banner1451
banner1461
Öne Çıkanlar KAHRAMANMARAŞ ÇANAKKALE ŞEHİTLERİNİANIYOR SİZE İHTİYACIMIZ VAR DULKADİROĞLU BELEDİYESİ ASFALTTA TAM GAZ GEBEL DE MİLLETVEKİLİ ADAYI BORAHAN

Bu haber kez okundu.

AFŞİN-ELBİSTAN’A YENİ SANTRAL

İşbirliği Anlaşması için JW Marriott Otel'de düzenlenen törene, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, BAE Enerji Bakanı Mohamed Bin Dhaen Al Hamlı, EÜAŞ Genel Müdürü Halil Alış, BAE Enerji Şirketi TAQA Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Abdulla Saif Al-Nuaimi ve Kahramanmaraş milletvekilleri Prof. Mehmet Sağlam , Nevzat Pakdil, Mahir Ünal, Sevde Bayazıt Kaçar, Yıldırım Ramazanoğlu ve Sıtkı Güvenç ile diğer ilgililer katıldı.

Taraflar arasında imzalanan anlaşmanın hayata geçmesiyle bölgede toplam 10-12 milyar dolarlık yatırımın yapılması planlanıyor. Bu yatırımlarla bölgeden toplam 85 milyon ton/yıl kömür, karşılığında da 45 milyar kWh/yıl enerji üretilecek. Proje sayesinde yaklaşık 15 bin kişi istihdam edilecekken, işletme döneminde ise yaklaşık 8 bin 500 civarında doğrudan istihdam sağlanacak.

YENİ YAPILACAK SANTRALLER VAR

 Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, yerli kömürde ileri ki 11 yıl içinde 18 bin MW'lar seviyesindeki güce ulaşılmak istendiğini belirterek, ''Yeni yapacağımız santraller var. Bunun en büyüğü Afşin-Elbistan'da olacak. Temiz ve nezih bir çalışma yapacağız. Dikkatli bir çalışma yapacağız. Yerli kömürümüzü ülkemize kazandırmış olacağız'' dedi.

Dünyada petrol ve doğalgazın fiyatının artmasıyla beraber kömüre rağbetin azaltmadığını ifade eden Yıldız, şöyle konuştu: ''Her ne kadar iklim değişikliğiyle alakalı bir takım tedbirler alınmış olsa da, kömür bizim çevreye rağmen değil, çevreyle beraber yapacağımız projelerin arasına almış bulunuyoruz. Çünkü çevre bizim için son derece önemli. Özellikle Afşin Elbistan'da oradaki vatandaşlarımıza imtina göstereceğimizi bilmenizi isterim. Türkiye'nin kömür üretimi de kömür tüketimi de geçtiğimiz yıl yüzde 5,1 düzeyinde, Türkiye'deki elektrik kurulu gücü ise yüzde 8'ler civarında arttı.''

LİNYİT'İN YÜZDE 40'I BU HAVZADA

Enerji sektörünün Türkiye ekonomisinin büyüme hızından daha hızlı büyümesi gerektiğini vurgulayan Yıldız, ''Bunun çevreyi kirletmeden bunun yapılması gerekir. Yerli ve yenilenebilir kaynaklara mutlaka önem vermemiz gerekiyor. Yerli kömürde önümüzdeki 11 yıl içinde 18 bin MW'lar seviyesindeki güce çıkmamız gerekiyor. Yeni yapacağımız santraller var, bunun en büyüğü Afşin-Elbistan'da oluyor. Türkiye'deki linyitlerin yaklaşık yüzde 40'ı bu havzada bulunuyor. Temiz ve nezih bir çalışma yapacağız. Dikkatli bir çalışma yapacağız. Yerli kömürümüzü ülkemize kazandırmış olacağız. Tabi iş bununla bitmiyor. Yerli ve yenilenebilir kaynakları da ekonomimize kazandırmış olacağız. Havzada, B, C, D, E ve G sahalarında yeni santrallerinin inşa edilmesi, işletilmesi, rehabilitasyonu, ve yeni kömür sahalarının geliştirilmesini planlıyoruz'' dedi.

 

 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol