Öne Çıkanlar DUALARIMIZ ŞEREF EROĞLU İÇİN HALİL İBRAHİM SOFRASINA BUYURUN! dizi KAHRAMANMARAŞ BBS 0-1 OFSPOR BATIPARK ER MEYDANI

Bu haber kez okundu.

BAŞKAN POYRAZ: “ALTIN ÜÇGENİ OLUŞTURUYORUZ”
 Kahramanmaraş’ta Bugün Gazetesi Sahibi Mehmet Yüzbaşıoğlu, Kahramanmaraş Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Abid Vanlı ve Dünya Gazetesi Kahramanmaraş İl Temsilcisi Ali Eskalen’in katılımı ile modaratör Mesut Tuğrul’un sunduğu programa katılan Belediye Başkanı Mustafa Poyraz, kendisine yöneltilen sorulara tek tek cevap verdi.

İlimizde yapılan yıkımlarla ilgili soruyu cevaplayan Belediye Başkanı Mustafa Poyraz: “Bizim bir Altın Üçgen projemiz var. Ortahal üzerine kuracağımız Kültür Park, Kale ve çarşılar üçgeninde bir cazibe merkezi oluşturacağız. Bizler sözümüzün arkasındayız. Eski ortahali biz oradaki esnaflara geçici işgaliye olarak verdik. Yenihal civarında dükkanlarımız bitti ve oradaki esnaflar ihaleye girerek dükkan kiralayabilirler. Zaten Belediye Meclisi olarak aldığımız karar doğrultusunda belediyeye ait olan gayrımenkuller kiraya verilecekse ihaleye 10 yıllık olarak çıkıyoruz. Dedi.


KÜLTÜREL DEĞERLERİMİZE SAHİP ÇIKMAK ZORUNDAYIZ

Eskiden evlerin önünde binek taşarlı ve çeşmelerin olduğunu ve bunların tekrar kazandırılması gerektiği konusunda sorulan bir soruya cevap veren Başkan Poyraz: “Biz belediye olarak kültürel değerlerimize sahip çıkmak zorundayız. Şu anda çarşılarımızda, Katiphan’da, Çukur Hamam’da restorasyon çalışmalarımız devam ediyor. Bu çalışmalarımızı Haziran ayına kadar tamamlayacağız. Eğer biz bunlara el atmamış olsaydık, üç-beş sene sonra nesiller Katiphan nedir bilmeyeceklerdi. Mazman Çarşısı’nın adı bile kalmayacaktı. Bunun önüne geçmek için tarihi eserlerimizi restore ettirerek gelecek nesillere aktarıyoruz” diye konuştu.

BAŞARI TAKIM OYUNUDUR

Diğer illerin şehrimize göre daha fazla geliştiği ve devlet yatırımlarından daha fazla pay aldığı sorulması üzerine cevap veren Başkan Poyraz: “Devlet imkanlarından yardım alma konusu illerin kendi şartlarına göre değerlendirilmesi lazım. Sürekli başka şehirlerle kıyaslama yapıyoruz. Mesela Gaziantep deniliyor. Bakın bizim ne altyapı olarak, ne yeşil alan olarak ne üst yapı olarak hiçbir şekilde Gaziantep’ten ya da başka şehirlerden eksiğimiz yok, fazlamız var. Ama bizim eksiğimiz takım oyunu. Gaziantep, yerel yönetiminden, siyasi kanada ve sivil toplum kuruluşuna kadar bu takım oyununu başarıyla oynadığı için bugün bu durumda. Bu konu biraz da isteme meselesi olarak karşımıza çıkıyor. Bizim nefsimiz adına hareket etme lüksümüz yok. Biz sanayicisi ile, siyasetçisi, yerel yönetimi, sivil toplum kuruluşu ile bir araya gelemiyoruz. Bundan dolayı bazı sıkıntıları aşamıyoruz” diye konuştu.


BİZ ÜLKE OLARAK KENDİMİZE GELMEYE BAŞLADIK

Şehrimizde yıkımlar ve restorasyonlar konusunda geç kalınmış olunmasının sorulması üzerine Başkan Poyraz: “Bakın 15 sene öncesine gidelim. Bu konuları bırakın yapmayı , konuşulmazdı bile. Biz ülke olarak daha yeni kendimize gelmeye başladık. Bizim hükümetimizin iktidarı döneminde restorasyonlardan, otoyolların yapımından bahsedilmenin yanı sıra bizzat icraatlar olmaya başladı. Oysa 15 sene öncesinde bırakın bu işlerin yapılması konuşulmazdı bile. Belki bir-iki köşe yazarı bu konuda yazılar yazardı ama bu kadar dillendirilmezdi bile. Ama şimdi konuşmayı bırakın çalışmalar tıkır tıkır işliyor” dedi.

İSTİHDAM ŞEHRİN GELİŞİMİNDE ÖNEMLİDİR

Kahramanmaraş’ın turizmde yeteri kadar pay almadığı şeklinde gelen bir soruya Başkan Poyraz: “Bazı konuların üstesinden gelmemiz için öncelikli şartlarımız var. Nedir bu? Ulaşım sorunu. Havaalanımıza her türlü uçak inemiyor. Öncelikle havaalanı sorunumuzu halletmemiz lazım. Bazı sanayici ve işadamlarımızla Kocabıyıklı bölgesinde incelemelerde bulunduk ve orada hazineye ait çok geniş bir alan keşfettik. Buraya uluslar arası düzeyde bir havaalanı yapmamız lazım. Ulaşım sorununu halletmiş olsak bile gelen insanları nerede yatıracağız. Bunun için şehrimize en az iki tane 5 yıldızlı otel yapılması lazım. Bunlar hadi deyince olacak şeyler değil. Elbette bir süreç gerektiren konular. Bunlar aşıldığı zaman ilimize yapılacak yatırımlar istihdam demektir. İstihdam şehrin gelişiminde çok önemli bir yer tutmaktadır. Bunun için ilimize yatırım yapacaklar, işadamlarına, sanayiciler ve işletmelere kapılarımız sonuna kadar açıktır” diye cevap verdi.

2023 VİZYONUMUZ DAHA MODERN BİR KAHRAMANMARAŞ

AK Parti Hükümeti’nin 2023 Vizyonu çerçevesince Kahramanmaraş’ın nasıl olmasını hayal ettiğinin sorulması üzerine Belediye Başkanı Mustafa Poyraz: “Öncelikle şunu belirteyim. Önümüzdeki gelecek günler neyi gösterir bilemem. Ancak kısmet olur da görevimizin başında olursak, daha modern ve daha yaşanılabilir bir şehir hayal ediyorum. Bütün mahalleleri çarpık yapılaşmadan kurtarılmış, ama tamamen beton yığını değil, mahallelerin aslına uygun olarak tarihi kimlikleri korunarak evleri yapılmış bir kent hayal ediyorum” diye cevapladı.

UYDU KENT KURACAĞIZ

Kahramanmaraş’ta yerleşimin nasıl olacağı konusunun sorulması üzerine Belediye Başkanı Poyraz: “Biz planlarımızı yaptık ve büyükşehir statüsüne kavuşmayı bekledik. Eğer büyükşehir statüsüne kavuşmadan önce yerleşim konusunu gündeme getirmiş olsaydık uydu kent kuracağımız bölge daha şimdiden çarpık yapılaşmayla dolardı. Üniversitemizin Avşar kampüsünün oradan karşı Önsen –Fatmalı bölgesine köprü yapacağız. Planımız hazır ve önümüzdeki günlerde çalışmalar başlayacak. Sır Barajı’nın etrafına uydu kent kuracağız. Çünkü şehrimizin yerleşimine baktığımız zaman güneyimiz tamamen ova ve 1. Derecede deprem kuşağında. Kuzey kesimi dağlık alan. Batısı ise tamamen gevşek toprak ve yerleşime uygun değil. Geriye doğu ile bu bölge kalıyor. Doğu da da köylerimiz çoğunlukta olduğu için fazla bir yerleşim yapamıyoruz ama Doğukent’i orada yalnız bırakmayacağız ve o bölgeye başka konutlar da yapacağız” diye cevap verdi.

REKREASYON ALANI KURUYORUZ

Kahramanmaraş Belediyesi’nin ne gibi yatırımlar yapacağının sorulması üzerine Başkan Poyraz: “Şu anda plan ve projesi yapıldı. Kılavuzlu Mesire Alanı’nın olduğu bölgede 1700 dönüm bir alan var. Bu alan üzerinde rekreasyon alanı kuruyoruz. Ceyhan Nehri kıyısında yer alan Kılavuzlu Barajı’nın rüya projesi gerçek oluyor. Kılavuzlu Barajı’nın kenarına yapılacak olan proje Kahramanmaraş’ın yeni cazibe merkezi olacak.

İçerisinde;  Değişik yaş gruplarına cevap veren eğitici çocuk oyun alanları, Doğa kültürlerini sergileyen özel bitkisel alanlar(Bitki koleksiyon parkı), Açık hava sergi alanları, Açık hava gösteri alanları, İzleme türbinleri, Tematik parklar, Balık tutma alanları, Su Sporları alanları (Su kayağı, kano, yüzme), Açık hava spor aletleri alanı parkuru, Bisiklet ve yürüyüş yolları, Oturma alanları, Mesire yerleri, Seyir terasları, Yeme-içme mekânları, Sosyal tesis alanları merkezler bulunacak”.

Bunun haricinde aynı zamanda 1.100 dönümü kapsayan, Kumaşır Gölü ve Çevresi Koruma ve Rekreasyon Mevzii İmar Planı 07.10.2009 tarihli belediye meclisi toplantısında onaylandı. Kumaşır Gölü’nün çevresinde 317 dönümlük alan mutlak koruma alanı, geri kalan 783 dönümlük alan ise rekreasyon alanı olarak tanımlandı.

Kumaşır Göl’ü üzerinde çeşitli su aktivitelerinin düzenleneceği, yalnızca Kahramanmaraş’a değil çevre şehirlere de hitap edecek cazibe merkezi olacak” dedi.

15 ŞUBAT’TA İLANA ÇIKIYORUZ

Herkesin merakla beklediği toplu konut sorusuna ilişkin açıklama yapan Başkan Poyraz: “ Toplu Konut konusunda 15 Şubat’ta ilana çıkıyoruz. İlk etapta 550 konut yapacağız ancak bunun 30 tanesi arsa sahiplerine verilecek. Geriye kalanlar için de müracaatları değerlendireceğiz. Şartları tutanların sayısı fazla olursa da noter huzurunda kur’a çekerek hak sahiplerini belirleyeceğiz.

Konutlar 3+1 ve 90 metrekare olacak. Önden en az 15 bin lira alacağız. Vatandaşlarımız finans kuruluşlarına ödeme yapacaklar. Biz binaları 2 yıl gibi bir süre içerisinde teslim edeceğiz. Ödeme konusunda ise finans kuruluşları 1 yıldan 10 yıla kadar bir süre tanıyacaklar. Konutun maliyeti ise aşağı yukarı 45-50 bin TL arasında olacak diye hedefliyoruz” diye bilgi verdi.

 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol