Öne Çıkanlar DUALARIMIZ ŞEREF EROĞLU İÇİN dizi HALİL İBRAHİM SOFRASINA BUYURUN! KAHRAMANMARAŞ BBS 0-1 OFSPOR BATIPARK ER MEYDANI

Bu haber kez okundu.

BARIŞ VE KARDEŞLİK ÇAĞRISI
 Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası salonunda,  belediye başkanları siyasi parti temsilcileri, sanayiciler ile birlik ve beraberlik mesajı verildi. Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Karaküçük, ''Maraş olaylarının 34. yıl dönümü'' dolayısıyla odada düzenlenen ''huzur ve kardeşlik'' konulu basın açıklamasında, ''1978 yılında yaşanan ve dış güçler tarafından organize edilen olayları kınamak ve acısını paylaşmak için bir arada olduklarını'' belirtti.



“Bizler Kahramanmaraşlılar olarak yüzyıllardır her dinden ve her felsefeden insanlar olarak bir arada yaşama kültürüne, sevinç ve üzüntülerimizi paylaşabilme erdemine sahip olduğumuza inanıyoruz”
diyen Karaküçük şunları kaydetti: “ Tarihinden gelen kültürel doku farklılığını her zaman zenginlik olarak görmüş Necip Fazıl’dan Aşık Mahsuni’ye kadar geniş bir yelpazede yer alan ülke çapında ortak değerler olan yazarlar ve şairler yetiştirmiştir. Kahramanmaraş’ın bugün ulaştığı sosyo ekonomik başarılarının altında o günlerden gelen kültürel zenginliğin katkıları vardır. Globalleşen dünyada, insan hak ve özgürlüklerinin geliştiği, demokratikleşme adımlarının daha fazla atıldığı, bireye karşı sorumluluğun arttığı günümüzde İlimiz, huzurun ve asayişin sembolü olmuş, birçok sektörde cazibe merkezi haline gelmiştir. Bizler, bu topraklarda yaşayan Alevisi-Sünnisi tüm Kahramanmaraşlılar olarak kardeşliğimize zarar verilmesini istemiyoruz. Önceki yıllarda aramıza nifak tohumları ekmeye çalışanlar Alevisi-Sünnisi ile tüm hemşerilerimizi karşılarında bulmuşlar ve gereken cevabı almışlardır. Yakın tarihimizde kara bir leke olarak hatırlanan Maraş olayları bugün artık herkesçe bilindiği üzere dış güçler tarafından tezgahlanan ve bir daha oynanmasına izin verilmeyecek bir oyun olarak tarihteki yerini almıştır. Bu bağlamda, hiç kimsenin özellikle dış güçlerin organizasyonu ile dışarıdan gelerek burada sokak gösterisi veya provokasyon amaçlı herhangi bir girişimde bulunmasını kesinlikle istemiyoruz. Bu oyunları kurgulayanlar bilmelidirler ki Kahramanmaraşlılar artık bir daha bu oyunlara gelmeyecek ve her geçen gün bir birine daha sıkı sarılacaktır. Önceki gün TBMM önünde bir eylem yapıldığı haberini aldık. Bundan dolayı üzüldük, Kahramanmaraş’ta yaşayan insanlar ve Kahramanmaraş’ın sivil toplum örgütü, kanat önderleri ve siyasi parti liderleri olarak kendi memleketimizde birlikteliğimizi vurgulamak bunun deklarasyonunu yapmak adına toplandık.”


O GÜNLERİ HEPİMİZ YAŞADIK

Kahramanmaraş Belediye Başkanı Mustafa Poyraz da o günleri yaşadıklarını belirterek şunları dile getirdi: “O günleri hepimiz yaşadık, bir sürü günahsız insan vefat etti. Bir kısmı hapishanelerde zor şartlar altında yaşamı sürdürdü. Olayın çıktığı mahalle bizim mahallemiz. Biz orada iç içe yaşadık. Bazı tabirler sonradan gündeme girdi. Babam, 90 yaşına kadar yaşadı ve babamın ağzında alevi kelimesi duymadım. Biz yıllarca kardeşçe iç içe yaşadık. Bazı tabirler sonradan gündeme girdi. Evlerimiz iç içe, mahallemiz iç içe idi. Et ve tırnak gibi iki toplum demiyorum, iki mahallenin insanları yapılan bir tezgahla o günler yaşandı. Biz çok sıkıntılar çektik ve 30 yıldan beri de devam ediyor. Hamd olsun son 10 yıldır, Kahramanmaraş’ımız bütün ilçeleri ile beraber, ülkemizin en huzurlu birkaç kentinden bir tanesi haline geldi. Biz herhangi bir etnik ayırım gözetmeden her gün de bir aradayız. Bizim böyle bir derdimiz yok. Artık Kahramanmaraş’ımız çok şeyleri geride bıraktı ve bırakacaktır. Sanayileşen bir kent, huzur kenti ve herkes ekmeğinin derdinde. Ne yapalım da bu ülkenin geleceğine bir taş daha koyalım diye gayret eden bu insanların dışarıdan gelen bir takım odakların bu kenti karıştırmak istemesine Allah’ın inayeti ile hiçbirimiz izin vermedik, vermeyeceğiz de.”


SÜREKLİ DİLLENDİRMEK İNSANLARI RAHATSIZ EDİYOR

34 yıl önce yaşanan talihsiz bir olayın yıldönümündeyiz diyen Pazarcık Belediye Başkanı Kamil Dalkara şunları söyledi: “Tabi bu olayı, sürekli dillendirmek zannediyorum birçok insanı rahatsız etmiş olabilir. Ama bu unutulacak bir olay değil. Tarihe geçmiştir, ilimiz adına da her yerde kara bir leke olarak ta anılmaktadır. Bunu sürekli anmak bize ne kazandırabilir, hiç bir şey kazındırmadığı ortada. Bundan sonraki süreçlerde de gerek alevi ise gerek Sünnisi ile gerek tüm sivil toplum örgütleri ile bizim bu tür etkinliklerle, anılacaktı ama maalesef anma olmadı. Her nedense sadece ve sadece yıl dönümümüzde aklımıza geldi. Bundan sonra ki süreçlerde de bu şekilde değil ama mutlaka daha da ele alınarak kapsamlı bir şekilde işletilmesi konusunda bin öneride bulanacağım. Burada alevi derneklerinin de burada olması gerekirdi. Ama maalesef alevi derneklerinin davet edilmemesi bizi üzmüştür. 34 yıldır hep konuştuk. Alevi toplumunun Sünni toplum ile nasıl kardeşçe yaşaması gerektiği konusunda hiçbir atmadık.”


AK Parti İl Başkanı Fatih Mehmet Erkoç ise Türkiye'yi 12 Eylül ihtilaline götüren bu süreçte yaşanan karanlık olayların herkesi derinden üzdüğünü ve her Kahramanmaraşlının da bu acıya yüreğinde hissettiğini söyledi.

CHP İl Başkanı Esat Şengül ise Kahramanmaraş'ın bu olayları hak etmediğini anlatarak, ''Yaşanan büyük bir acı var. Bu hiç bir taraf için çocuklarımıza övüneceğimiz bir olay değil. Elim bir olay yaşandı ve acılarını hala çekmekteyiz. Kahramanmaraş'ın bu şekilde anılmasını içime sindiremiyorum'' ifadelerini kullandı.

MHP İl Başkanı Mustafa Bastırmacı da ''acıları kaşıyarak'' ortaya koymanın hiç kimseye faydası olmayacağını belirtti. Bastırmacı, geçmişte yaşanan bu olayların aydınlatılmasını arzu ettiklerini ifade ederek, hiç kimsenin bu toplumu ayrıştırmaya ve koparmaya gücünün yetmeyeceğini kaydetti.

Narlı Belediye Başkanı Metin Ergücen de: “Tüm sivil toplum örgütlerinin burada olmasını istiyordum bugünün önem ve anlamını bir arada taşıyabilmek için o insanlara gerçekten ihtiyacımız var. Böyle anlamlı bir günde olmasını canı gönülden diliyorum.” Dedi.


OLAYLARIN OLDUĞU YIL ASKERDİM

Kipaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hanifi Öksüz de şunları belirtti: “Bu olayın her yıl anılmasını önemli buluyorum. Bir sanayici ve iş adımıyım, resmi bir görevim yok. Sadece ticaret ve sanayi odasında sanayici kesimini temsil ediyorum. Uzun yıllar tarımla ve çiftçilikle uğraşmış bir ailenin çocuğuyum. Bu olayların dönemini yaşadım. O zaman askerdeydim. Alevilik ve Sünnilik bizim aile geleneğimizden gelen bir olay. Kendimi her zaman toplumun bir parçası olarak görüyorum ve uzun yıllarda böyle yaşadım. Bu olaya üzülmeyen kimse yok. Sonrasında iki farklı kültür doğdu, bu kültür üzerinden herkes nemalanmak istiyor ve insanları birbirine düşürmek istiyor. Bu olayları abartmak aslında Alevi Sünni olaylarına hizmet demektir. Alevi’si Sünni’si diye bir şey var mı?. ‘Geçmişle yaşanmaz, geçmişten ders çıkarılır. Biz Kahramanmaraşlılar bu olaylardan ders almalıyız. Çok acı olaylar, bu olaylar bize Kahramanmaraş’ı bir nedenden ötürü karıştırdıklarını gösteriyor. Herkes bunun acısını yaşamış. Biz daha çok kol kola gireceğiz. Her şeyin ortası iyi. Bu iş anılmalı ama abartılı değil. İnsanlar buraya hangi sıfatla gelirse gelsin, hangi derneğin başkanı olursa olsun, kendinin görevini çok iyi yapması için kendi konusun abartmaya çalışıyor. Bu da meselinin tümüne zarar veriyor. Bu konu bizim aşmamız gereken bir konu”


Kent Konseyleri Dönem Başkanı Zeynep Arıkan da: “ Bundan 34 yıl önce vuku bulan bu olayı, bende tarihe not düşmesi adına bir kez daha lanetliyorum. Olayın vahametini gören bilen gözler bugün burada olduğu gibi kabuk tutmaya başlayan bu yarının kanatılmaması için ellerinden gelen gayreti gösteriyorlar.” Şeklinde konuştu. 


Basın açıklamasına, Baro Başkanı Metin Doğan, Kahramanmaraş Sanayici ve İş Adamları Derneği (KASİAD) Başkanı Ahmet Kamil Şirikçi, Kahramanmaraş Ticaret Borsası (KTB) Başkanı Ahmet Duran Balsuyu, Kahramanmaraş Lider İş Adamları Derneği (KALİDA) Başkan Vekili Ökkeş Balsuyu, iş adamları, belediye başkanları katıldı.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol