendi kaynaklarını ile kendi imkanların birleştirerek beraberce kalkınma hamlesi içerisinde bulunduran bir kalkınma ajansları kuruldu.  DOĞAKA’nın faaliyetlerine baktığımızda 2 yıl içerisinde 20 milyon Türk lirası dağıtmıştır. İnşallah 2013 yılı içerisinde de  30 milyon Türk Lirası hibe kaynakları dağıtacaktır. 2013 yılında Yönetim Kurulumuzun aldığı kararla tamamıyla KOBİ firmalarına dağıtılacak olan bu kaynaklar çok önemli ve bizde Kahramanmaraş, Antakya ve Osmaniye olarak bu kaynaklardan maksimum istifade etmeye gayret göstermemiz gerekir. 


Eskiden sermayeyi babalar oğullarına verirdi. Şimdi artık devlet veriyor. Güzel projeleriniz getirin, projeye göre yüzde 30-40-50 neyse buna göre belli bir destek oranında hibe veriyor. Sadece kalkınma ajansları değil, kırsal kalkınma ajansları aracılığıyla da veriyor.  Neden? Çünkü Türkiye olarak maalesef bizim doğal zenginliklerimiz yok. Bizim en büyük varlığımız genç ve müteşebbis ruhumuz, genç , çalışkan ve azimli neslimiz.  Bunun için öncelikle bizim insanlarımıza balık tutmayı öğretmemiz lazım. Devlet girişimci olmayı, üretken olmayı teşvik ediyor.  İnşallah 2013 yılında ve devam eden dönemde de bizim DOĞAKA Ajansıyla Kahramanmaraş, Antakya ve Osmaniye illerimizin, Sivil Toplum Örgütlerimizin, Kamu Kurum ve Kuruluşlarımızın gerekse özellikle KOBİ’lerimizin bu desteklerden ve bu kaynaklardan maksimum faydalanmalarını arzu ediyorum.” dedi  (KAHRAMANMARAŞ’TA BUGÜN-Oğuz Karaköse)

 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol