banner1482
Öne Çıkanlar MÜFTÜ İMRAN KILIÇ ADAY ADAYI OLDU GÜNEŞ PETROL HAYIRLI OLSUN! SARIYERDE KALDI MODERN SAĞLIK MERKEZLERİNE KAVUŞACAK MST MARKA KAZICI YÜKLEYİCİLER TERCİH EDİLİYOR

Bu haber kez okundu.

BÜYÜLÜ FENER: GAZİANTEP’TE
 Gaziantep'te sinemacılığın 1920’den 1970’lerin ortalarına kadar olan sürecinin ele alındığı belgeselde, aralarında SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu’nun da bulunduğu dönemin tanıkları, anılarını paylaştı. 

Gaziantep Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi bahçesinde düzenlenen kokteylin ardından, belgesel izlenildi ve belgesele katkı sağlayanlara plaket verildi. 
Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun’un da açılışında bulunduğu galada, SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu’nun plaketini, rektör danışmanı Prof. Dr. Cahit Bağcı takdim etti.   

BÜYÜLÜ FENER: GAZİANTEP’TE SİNEMA 

Yrd. Doç. Dr. Liman, belgesele ilişkin değerlendirmesinde, sinema olgusunun Gaziantep’te gelişimini sosyo-kültürel ve ekonomik boyutlarıyla incelemeyi amaçlayan çalışmanın, Gaziantep Üniversitesi Sinema-Tv Bölümü Öğretim Elemanları tarafından hazırlanan bir bilimsel araştırma projesine dayandığını söyledi. 
Filmin 1920’lerden başlayıp 70’lerin ortalarına kadar uzanan bir zaman dilimi içinde sinemanın Gaziantep’teki serüvenini; sinema işletmecisi, makinist, eleştirmen, yazar, seyirci olarak döneme tanıklık edenlerin anıları ve o yılların Türkiye sinemasının tarihsel iniş çıkışları zemininde ele aldığını kaydeden Yrd. Doç. Dr. Liman, şöyle devam etti: 
“Bu yönüyle ‘Büyülü Fener: Gaziantep’te Sinema’, sinemanın Anadolu’daki geçmişine ilişkin bir örnek olmanın yanında,  dönemin yazlık-kışlık seyir/eğlence sistemi içinde evrilen sinema seyirci ilişkilerinden sinema olgusunun kentteki gelişimine ve toplumsal alandaki yansımalarına varıncaya dek bir dizi olguyu sözlü tarih araştırma yöntemine dayalı olarak belgeleyip perdeye taşıyor.” 
Yrd. Doç. Dr. Liman, belgeselin bir anlamda Gaziantep’in yarım asrı aşan zaman dilimine farklı açıdan kaynak olabilecek içerikte hazırlandığını sözlerine ekledi. 

DÖNEMİN TANIKLARI 
Belgeselde, sinema işletmecisi, makinist, eleştirmen, yazar, seyirci olarak döneme tanıklık eden ve aralarında SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun, yönetmen Memduh Ün ve tiyatro ve sinema oyuncusu Arif Erkin Güzelbeyoğlu’nun da bulunduğu 28 kişinin söyleşisine yer verildi.   
SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Konukoğlu, o dönemde izlediği filmlerden etkilendiğini belirterek, “Sinema hem eğlenmemize, hem öğrenmemize, hem zaman geçirmemize hem de ülkemizi ve dünyayı tanımamıza vesile oluyordu. Hatta iş ortamında merdiven kullanımında zorluk çektiğimiz bir alanda, filmde gördüğüm ip merdiveni yaparak, önemli bir kolaylık sağlamıştım” dedi. 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol